Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο Άγιος Ιωαννίκιος


 Το εξωκλήσι (και ασκητήριο), του Αγίου Ιωαννικίου βρίσκεσαι στο βορειοανατολικό μέρος της Ύδρας και στην νότια πλευρά του ακρωτηρίου της Ζούρβας.
Ιστορικές  πηγές αναφέρουν ότι κτήτοράς του ήταν ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, το 1860 περίπου.  Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς ασκήτευε εκεί, στην απόκοσμη ομορφιά του τοπίου της Ζούρβας, στην ιστοσελίδα του διδικτυακού Οικου της Εκκλησίας της Ελλάδας (http://www.ecclesia.gr/) αναφέρετε μάλιστα η συνάντηση του  Αγίου Μακαρίου του Νοταρά με τον Άγιο Νικόδημο: "...ο νεαρός Νικόλαος, ο μετέπειτα μέγας Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, ηλικίας τότε 22 ετών. Εξ αυτών επληροφορήθη ότι εις τήν Ύδραν ευρίσκετο «ανήρ υψηλός τήν αρετήν» ο οποίος διετέλει εις πνευματικόν σύνδεσμον μετά τών Κολλυβάδων, ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, πρώην Μητροπολίτης Κορίνθου κι εμόναζεν εις τον απόκρημνον βράχον τού Αγ. Ιωαννικίου. Ο νεαρός Νικόλαος ως διψώσα έλαφος ήλθεν αμέσως προς συνάντησίν του. Εκ παραδόσεως γνωρίζομεν ότι έζησεν επί χρονικόν διάστημα άγνωστον, εις την Ιεράν Μονήν τής Ζούρβας και ο Άγιος Μακάριος, ο οποίος μετέβαινεν προς άσκησιν συχνότατα εις το αγαπητόν του ερημητήριον..."
Το εκκλησάκι σήμερα φροντίζεται και συντηρείται από τους ευλαβείς Υδραίους προσκυνητές και συδρομητές του, που εορτάζουν την μνήμη του Αγίου Ιωαννικίου οσίου του Μεγάλου, στις 4 Νοεμβρίου με Εσπερινό και Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του.



Το καϊκι ετοιμάζεται να ξεκινήσει
μαζί με ιερείς και πιστούς
για το εκκλησάκι του Αγίου Ιωαννίκιου



ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://hydraspoliteia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks