Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αναδάσωση και Εθελοντισμός

Να δεντροφυτευτούν οι καμένες εκτάσεις του νησιού μας.

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Ύδρας ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του αυτή την περίοδο, παρόλο που δυστυχώς οι εθελοντές που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν όσοι θα περίμενε κανείς... Πιστεύουμε ότι, κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά στη φύση περισσότερους εθελοντές και μάλιστα από μικρή ηλικία είναι η αναδάσωση. Παρακάτω αναλύουμε τον ρόλο της, τις υποχρεώσεις αλλά και την επιτακτική της αναγκαιότητα για το νησί μας μετά τις φωτιές που το κατέκαψαν.
Φυσικά και θα θυμόμαστε τη φωτιά που κατέκαψε την Ύδρα στις 24 Μαΐου 2013 στις περιοχές Μίρα-Μάρε, σκουπιδότοπο, Αγία Τριάδα, Άγιο Νικόλαο, Αγία Ματρώνα και η οποία επεκτάθηκε μέχρι τη Ζούρβα. Η συνολική έκταση εκτιμάται ότι ήταν περίπου στα 2.500 στρέμματα.
Ο λόγος που κάνουμε αυτή την αναφορά είναι για να επισημάνουμε κάποια πράγματα, καθώς γνωρίζουμε, ότι μετά από κάθε φωτιά και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα περίπου 2-3 μηνών, η περιοχή κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα. Πράγματι εντοπίσαμε ότι με την υπ' αριθμ. 2038/08-08/2013 απόφαση Γ.Γ. Α. Δ. Αττικής (ΦΕΚ/499/τ.Δ΄/23-9-2013), όπως αυτή περιγράφεται στο τοπογραφικό διάγραμμα, η περιοχή που κηρύχθηκε αναδασωτέα αφορά στη δασική έκταση που περιλαμβάνεται μεταξύ των θέσεων: Άγιος Νικόλαος, Χέρεμα, Μερτζάνι, Λαλ Μιχάλη, Όμπορι, Βράχια προς προφήτη Ηλία, Συκιές Τσέπελη, Κουτσουρίδα, Καρόγιαννη - Αγ. Παρασκευή, σκουπιδότοπο Μανδρακίου, Mira Mare, Σταυρός, Αγ. Ματρώνα, Σπηλιά Καρέσα, Μάλιες, Χούμια, Μοναστήρι Αγ. Νικολάου.
Ερχόμαστε λοιπόν εδώ και ρωτάμε: Τι γίνεται με την εν λόγω καμένη δασική έκταση, αλλά και τόσες κατά καιρούς πυρόπληκτες εκτάσεις στην Επισκοπή και σε άλλα μέρη; Γιατί δεν προβαίνουμε σε δεντροφύτευση, αφού έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες; Γιατί επίσης στον Δήμο Ύδρας δεν κουβεντιάζεται καθόλου αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα της αναδάσωσης;
Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας, να αποκαταστήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Φανταστείτε πόσο η ιδέα μιας δεντροφύτευσης θα «ξεσήκωνε» ευχάριστα τα παιδιά των σχολείων, τους νέους, τους εθελοντές αλλά και τους χορηγούς!! Και σίγουρα θα τόνωνε την κοινωνική ευαισθησία όλων μας. Αφού θα σηματοδοτούσε την υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τον εξωραϊσμό του φυσικού τοπίου της Ύδρας.


 http://www.fonitisydras.com/index.php/info/society/item/760-anadasosi_kai_ethelontismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks