Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος


Η εικόνα αυτή βρίσκεται στον Ι.Ν αγ.Νικολάου Πατρών .Ιστορήθηκε από τον εξέχοντα αγιογράφο Βυζάντιο το 1852  και προσφέρθηκε στον ναό από τους Υδραίους της Πάτρας.Η εικόνα έχει διαστάσεις 1.47Χ0.91 και παρουσιάζει όλη τη ζωή του αγίου Κωνσταντίνου, μέχρι και την ανακομιδή τωνα γαίων λειψάνων του.

Στο βάθος της κεντρικής απεικόνισης φαίνεται η  Ύδρα.

Γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ και η μητέρα του Μαρίνα. Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και εξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως συναισθάνθηκε το ολίσθημά του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του.
Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Άγιον Όρος. Στη μονή Ιβήρων προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. τελικά στον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks