Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΔΡΑΣ 2011

 «Μέγαν εὔρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις, σέ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη, 
Ἀθλοφόρε τά ἔθνη τροπούμενον.
\ Ὡς οὔν Λυαίου καθειλες τήν ἔπαρσιν, 
ἐν τῷ σταδίω θαρρύνας τόν Νέστορα, 
οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,
 Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμίν τό μέγα ἔλεος»


  Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου Ύδρας, κτίστηκε το 1815 από τον Ιερέα Δημήτριο Μερκούρη και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα.
Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο το Μυροβλήτη, τον Άγιο Αντώνιο το Μέγα και Καθηγητή της Ερήμου και τον Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο.


Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας και Μυροβλήτης
Ο Άγιος Δημήτριος, ένας από τους μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης, γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 305 ή το 306 μ.Χ.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Είχε προικισθεί από τον Θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων Η φήμη του έφτασε μέχρι τον καίσαρα Γαλέριο Μαξιμιανό, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλης και τον διόρισε στρατηγό της Θεσσαλίας και ανθύπατο της Ελλάδας. Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, οδηγώντας τους προς τον Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιων του. Ο άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ’ ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του Μαξιμιανού, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον λόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου. Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλύτη.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΕΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ https://www.facebook.com/profile.php?id=100002648911799 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΔΡΑΣ.
ΚΕΙΜΕΝΟ :http://www.xfe.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks