Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΑΚ/ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


« Κάθε φορά που αρχίζω ένα τελάρο, μέσα μου στήνεται ένα κινηματογραφικό σκηνικό!  Το κάθε έργο έχει δική του ζωή. Εγώ χαίρομαι όταν το κάνω και μετά παίρνει το δρόμο του... Και ναι, χαίρομαι όταν οι άνθρωποι  ζούνε αρμονικά περιτριγυρισμένοι από αυτά. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους…»                                                                                                                                                    Γιάννης Κόττης                                                                                                                         
 Αrtnews.gr /  Tα νέα της Τέχνης
                                                                                                                                                                                     2  Σεπτεμβρίου 2010

To Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας τιμώντας το έργο του σημαντικού  σύγχρονου εικαστικού  Γιάννη Κόττη,   Έλληνα ζωγράφου  που ζει  και δραστηριοποιείται  στο Παρίσι,  είχε την χαρά της διοργάνωσης της έκθεσής του στο νησί μας, στην Ύδρα, έναν τόπο τον οποίο ο καλλιτέχνης  υπεραγαπά και στον οποίο περνά όλα σχεδόν τα καλοκαίρια του.
 Για τον Κόττη  η  ζωγραφική  περνά αναμφίβολα από τα κανάλια της μνήμης, της παιδικότητας και της ευαισθησίας και, με εκφραστικά εργαλεία το σχέδιο και τα  εκπληκτικής ομορφιάς  χρώματα, απολήγει στο αισθητικό αντικείμενο. Η διαρκής αυτή και αδαπάνητη αισθητική του ευαισθησία, η μετουσίωση  του φυσικού στο αισθητικό μέσω του χρωστήρα του, του εμπράγματου στο συμβολικό, του υλικού στο αξιακό, δίχως μεγαλόστομες χειρονομίες -όπως  απλός, ανυπόκριτος  και αθόρυβος είναι εξάλλου και ο ίδιος ως προσωπικότητα- είναι  το χαρακτηριστικό του έργου του. Ο Γιάννης Κόττης  δεν ζωγραφίζει απλώς: ακολουθώντας έναν εντελώς δικό του καλλιτεχνικό δρόμο  με μια μεικτή συνήθως τεχνική στα έργα του, ουσιαστικά  «διηγείται» με τα έργα αυτά, που σου μιλούν πραγματικά και έχουν μια αμεσότητα που αληθινά εντυπωσιάζει. Στη δουλειά  του διαπιστώνουμε πως οτιδήποτε υποδηλώνει τη ζωή αποτελεί το αγαπημένο του θέμα.
Στις εντυπωσιακές δημιουργίες του  η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπινου, ζωϊκού και φυτικού βασιλείου έχει σχεδόν πάντοτε τον πρώτο λόγο. Οι φάροι, τα λιβάδια, τα περιβόλια τα γεμάτα με λεμονιές, ελιές και συκιές, με δένδρα γεμάτα καρπούς, τα πρόβατα, οι χαρταετοί, το ποδήλατο, τα πανέμορφα μικρά σπιτάκια, η μορφή του σκύλου του, του Μπούλη –αγαπημένη  φιγούρα στα έργα του, το τρένο που διασχίζει το μεσογειακό τοπίο, οι  πυλώνες που θέλουν να φτάσουν τον ουρανό, όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα μιας μαγικής ατμόσφαιρας, ένα είδος «απόδρασης» από το συνηθισμένο γκρίζο αστικό τοπίο. 

Τα τοπία της φύσης που απεικονίζει ο Κόττης δεν είναι στατικά, έχουν έντονα χρώματα και μια παιδική σχεδόν αθωότητα. Πρόκειται για μια ζωγραφική άμεση, απαλλαγμένη από στείρους κανόνες, που μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας.
 Βαθιά  φιλοσοφημένος και στοχαστικός καλλιτέχνης, ο Γιάννης Κόττης,  με μοναδικό μέσον  το όχημα του χρόνου, ξέρει καλά τον τρόπο να μας οδηγεί  σταθερά από το χθες  στο σήμερα και το αύριο, ανοίγοντάς μας νέους δρόμους, τόσο στην τέχνη όσο και στο πολιτισμικό τοπίο της χώρας μας.
Οι ονειρικού ύφους δημιουργίες του αναμοχλεύουν τη μνήμη, προκαλούν ευχάριστους συνειρμούς  απαλείφοντας  το γκρίζο της σημερινής πραγματικότητας. Και,  όπως εντέλει  πολύ  εύστοχα ο ίδιος ο Κόττης  έχει διατυπώσει στο παρελθόν, ο καλλιτέχνης δημιουργεί  για  τη  «χαρά που νιώθει  όταν δίνει χαρά στους άλλους…» 
                                                                                            Ντίνα Αδαμοπούλου

H  Έκθεση Γιάννης Κόττης- Ζωγραφική θα εγκαινιαστεί  στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας  το Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 στις  9.00 μμ.
Διάρκεια έκθεσης:  17 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου 2013
Ώρες Επισκέψεων: Καθημερινά 9.00 – 4.00 (πρωί) και 7.30 – 9.30 (απόγευμα)

                 [Με την ευγενική συνεργασία της Zoumboulakis Galleries]

INFO : Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Τηλ:  2298-52355 / 54142      
 www. iamy.gr
e-mail :  mail@gak-ydras.att.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks