Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τιμή στον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, Ύδρα, Μιαούλεια 2013

 

Η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων , Μιαούλεια 2013, έγινε εχτές Σάββατο βράδυ με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τυνησιακής φρεγάτας από τον Υδραίο ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη κατά την ναυμαχία του Γέροντα απέναντι από τη Λέρο, στις 29 Αυγούστου 1824, μια από τις πιο  μεγάλες και καθοριστικές κατά την επανάσταση του 1821.


Από νωρίς το απόγευμα είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Ύδρας η φρεγάτα Ύδρα  του πολεμικού ναυτικού καθώς και δεκάδες σκάφη . Το νησί όπως πάντα κατάμεστο από κόσμο, έχοντας πιάσει κάθε γωνιά για να παρακολουθήσουν το δρώμενο. 
Στις 9:30  την έναρξη του δρώμενου σηματοδότησε ο αρχηγός του Π.Ν. αντιναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος απήθυνε χαιρετισμό στον Δήμαρχο Ύδρας κ. Άγγελο Κοτρώνη καθώς και σε όλους τους παριστάμενους, ενώ στον σύντομο και περιεκτικό του λόγο αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της νίκης του ναυάρχου Μιαούλη.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Άγγελος Κοτρώνης χαιρέτησε  και ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία και την αγάπη του την Ύδρα, κ τον  Υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, τον  Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό και τον  αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη,  τους Δημάρχους Σπετσών και Πόρου, τον  Γ.Γ. του υπουργείου οικονομικών κ. Αβραάμ Γούναρη, τον αρχηγό του στόλου κ. Αποστολάκη, τον κυβερνήτη της φρεγάτας Ύδρα και όλο το πλήρωμα. Πολύ θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Αττικής - Νήσων για την χορηγία της συναυλίας της Παρασκευής, καθώς και στην πολύτιμη χορηγία της κ. Αγγελικής Φράγκου για τα πυροτεχνήματα που όλοι θα απολάμβαναν.  Πολλές ευχαριστίες επίσης σε όλους τους συνεργάτες του Δήμου Ύδρας οι οποίοι ακούραστα εργάστηκαν προκειμένου να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν άψογα όλες οι εκδηλώσεις των Μιαουλείων 2013.
 Κλείνοντας τον χαιρετισμό του κάλεσε όλους Υδραίους, όλους τους Έλληνες να είναι ενωμένοι γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ξεπεραστεί η κρίση.  "Ας πάψουμε επιτέλους να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου , ας δουλέψουμε από κοινού, και ας βάλουμε σάρκα και οστά σε όλα τα όνειρα και τα σχέδια των νέων ανθρώπων κυρίως Ότι μεγάλο κατάφερε η φυλή μας το κατάφερε όταν υπήρξαμε ενωμένοι , αξιοπρεπείς, με το κεφάλι ψηλά "


Η παρουσίαση του δρώμενου συνεχίστηκε με την αναπαράσταση της  πυρπόλησης της οθωμανικής φρεγάτας και με την καύση πραγματικά φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ήχους υπέροχης ελληνικής μουσικής. Το τέλος της εκδήλωσης βρήκε τους εκατοντάδες θεατές να χειροκροτούν με θέρμη και ενθουσιασμό. 

Η ξεχωριστή αυτή νύχτα έκλεισε με συναυλία  της μπάντας του Πολεμικού ναυτικού.  Η δε ατμόσφαιρα στην παραλία  πραγματικά όμορφη.  Κόσμος πάρα πολύς, χαρούμενοι , ικανοποιημένοι, η βραδιά γλυκιά με έναν ελαφρύ πουνέντε να δροσίζει, το ομοίωμα της φρεγάτας να καίγεται στα ανοιχτά προσδίδοντας στο σκοτάδι μια απόκοσμη λάμψη , μεγάλοι προβολής να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό, και παντού  διάχυτη μυρωδιά από μπαρούτι.

Ήταν μια πραγματικά συγκινητική και πανέμορφη εκδήλωση τιμής και μνήμης. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, τους χορηγούς και στον κόσμο που με την αγάπη του ακόμη μια φορά τίμησε την Ύδρα και την Ιστορία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks