Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Δεκαετία του 1950.Μία εποχή όπου η μαραζωμένη Ύδρα αντικατόπτριζε την εικόνα μιας ρημαγμένης μεταπολεμικής Ελλάδας , μια στιγμή στην Ιστορία της, μεταίχμιο θα λέγαμε, επαναπροσδιορισμού και αλλαγής.
Από το 1956 η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, το κορίτσι με τα μαύρα, είχε ήδη ταξιδέψει την φήμη της Ύδρας σε όλη την υφήλιο. Η Ύδρα άρχισε να ορθώνεται ξανά, να παίρνει τα πάνω της. Ακολούθησε το 1957 η ταινία το παιδί και το δελφίνι του Jean Negulesco με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν, γεγονός που έκανε την Ύδρα ακόμη πιό γνωστή και προκλητική παγκόσμια. Ήδη λοιπόν είχε γίνει η αρχή να ξυπνήσει το νησί και να ενταχτεί στους κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς.
Εκείνη ακριβώς την εποχή και συγκεκριμένα το 1958 έφτασε στο νησί ως επισκέπτης ο Μπάμπης Μωρές. Η καρδιά του αιχμαλωτίστηκε με την πρώτη ματιά από την Ύδρα και αποφάσισε να την κάνει δεύτερη πατρίδα του. Έτσι λοιπόν άνοιξε τη ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ, ένα κλαμπ σε μιά παλιά αποθήκη της παραλίας με βάρκες στο ταβάνι κι ένα γραμμόφωνο να παίζει όλη μέρα. Έδωσε όλη του τη ψυχή επί 40 χρόνια προσπαθώντας να προσελκύει κάθε είδους διασημότητας και προβάλοντας την Ύδρα με χιλιάδες ανταποκρίσεις και δημοσιεύματα στον ελληνικό και στον παγκόσμιο τύπο. Και τα κατάφερε. Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας αέναος έφηβος, που ρούφηξε κάθε σταγόνα της ζωής του, πάρα πολύ αγαπητός από όλους μιας και είχε ανοίξει την καρδιά του σε όλους και όλοι πάντα ένιωθαν -κάτι που ήταν πραγματικότητα- ότι επισκέπτονταν φιλικό σπίτι παρά μαγαζί. Ό Μπάμπης ήταν πάντα εκεί να τους περιμένει με το γέλιο του , τα αστεία του και τη φωτογραφική του μηχανή. Το 1989 μετακόμισε τη Λαγουδέρα στην Αθήνα σε μια προσπάθεια συνέχισης της μεγάλης της ιστορίας και της προβολής της Ύδρας και στην πρωτεύουσα.
Γεννημένος στο Μεσολόγγι το 1922 ολοκλήρωσε ειρηνικά το πέρασμά του από αυτή τη γεμάτη και περιπειτειώδη ζωή, στις 3 Μαρτίου του 2009 σχεδόν πάνω στο αγαπημένο του νησί. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο αρχείο. Ένα αρχείο που περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες, λευκώματα, ταινίες, εφημερίδες δικής του έκδοσης. Όλα να αναφέρονται στους φίλους - πελάτες που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους στην Ύδρα και στη Λαγουδέρα. Όλα να αποτελούν μια τεράστια προσπάθεια διαφήμισης και προβολής του νησιού του.
Χάρις στον κ. Νίκο Χαϊδεμένο των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ αυτό το αρχείο επιτέλους αξιοποιήθηκε και θα παρουσιαστεί στο κοινό με τη μορφή βιβλίων, κινηματογραφικής ταινίας και φωτογραφικών εκθέσεων.
Η αρχή θα γίνει με την παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων του έργου του στις 18 Ιουνίου 2010, στα κανόνια στην Ύδρα και μέσα στα πλαίσια των εορτασμών των Μιαουλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks