Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τα χειροποίητα καλλυντικά του Βαγγέλη Ραφαλιά


Γνωστό το φαρμακείο του Ευάγγελου Ραφαλιά.  Ένα υπέροχο διατηρητέο πλέον Αρχοντικό που μετράει   πάνω από αιώνα.  Ιδρυτής ο Ευάγγελος Ραφαλιάς το 1890, συνεχιστής η Κυριακή Γιαννουκάκου Ραφαλιά (1914-2011)-γυναίκα του γιου του Ανδρέα -η οποία ήταν και  από τις πρώτες γυναίκες φαρμακοποιούς στα μέσα του περασμένου αιώνα.   Τη σκυτάλη πήρε ο γιός της Ευάγγελος το 1978 ο οποίος συνεχίζει επάξια την παράδοση της οικογένειας.    Έχει καταβάλει  μεγάλες προσπάθειες στο πέρασμα των χρόνων ώστε να διατηρήσει την ποιότητα και την εικόνα του φαρμακείου όπως όταν πρωτολειτούργησε το 1890 με τον παππού του. 
Πρόσφατα που επισκέφτηκα το φαρμακείο βρήκα τον Βαγγέλη να τυλίγει κάτι μικρά πακετάκια. «το σαπούνι μου είναι» μου είπε.
Είχε ανακαλύψει στο παρελθόν σ’ένα παλιό ημερολόγιο της μητέρας του συνταγές όπου η ίδια είχε δημιουργήσει βασισμένη στην Ελληνική φαρμακοποιία του 1924 και 1933 φτιάχνοντας κρέμες, λοσιόν και αρώματα από αγνά υλικά.  Ασχολήθηκε 
λίγο χρησιμοποιώντας αυτές τις συνταγές, αλλά ο περιορισμένος χρόνος του δεν του επέτρεψε να αφιερωθεί  πιο δυναμικά.  Τώρα όμως «ήρθε ο καιρός» όπως λέει και ο ίδιος, σαν αναγέννηση ενός παλιού ονείρου και κυρίως σαν φόρος τιμής στην μητέρα του. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την παρασκευή όλων αυτών των καλλυντικών –μια κληρονομιά μοναδική που του άφησε η αγαπημένη του μητέρα- εντατικά και με πολύ μεράκι.  Κολόνιες, κρέμες, λοσιόν, σαπούνια  και ένα σωρό άλλα, εξαιρετικής ποιότητας παρασκευάσματα  σε καλόγουστες συσκευασίες και μοναδικά περιτυλίγματα.  Διαθέτει τα προϊόντα αυτά στο φαρμακείο του, προμηθεύει αρκετά μαγαζιά της Ύδρας και οργανώνει ήδη μια δυναμική είσοδο στην πανελλήνια αγορά κοσμετολογίας.  Τα σχόλια των αγοραστών πολύ ενθουσιώδη και η ζήτηση ολοένα αυξανόμενη.
Αν και το θεωρούμε δεδομένο ευχόμαστε  «καλή συνέχεια»


Tα χειροποίητα καλλυντικά του Βαγγέλη Ραφαλιά:




   
                                                               
Πολύ παλιά συνταγή
παρασκευής κολώνιας
(αρχείο Β. Ραφαλιά)

(αρχείο Β. Ραφαλιά)




(αρχείο Β. Ραφαλιά)



Ετικέτα του περασμένου αιώνα
(αρχείο Β. Ραφαλιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks