Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Εξομολόγηση Τέτση


Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου, με μια έκθεση-σταθμό, όπου τον πρώτο λόγο έχει το νησί του. 

Της Σίλας Αλεξίου

Τον μεγάλο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση τιμά αυτό το καλοκαίρι η Ύδρα, ανταποδίδοντας στον Δάσκαλο –ως γενέτειρα πόλη– ένα ελάχιστο μέρος της προσφοράς του στον ελληνικό πολιτισμό.
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του Υδραίου ζωγράφου και ακαδημαϊκού στα εικαστικά δρώμενα του τόπου με μια έκθεση-σταθμό, όπου η Ύδρα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Αποτίνοντας φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Παναγιώτης Τέτσης παρουσιάζει 16 έργα με θέμα το γραφικό νησί του Σαρωνικού, όπως το βλέπει και το αισθάνεται σήμερα ο ίδιος, καθώς οι δέκα ακουαρέλες και οι έξι ελαιογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν πρόσφατα και αντικατοπτρίζουν την αγάπη του εξαιρετικού ζωγράφου για τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται και τρεις από τις νέες μαυρόασπρες καλλιτεχνικές του συνθέσεις.
Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση πραγματοποιείται με χορηγία της Alpha Bank, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου–Μουσείου Ύδρας με τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας». Στόχος του ΙΑΜΥ, και ειδικότερα της διευθύντριας του φορέα, Ντίνας Αδαμοπούλου, είναι η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι οποίες να συνάδουν με την ιστορικότητα του νησιού και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του.
Οι προσπάθειες για τη διοργάνωση της έκθεσης Τέτση είχαν ξεκινήσει από το 2011 και, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ευοδώθηκαν φέτος. Το γεγονός ότι οι Υδραίοι, αλλά και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου σε ένα τόσο επιβλητικό περιβάλλον, όπως είναι το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, συνιστά σπονδή στον ελληνικό πολιτισμό, ή ακόμη και απάντηση σε εκείνους που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τη χώρα μας, διαγράφοντας τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Σε αντίθεση με τη μελαγχολία της κρίσης, το έργο του Παναγιώτη Τέτση σφύζει από αισιοδοξία, αναδεικνύοντας τις καλές πλευρές της ζωής, όπως είναι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όπως είναι η εικόνα της Ύδρας που αντικρίζει ο ανυποψίαστος επισκέπτης, όπως είναι η γαλάζια θάλασσα του Σαρωνικού…

Στόχος του ΙΑΜΥ, και ειδικότερα της διευθύντριας του φορέα, Ντίνας Αδαμοπούλου, είναι η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι οποίες να συνάδουν με την ιστορικότητα του νησιού και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του

«Εραστής» του χρώματος και του ελληνικού φωτός, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος λατρεύει τη ζωή και προσπαθεί να μας παρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση, πιστεύει στο σήμερα, δεν μεμψιμοιρεί, πειραματίζεται. Η 60χρονη πορεία του αποτελεί εφαλτήριο για δημιουργία, προκαλεί με το κέφι του το παρόν, φωτίζει το μέλλον για χάρη μας.
Οι εντυπωσιακές μαυρόασπρες συνθέσεις του επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ενώ τα τοπία της Ύδρας, που φέρουν το αποτύπωμα της τεχνοτροπίας χάρη στην οποία ο Παναγιώτης Τέτσης κατετάγη στους μεγάλους σύγχρονους ζωγράφους, μαρτυρούν τη συνέπειά του στον τρόπο έκφρασης που γνωρίζουμε.
Η κίνηση ωστόσο και τα ζεστά χρώματα, χαρακτηριστικά και τα δύο των έργων του Τέτση, αυτή τη φορά αποκτούν μια άλλη σημασία. Γιατί οι δημιουργίες του αφορούν τον αγαπημένο του τόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι τα συγκεκριμένα έργα μοιάζουν με εξομολόγηση. Ερωτική ίσως εξομολόγηση στην Ύδρα, στα τοπία της, στα ηλιοβασιλέματά της. Ειλικρινής εξομολόγηση των αισθημάτων του προς τη γενέτειρά του. Ύμνος στα κάλλη της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, στο φως, στην ιστορικότητα και στην παράδοση που φυλάει καλά στην αγκαλιά του αυτός ο βράχος του Σαρωνικού.
 Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2012, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks