Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η θετική Ελλάδα σε γερμανικό κανάλι

 
 Oπως έχει ήδη ανακοινωθεί τον δεκαπενταύγουστο το γαλλο-γερμανικό κανάλι ARTE διοργανώνει εικοσιτετράωρο αφιερωμα στην Ελλάδα με στόχο να προτείνει ένα σύγχρονο πορτρέτο της χώρας μας, πέρα από τα στερεότυπα και τα αρνητικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο άνθρωπος που θα έχει την ευθύνη της παρουσίασης της σημαντικής αυτής  θεματικής ημέρας, η οποία θα περιλαμβάνει 17 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες σε μια αναζήτηση του σύγχρονου προσώπου του Ελληνα και της σχέσης του με τη Ευρώπη, είναι η δημοσιογράφος - επικοινωνιολόγος κυρία Δήμητρα Κουζή.

«Για μένα ήταν μια τρομερή επαγγελματική εμπειρία αλλά και μια πολύ καλή ευρωπαϊκή συνεργασία» λέει η κ. Κουζή για τον τελευταίο «ρόλο» της. «Μου έδωσε μεγάλη χαρά και τιμή το ότι με επέλεξαν για να παρουσιάσω την χώρα μου σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου κοινό όπως αυτό του ARTE σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα

Οι ταινίες του αφιερώματος παρουσιάζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κρίση με θάρρος, θέληση και εφευρετικότητα, και ιστορίες που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και το μέλλον της. Τα γυρίσματα έχουν ήδη γίνει στην Ύδρα και την Αθήνα, από τις 2 ως τις 5 του περασμένου Ιουνίου, με συνεργείο εννέα ατόμων και σκηνοθέτη τον Λόταρ Μπεργκ του ARTE.

Στην Ύδρα, χρησιμοποιήθηκαν χώροτι του λιμανιού, της πόλης, στο Καμίνι αλλά και στην Οικία Κουντουριώτη. Στην Αθήνα, γυρίσματα έγιναν στον Λόφο του Φιλοπάππου, το Σύνταγμα, τον Εθνικό κήπο, την Πλάκα, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, την Πλατεία Αγ. Ειρήνης και το λιμάνι του Πειραιά. (υπάρχει Backstage από την Αθήνα).
 

«Έτσι δούλεψα και εγώ όσα λέω στις παρουσιάσεις μου» λέει η κ. Κουζή. «Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να δουλεύω τα κείμενα μου, ως την ώρα που κάναμε τα γυρίσματα στην Ύδρα και την Αθήνα, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι οι καλές δουλειές θέλουν συστηματική οργάνωση, απόλυτη συνέπεια, και καλή ομάδα από επαγγελματίες. Ήμασταν εννέα επαγγελματίες, Έλληνες και Γάλλοι, που μεταξύ μας μιλάγαμε Αγγλικά και Γερμανικά, και η γλώσσα που έγινε το γύρισμα είναι τα Γερμανικά! Πιστεύω ότι η ημέρα του ARTE αφιερωμένη στην Ελλάδα, κάτι που το κανάλι κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα έχει πάρα πολύ θετικό αντίκτυπο στη κοινή γνώμη στην Ευρώπη.»

«Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Μαντλέν Αβραμούσις του ARTE,  η οποία είναι η παραγωγός του αφιερώματος στην Ελλάδα. «Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών που έχουμε με την πρώην δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ. Ως συντάκτρια διερωτήθηκα ποιες επιπτώσεις έχει η κρίση στην ζωή τους και θέλησα να κατανοήσω την κατάσταση από τη δική τους προοπτική. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες, να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».

Εχοντας σπουδάσει Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο LMU και τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, η Δ. Κουζή άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ το 2001, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2004 συμπαρουσίασε για το γερμανικό κανάλι ZDF την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων απευθείας από το ΟΑΚΑ.

Από το 2006 διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια Media Training για την τηλεόραση που απευθύνονται σε ΜΚΟ όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ενώ από το 2007 έως το 2011 ήταν υπεύθυνη για την αγορά ξένων ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ (σινέ+ και πρίσμα+). Εκπροσωπούσε την ΕΡΤ στην μηναία κεντρική σύσκεψη προγράμματος του Γερμανογαλλικού δημόσιου καναλιού ARTE στο Στρασβούργο (2007- 2008).

Τέλος, το 2009 η κ. Κουζή έγινε ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc που προβάλλει βραβευμένα διεθνή και ελληνικά ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και σε σινεμά, λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος της προσπάθειας να προωθήσει το ντοκιμαντέρ, ενθαρρύνοντας το ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με ζωτικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του.

Ζουμπουλάκης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks