Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΟΦΟΡΙΑ

Σε λίγο θ' αρχίσει ο χειμώνας στο νησί μας.  Οι τραμουντάνες θα ορύονται και οι  "ειδικοί" στο καφενείο ή το βράδυ στη ταβέρνα θα λένε " τον έδωσε επτά μποφόρ, να δεις πως δε θαρθεί βαπόρι"



Η κλίμακα επινοήθηκε το 1806 από τον Ιρλανδό Ναύαρχο και υδρογράφο Φράνσις Μποφόρ (Francis Beaufort), προκειμένου να τυποποιηθεί η περιγραφή των καιρικών συνθηκών και να διευκολυνθεί η συνεννόηση των ναυτιλλομένων. Ο Μποφόρ ήταν επικεφαλής της υδρογραφικής υπηρεσίας του αγγλικού ναυτικού και επινόησε μια απλή κλίμακα δεκατριών βαθμών (0-12) για την εμπειρική μέτρηση των ανέμων, βασισμένη καταρχήν στα αποτελέσματα που είχε ο άνεμος στα πανιά ενός αγγλικού πολεμικού πλοίου: από τον άνεμο που μόλις αρκούσε για την ώθησή του, έως «αυτόν που κανένα πανί δεν μπορεί να αντέξει». Η χρήση της κλίμακας είχε καθιερωθεί στα ημερολόγια των πλοίων κατά το 1830, ενώ υιοθετήθηκε σαν έγκυρη το 1835 από το πρώτο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο των Βρυξελλών.
Το 1838, υιοθετήθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και το 1874, η Διεθνής Μετεωρολογική Επιτροπή αποφάσισε τη διεθνή χρήση της.
Το 1906, με την έλευση της ατμοκίνησης, τροποποιήθηκε έτσι ώστε να περιγράφει τα αποτελέσματα του ανέμου στη θάλασσα και όχι στα πανιά. Το 1923, ο Τζορτζ Σίμπσον, τότε διευθυντής της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε στην κλίμακα την περιγραφή των αποτελεσμάτων του ανέμου στην ξηρά και συσχέτισε τους βαθμούς της κλίμακας με την ταχύτητα του ανέμου .
Το 1946, η κλίμακα επεκτάθηκε έως τον 17ο βαθμό, κυρίως να περιλάβει ορισμένους τροπικούς τυφώνες. Η δεκαεπταβάθμια κλίμακα σήμερα χρησιμοποιείται μόνο στην Κίνα και την Ταϊβάν για να περιγράψει τέτοιου είδους φαινόμενα. Στις υπόλοιπες περιοχές συνήθως προτιμάται η Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, της οποίας το 1 αντιστοιχεί στο 12 της κλίμακας Μποφόρ, χωρίς να υπάρχει άλλη αναλογία στα μεγαλύτερα μεγέθη. Η κλίμακα Μποφόρ χρησιμοποιείται εκτεταμένα στα δελτία καιρού και τις μετεωρολογικές προγνώσεις.



1 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 1-5 χμ./ώρα. Σχεδόν άπνοια. Ελαφριές ζάρες στη θάλασσα έως πολύ μικρά κυματάκια, χωρίς αφρό. Ύψος κύματος 0 -10 εκατοστά
2 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 6-11 χμ./ώρα. Πολύ ασθενής. Μικρά κυματάκια με λείες κορυφές, ύψους 20 - 30 εκατοστών
3 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 12-19 χμ/ώρα. Ασθενής. Μεγαλύτερα κυματάκια με κορυφές που αρχίζουν να ξεχωρίζουν, ύψους 60 εκατοστών έως 1 μέτρου. Αρχίζουν να εμφανίζονται περιστασιακά άσπροι αφροί ("προβατάκια").


4 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 20-28 χμ./ώρα. Σχεδόν μέτριος. Τα κύματα μεγαλώνουν και φτάνουν σε ύψος 1-1,5 μέτρου. Τα "προβατάκια" πυκνώνουν.


5 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 29-38 χμ./ώρα. Μέτριος. Μέτρια σε ύψος κύματα, μεγαλύτερου μήκους και ύψους 2 – 2.5 μέτρων. Αρκετά "προβατάκια" και περιστασιακά spray (ψιχάλισμα).
 
6 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 39-49 χμ./ώρα. Ισχυρός. Σχηματίζονται μεγάλα κύματα ύψους 3 - 4 μέτρων. Υπάρχει αφρός σε όλες τις κορυφές των κυμάτων. Αρκετό spray.

7 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 50-61 χμ./ώρα. Σχεδόν θυελλώδης. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι άσπρη από τον αφρό, τα κύματα ύψους 4 – 5.5 μέτρων, σπάνε και ο αφρός παρασύρεται από τον αέρα.
8 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 62-74 χμ./ώρα. Θύελλα. Σχετικά ψηλά κύματα μεγάλου μήκους και ύψους 5.5 – 7.5 μέτρων. Οι κορυφές τους αρχίζουν να σπάνε δημιουργώντας spray. Ο αφρός που δημιουργείται απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες.
9 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 75-88 χμ./ώρα. Ισχυρή θύελλα. Ψηλά κύματα ύψους 7.5 - 10 μέτρων, με πυκνή συγκέντρωση αφρού στη μεγαλύτερη επιφάνεια της θάλασσας. Οι κορυφές των κυμάτων διπλώνουν, γυρίζουν και μετά σπάνε. Πολύ spray που μειώνει την ορατότητα.
10 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 89-102 χμ./ώρα. Καταιγίδα. Πολύ υψηλά κύματα ύψους 10 – 12.5 μέτρων, με κορυφές που διπλώνουν. Αφρός παντού προς την κατεύθυνση του ανέμου. Ολόκληρη η επιφάνεια της θάλασσας είναι λευκή από τον αφρό. Ορατότητα περιορισμένη.
11 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 103-117 χμ./ώρα. Ισχυρή καταιγίδα. Πολύ ψηλά κύματα ύψους 12 - 16 μέτρων, που μπορούν να κρύψουν ολόκληρο πλοίο αρκετά δευτερόλεπτα. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι ολόλευκη από τον αφρό. Όλες οι κορυφές των κυμάτων διπλώνουν. Ορατότητα πολύ μειωμένη.


12 μποφόρ: Ταχύτητα ανέμου 118 και περισσότερα χμ./ώρα. Τυφώνας. Δεν ξεχωρίζει η επιφάνεια της θάλασσας λόγω του αφρού και του δυνατού ανέμου. Αέρας και θάλασσα γίνονται ένα. Ορατότητα μηδενική. Δεν καταλαβαίνει κανείς αν το σκάφος είναι στον αέρα ή στη θάλασσα. Τα κύματα έχουν ύψος 14 μέτρα και πάνω.



Τα παραπάνω ισχύουν για ανοιχτές θάλασσες στους ωκεανούς, στα πελάγη μας είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθούν τέτοια ύψη κύματος γιατί δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν ακόμα και με τις ίδιες ταχύτητες ανέμου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks