Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΘΩΡΗΚΤΟ ΥΔΡΑ

O Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 ή αλλιώς ο πόλεμος των τριάντα ημερών, ήταν πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αίτιο και αφορμή του ήταν η κατάσταση στην Κρήτη, η οποία ήταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου ο πληθυσμός επαναστάτησε θέλωντας να ενωθεί με την Ελλάδα. Μετά τις εχθροπραξίες η Ελλάδα ήταν χαμένη οικονομικά και εδαφικά.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1897 αποπλέει το σχεδόν νεότευκτο θωρηκτό «Ύδρα» με διοικητή της θωρηκτής μοίρας τον ναύαρχο Αριστείδη Ράινεκ, ακολουθούμενο από τα «Μυκάλη» και «Πηνειός».

To Β.Π. Θ/Κ ΥΔΡΑ ναυπηγήθηκε στο Saint - Nazaire της Γαλλίας μεταξύ των ετών 1887 - 1889, μετά από παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης, με σχέδια και μελέτες του Γάλλου ναυάρχου Dupont. Ιδίου τύπου αδελφά πλοία ήταν τα Β.Π. Θ/Κ ΣΠΕΤΣΑΙ και ΨΑΡΑ.
Τον Ιανουάριο του 1897 με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ι. Βωκό και Διοικητή της Θωρηκτής Μοίρας τον Πλοίαρχο Α. Ραϊνέκ, στάλθηκε στην Κρήτη με τα Μυκάλη, Αλφειός -του οποίου κυβερνήτης ήταν ο Παύλος Κουντουριώτης- και Πηνειός και άλλα μικρότερα πλοία με σκοπό να προστατεύσει το διωκόμενο χριστιανικό ελληνικό πληθυσμό του νησιού από τους Τούρκους και να υποστηρίξει τον Ελληνικό Στρατό υπό τον Συνταγματάρχη Τιμ. Βάσσο, που είχε αποβιβασθεί στο Κολυμπάρι Σελίνου.

Συμμετείχε στον Ελληνοτουρκικό πολέμο του 1897, στους Βαλκανικούς 1912-1913 και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη λήξη του οποίου, τον Νοέμβριο του 1918 παροπλίστηκε. Από το 1922 μέχρι και το 1929 χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση της Σχολής Πυροβολικού. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1929-1930 φέρεται να διαλύθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks