Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εξοντωτικοί οι φόροι στα διατηρητέα σπίτια

Σε οικισμούς, όπως της Υδρας, τα σπίτια δέχονται τη «χαριστική βολή» με τιμές αντικειμενικού προσδιορισμού έως 3.800 ευρώ ανά τ.μ.


Στη σφαίρα του παραλόγου κινούνται οι φόροι που επιβάλλει το Κράτος σε χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων, για τα σπίτια που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους αλλά… δεν τα ορίζουν καν οι ίδιοι!

Με επιστολές που απευθύνουν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το υπουργείο Οικονομικών , ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων αποκαλύπτουν την ειδεχθή φορολόγηση που υφίστανται και ζητούν την παρέμβασή τους για να μην αντιμετωπίζονται από την εφορία σαν πολυτελείς βίλες νεόπλουτων τα πατρικά σπίτια που κατοικούν, αλλά σαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας που με μεγάλους κόπους συντηρούνται γενιά προς γενιά.

Είναι ενδεικτικό ότι στον οικισμό της Ύδρας που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, σπίτια που αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, δεν αποφέρουν εισοδήματα, αλλά απεναντίας έχουν μεγάλα έξοδα συντήρησης, λόγω της παλαιότητάς των, δέχονται την «χαριστική βολή» του Φ.Α.Π. και φορολογούνται με τιμές αντικειμενικού προσδιορισμού 3.500 έως 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σαν να ήταν βίλες στη Μύκονο και το Κολωνάκι.

Ως αποτέλεσμα, νέοι χωρίς δικά τους εισοδήματα που οι γονείς τους ή οι παππούδες τους τους έχουν γράψει ένα τέτοιο σπίτι, να καλούνται να πληρώσουν φέτος ΦΑΠ 60.000 ευρώ (!) σαν ΦΑΠ για τα έτη 2010-2013!

Το οξύμωρο είναι στα ακίνητα αυτά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να βάλουν καν .. κλιματιστικό, για να μην αλλοιώσουν την πρόσοψη του κτιρίου, αφού από το 1987 το ελληνικό Κράτος έχει επιβάλει μεταξύ άλλων σημαντικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις στην χρήση και αξιοποίησή τους, που συνεπάγεται μειωτική επίδραση στην διαμόρφωση της αγοραίας αξίας του.

Οι ιδιοκτήτες ζητούν να ισχύσει άμεσα μειωμένη τιμή αντικειμενικού προσδιορισμού ανά τετραγωνικό μέτρο της αξίας των ιστορικών διατηρητέων ακινήτων-μνημείων, καθώς και μειωμένοι συντελεστές εμπορικότητας, όπως προβλέπεται ήδη -για παράδειγμα- για τα παρακείμενα στα σπίτια ξενοδοχεία που, αν και αποτελούν εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, φορολογούνται με έως 70% χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές.


http://www.protothema.gr/economy/article/287514/exodotikoi-oi-foroi-sta-diatiritea-spitia/

1 σχόλιο:

metamarks