Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δ Η Μ Ο Σ Υ Δ Ρ Α Σ
Tηλ.: 22980 - 52210 & 53003
Fax : 22980 - 53482
Ύδρα, 28 Ιουνίου 2010

Μ Ι Α Ο Υ Λ Ε Ι Α 2 0 1 0
Δελτίο Τύπου

Για άλλη μια χρονιά, η Ύδρα, το Νησί της Ελευθερίας, τίμησε τον κορυφαίο Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 175 χρόνων από το θάνατό του, και παράλληλα όλους τους Υδραίους Ναυμάχους και Αγωνιστές του 1821. Το Πρόγραμμα εορτασμού, ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουνίου, όπου πολλοί επισκέπτες του Νησιού το κατέκλυσαν για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα.
Ο Δήμαρχος Υδραίων Κωνσταντίνος Γ. Αναστόπουλος, υποδέχθηκε τους Επισήμους στην Ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στο λιμάνι από τα τμήματα Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού.
Στις 21.50, ο Ηθοποιός Μέμος Μπεγνής, ως παρουσιαστής της Αναπαράστασης, καλωσόρισε τον κόσμο που είχε ετοιμαστεί να παρακολουθήσει την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και κάλεσε στο βήμα το Δήμαρχο Υδραίων για να εκφωνήσει τον Πανηγυρικό λόγο του, που ήταν σύντομος και μεστός περιεχομένου, περνώντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, ο κ. Δήμαρχος, στάθηκε στη συμβολή της Ύδρας στην ανεξαρτησία της Ελλάδος και τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Στις 22.00 ακριβώς, και ενώ στο λιμάνι επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, ξεκίνησε το οπτικοακουστικό Δρώμενο «Η Ψυχή της Ύδρας». Ο Υδραίος Εμμανουήλ Ε. Πούλος, που το επιμελήθηκε, στάθηκε στο γεγονός ότι ένας βράχος μπορεί να γίνει η ψυχή ενός ολόκληρου Γένους. Μέσα από μια διαλογική συζήτηση μητέρας και παιδιού, ξετυλίχθηκαν ιστορικές μνήμες, από την Άλωση της Πόλης, τη μορφή του Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, τον ξεσηκωμό των Υδραίων από τον Οικονόμου, την εμψύχωσή τους από το Νεόφυτο Βάμβα και ολοκληρώθηκε από το «ζωντάνεμα» της μορφής του Μιαούλη να αφηγείται τη Ναυμαχία του Γέροντα και τους Υδραίους Μπουρλοτιέρηδες να πυρπολούν το ομοίωμα της Ναυαρχίδος.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο δρώμενο συμμετείχαν οι Ηθοποιοί Κώστας Αρζόγλου, Γιάννης Βόγλης, Κάτια Δανδουλάκη, Στέλιος Καλαθάς, Παναγιώτης Καποδίστριας, Μέμος Μπεγνής, ο τραγουδιστής Άγγελος Ανδριανός, και ο μικρός Διονύσης Παπανδρέου, που έντυσαν με τις φωνές τους τα πρόσωπα του δρώμενου, ενώ εμφανίστηκαν η Κωνσταντίνα Μπαϊρακτάρη και ο Γιώργος Καρτιτζόγλου από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Περάματος. Επίσης, την επιμέλεια του βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια του δρώμενου, είχε ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μπακούρης.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που η λήκυθος με την Καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, συνοδευόμενη από μικρά παιδιά με φαναράκια στα χέρια, κατέβηκε από το Κάστρο του Κάβου στα χέρια ενός παιδιού και λιτανεύθηκε μπροστά από τον κόσμο. Τα πυροτεχνήματα που έκλεισαν τη βραδιά, αρμονικά συγχρονισμένα με μουσική, έδωσαν ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό. Ακολούθησε Συναυλία από το Μουσικό Συγκρότημα A Capella, που για μια ακόμη φορά κέρδισε τις εντυπώσεις, χαρίζοντας ένα πανηγύρι με κέφι και χορό.
Την Κυριακή το πρωί, μετά την Επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό και την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων από τους Επισήμους, αλλά και ρίψη Στεφάνου στη θάλασσα.
Επίσης, μετά το πέρας της απόδοσης τιμών, ο Δήμαρχος βράβευσε τα παιδιά της ομάδας Καράτε που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Καράτε. Κορυφαία στιγμή ήταν η βράβευση των μαθητών του Β’ Δημοτικού Σχολείου, στη μνήμη του Υδραίου δασκάλου Γεωργίου Νικολούδη από την οικογένειά του, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιώργος Βλάχος, ενώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Γενικός Γραμματεάς κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου. Από το ΠΑΣΟΚ παρέστησαν οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης και Μανώλης Μπεντενιώτης και από τη Νέα Δημοκρατία οι Πολιτευτές Κώστας Κατσαφάδος και Γιώργος Σαββόπουλος.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιώς Χρήστος Αγγέλης και οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Κώστας Βουγιουκλάκης και Δημήτρης Παύλου, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Υπερνομαρχίας Δράσης» και πρ. Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, συμμετείχαν οι πρ. Υπουργοί Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Πέτρος Τατούλης, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Γεώργιος Δημητριάδης, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Σαλαμίς» που συμμετείχε στον Εορτασμό Αντιπλοίαρχος κ. Φλώρος, από το Λιμενικό Σώμα ο Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Τσικόγιας της Γενικής Επιθεώρησης Λ.Σ., εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Ρουμάνης.
Στις εκδηλώσεις, επίσης, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ Κώστας Μακρυνώρης, πρ. Δήμαρχος Βιλίων, ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, εκ μέρους της Ένωσης Δημάρχων Αττικής ο Δήμαρχος Μεθάνων Χρήστος Πάλλης, ο Αντισήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, οι πρώην Δήμαρχοι Αιγίνης Δημήτρης Μούρτζης και Μεθάνων Παναγιώτης Λάμπρου, εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά ο Δημήτρης Αντωνάτος, σημαντικός αριθμός εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι), καθώς επίσης η Πρόεδρος Άννα Βάρκα Μαυροειδάκου και Μέλη του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιώς, από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Υδραίων ο Γιάννης Σαχίνης και η Ελένη Κριεζή και η απόγονος της Οικογενείας Κουντουριώτη Ανδρομάχη Κουντουριώτη.
Οι Εορταστικές Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με τη μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση «Μικροί Μεγάλοι εν δράσει» από τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο, υπό τη διδασκαλία του Γιώργου Γκολέμη, όπου τα παιδιά της Ύδρας, καταχειροκροτήθηκαν. Η Ύδρα, για μια ακόμη φορά, έδειξε την Αρχοντιά της και την Ιστορία της σε όλο τους το μεγαλείο.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

2 σχόλια:

  1. ΟΚ Συμφωνω πως ολα τα παρα πανω ειναι πολυ ωμορφα ομως να πω την αληθεια εχω κουραστει να βλεπω τα ιδια και τα ιδια με τον Μιαουλη. Υπαρχουν πολλοι αλλοι ναυαρχοι της Υδρας πχ ο καπεταν Γιαννης Δ Βουλγαρης που μετα θανατο ανακυρηχτηκε ισοτιμος με τον Μιαουλη και αλλοι ναυαρχοι που συνετελεσαν στην ανεξαρτησια της Ελλαδος. Γιατι αυτοι δεν φαινονται πουθενα???? Ο Μιαουλης δεν ηταν αυτος που εκαψε το στολο? Μονο αυτον συνεχεια μνημονευει και δοξαζει η νεα Ελλαδα! Γιατι οχι μia μερα δεν οριζεται για να τιμηθουν ολοι οι αλλοι ναυαρχοι/μπουρλοτιεριδες μαζυ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

metamarks