Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

10 ΕΤΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΑΙΓΙΝΗΣ, ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Κ. ΕΦΡΑΙΜ

Με τη συμπλήρωση δεκαετίας συνεχούς αρχιερατικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ , τα πνευματικά τέκνα αυτού, κληρικοί και εκλεκτοί λαϊκοί πνευματικοί άνθρωποι, τιμώντες τον άνδρα και ανγνωρίζοντες την πιστή και αποδοτική διακονία του στο Ευαγγέλιο του Χριστού, συνέλαβαν την ιδέα ττης εκδόσεως ενός Τιμητικού Τόμου, περιέχοντος θεολογικές εργασίες και φέροντες τον χαρακτήρα της συμβολής στην ορθόδοξη θεολογία και παράδοση. 
Των εργασιών αυτών προηγείται τμήμα απαρτισθέν από την σκιαγράφηση της δραστηριότητος του τιμωμένου, από αποσπάσματα ομιλιών και συνεντεύξεών του διαπνεομένων με τον γνωστό αγωνιστικό παλμό του και από εράνισμα δημοσιευμένων κρίσεων περί του προσώπου και του έργου του. Αν και ο τιμώμενος Ιεράρχης έχει την αρχή να αποκρούει οποιαδήποτε για το πρόσωπό του εκδήλωση, εν τούτοις ελπίζουμε ότι ο καταρτισθείς και στο κοινό παραδιδόμενος αυτός Τόμος θα γίνει ευμενώς δεκτός από αυτόν τουλάχιστον ως Κανίσκιον, δηλαδή δώρο με την έννοια της συμβολής στην θεολογική παιδεία και σκέψη.
Και προσφέροντες αυτόν αναφωνούμε εις πολλά έτη Δέσποτα.

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρωτ. ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος
Αρχιμ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΓΕΛΑΔΑΚΗΣ, Γενικός Αρχιερατικός Επόπτης Αιγίνης
Αρχιμ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΝΑΚΟΥΔΗΣ,  Ιεροκήρυξ Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Αρχιμ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΒΊΑΣ, Ιερατικώς προϊστάμενος Μητροπολοιτικού Ι. Ναού "Τιμίου Προδρόμου" Κρανιδίου
κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ, Γραμματεύς Ι. Μητροπόλεως-Θεολόγος



Οραματιζόμαστε μια Εκκλησία ζωντανή, δυναμική, σύγχρονη, υπεύθυνη, απλή, ουσιαστική και όχι τυπολατρική, προσγειωμένη, με αίσθηση της πραγματικότητος.  Μια Εκκλησία που θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους.  Εκκλησία μάνα που θα πονάει και θα ματώνει μαζί με τα παιδιά της, που θα αφουγκράζεται τον πόνο και το δάκρυ του άνεργου, του άστεγου, του μοναχικού, του εξαρτημένου.

Ταπεινά φρονώ πως ο ανέραστος, ανέστιος και άστεγος κόσμος εναγωνίως ζητεί  από την Εκκλησία μας το θερμό φως της, το οποίο και καλείται να μεταδώσει ανοικτότερα, ιδιαίτερα σήμερα, τώρα, όπου η  "νέα τάξη" απειλεί με συρρίκνωση της πολιτιστικής παραγωγής, με φτώχεμα της ζωής και των αισθημάτων της, με βύθισμα στην υλική και πνευματική μιζέρια, με έναν λαό χωρίς υπόσταση και αυτονομία, χωρίς ρίζες, χωρίς αξίες, χωρίς ταυτότητα.

....μια απάθεια που τρομάζει περισσότερο από τα γεγονότα.  Ζητείται λοιπόν Ελπίς.  Ζητείται νόημα ζωής.  Η ύπαρξη θέλει να γεμίσει το κενό της.  Και όμως, μέσα από τα τόσα προβλήματα δεν θα πάψει ο άνθρωπος να κρύβει εντός του άγνωστες δυνάμεις που θα του επιτρέπουν ν΄αναζητεί και να ανακαλύπτει διέξοδο  από εκεί που δεν το περιμένεις.  Αισιοδοξία στην ασθένεια, χαρά στην καταδίκη, κέρδη στην ταπείνωση, δύναμη στην αίσθηση της αδυναμίας.


Ο απολογισμός του έργου μου δεν είναι εύκολο να γίνει επειδή δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται.  Είναι και αυτά που δεν φαίνονται.  Στο φαίνεσθαι λοιπόν θα μπορούσα να παραθέσω κοινωνικά έργα, οικοδομές, εκκλησίες.  Πρωταρχικό στοιχείο στην διακονία μου όμως, θέτω την πνευματική αναζωογόνηση του λαού.  Δηλαδή το κατά πόσο οι πιστοί θα νιώσουν την Εκκλησία σαν το σπίτι τους.

Πατέρες και αδελφοί, σύντομα θα χρειασθεί να βγούμε από το κέλυφος προστασίας και προνομίων που μας χάριζε η κοσμική εεξουσία, να σταθούμε εσταυρωμένοι κοντά στον σταυρωμένο λαό μας.
Η ταιπωρία του σύγχρονου ανθρώπου είναι φανερή.  Ασθένειες, ανεργία, προβλήματα οικονομικά , δυσχέρειες στις σχέσεις, οικογένεια σε κρίση, έλλειψη νοήματος ζωής, ψυχολογικές κρίσεις, κατάθλιψη, μοναξιά, απελπισία.  Γι' αυτά τα οδυνηρά προβλήματα καλείται ο  σημερινός ιερεύς να λειτουργήσει ως θεραπευτής και η ενορία ως θεραπευτήριον, που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους μέσα απ' αυτά τα προβλήματα σε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση με τον Θεό.  Αυτός είναι ο στόχος της Ποιμαντικής Διακονίας.





Αποσπάσματα ομιλιών του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks