Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ








Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28/10/1946. Ζει και εργάζεται στην Ύδρα. Σπούδασε στη Γερμανία (HARZBURGER DEKOSCHULE). Ασχολήθηκε με διακόσμηση, μακέτα και αφίσα.

Ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος εμφανίστηκε στη ζωγραφική για πρώτη φορά στην πανελλήνια έκθεση θαλασσογραφίας στον Πειραιά το 1973. Τον ίδιο χρόνο έδωσε το καλλιτεχνικό του "παρόν" και στην Αθήνα. Οργάνωσε εδώ την πρώτη ατομική του έκθεση με θέμα πάλι από την ελληνική θάλασσα, πιο συγκεκριμένα από την Ύδρα. Αργότερα ανοίγει την καλλιτεχνική κίνηση του νησιού του Σαρωνικού με έκθεση έργων του στην Ύδρα, που γίνεται αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη. "Η Ύδρα ολόκληρη με όλο το φόρτο του ξακουστού στον κόσμο παρελθόντος της και όλη την τωρινή ομορφιά της αφήνεται να καθρεφτιστεί στα έργα του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου με όλη την εμπιστοσύνη της", έγραψε για το έργο του ένας κριτικός τέχνης. Δίκαια, λοιπόν, ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος έχει από όλους σχεδόν χαρακτηριστεί "ζωγράφος της Ύδρας". Η Ύδρα και η θάλασσα, σε όλο το βάθος των ιστοριών και των μύθων που τις αγκαλιάζουν, μένουν οι βασικοί άξονες των δημιουργιών του.

Ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και κάθε χρόνο παρουσιάζει την καινούργια δημιουργία του σε ατομική έκθεση στην Ύδρα.

Το 1980, στο Πρόγραμμα των Μορφωτικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Φραγκφούρτης, εκθέτει έργα του στην γερμανική αυτή μεγαλούπολη, όπου ενθουσίασε κοινό και τεχνοκριτικούς.

Το 1981, προσκαλεσμένος του δημάρχου του Λουτβιγκσχάφεν στα πλαίσια της Ελληνικής εβδομάδας, εκθέτει πίνακες από τον ελληνικό χώρο στην Δημαρχία της πόλης. Ο Δήμαρχος του απένειμε το Μετάλλιο και το σήμα του Λουτβιγκσχάφεν για το κομμάτι ελληνικής θάλασσας και ουρανού που προσέφερε σε Έλληνες και Γερμανούς, όπως χαρακτηριστικά είπε στο λόγο του.

Το 1983 εμφανίζεται και στη λογοτεχνία και παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο "ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ" στο ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ στην Αθήνα. Ο Γιάννης Τσαρούχης, θερμός υποστηριχτής του συγγραφικού και εικαστικού του έργου, του δίνει ένθετο αφιέρωμα για το βιβλίο. Το βιβλίο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 1985 εκδίδει δεύτερο βιβλίο. Είναι το "ΤΡΙΤΩΝ", που αποσπά άριστες κριτικές και αγοράζεται και αυτό από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ήδη στο "ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ" που εκδίδει η "ΜΕΛΙΣΣΑ" αναγράφεται στον τόμο 4 σελ. 454-455.

Ο καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Καρ. Μητσάκης ενδιαφέρεται κι αυτός για το έργο του Δημήτρη Αλεξ. Φατούρου και κάνει αναφορά στο βιβλίο του "Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ" σελ. 35 και 37.

Τον Ιούλιο 1988 στο έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό "GREEK LETTERS, A MODERN GREEK LITERATURE ANNUAL" μεταφράζεται στα Ιταλικά η νουβέλα "ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ".

Το 1986-87-88 ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος εργάζεται και εκθέτει στην Ύδρα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει το εικαστικό και λογοτεχνικό του έργο σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Το καλοκαίρι του 1989 παρουσιάζονται στην Ύδρα αποσπάσματα από το "ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ" από το Σαιξπηρικό θίασο του DOUGLAS HANKIN.

Το 1990 εκθέτει στο "CENTRE INTERINSTITUTIONNEL EIROPEEN" στις Βρυξέλλες 40 πίνακες ζωγραφικής καθώς και το άλμπουμ 12 μικρές ζωγραφιές. Ταυτόχρονα επιμελείται το τρίτο βιβλίο του "ΟΤΑΝ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙΣ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ", εικονογραφημένο και αυτό από τον ίδιο.

Το 1991 ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος κάνει ένα διαφορετικό βήμα, σε μια άλλη διάσταση, μέσα στα πλαίσια των μόνιμων στόχων του για την διάδοση της τέχνης. Ιδρύει στην Ύδρα το Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνών Ύδρας Α.Κ.Τ.Υ.
Το Α.Κ.Τ.Υ. άρχισε να λειτουργεί με ένα ευρύτατο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο ειδικά αναπαλαιωμένο κτίριο στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, φιλοξενώντας πολλούς νέους ζωγράφους και γλύπτες στους χώρους του.

Το 1992 ολοκληρώνει την προσπάθεια του Α.Κ.Τ.Υ. με την έκδοση μηνιαίας ενημερωτικής εφημερίδας με τίτλο Α.Κ.Τ.Υ. για την ευρύτερη προβολή κάθε καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εκδήλωσης του νησιού.

Το έργο του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου γίνεται ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η διεύθυνση του "DICTIONNAIRE BIOGRAPHIQUE EUROPEEN" του ζητάει από τις Βρυξέλλες να τον συμπεριλάβει στο ειδικό λεξικό της με προσωπικότητες της Ευρώπης. Η βιογραφία του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου βρίσκεται ήδη στην 9η έκδοση τους έτους 1991-1992 τους Ευρωπαϊκού Λεξικού Βιογραφιών.

Το 1993 ο Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος καλείται να οργανώσει και εγκαινιάσει με μια αναδρομική του έκθεση το Πολιτιστικό Κέντρο Ελασσόνας (Λάρισα). Η εκδήλωση θεωρείται μοναδικό γεγονός για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας και γενικότερα της Β.Ελλάδας.

Τα χρόνια 1994 έως 1997 γράφει και εικονογραφεί τα βιβλία του "ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ...... ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ......" και "ΑΝΕΜΟΣ ΠΑΣΧΩΝ".
Εικονογραφεί την ποιητική συλλογή "Χάι-Κου" του Χρ. Δημητρακόπουλου και τα βιβλία του ίδιου "Μέγας Αλέξανδρος", "Παθαμύθια της Θράκης" και "Τιραντό".
Επιμελείται δε ανελλιπώς το εξώφυλλο της ετήσιας έκδοσης "GREEK LETTERS" Published by THE HELLENIC SOCIETY OF TRANSLATORS OF LITERATURE.

Το 1988 οργανώνει αναδρομική του έκθεση ζωγραφικής στο Α.Κ.Τ.Υ. στην Ύδρα.

Το 1999 ο Δήμος Ύδρας τον καλεί να παρουσιάσει την καινούργια εικαστική δουλειά του "ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ" στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Ύδρας.

Το 2000 ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΔΡΑΣ καλεί τον Δ. Α. Φατούρο σε μια τιμητική παρουσίαση των έργων του - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΥΔΡΑ -

Το 2003 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την καθέλκυση του 1ου Μινωικού σκάφους πειραματικής αρχαιολογίας εκθέτει ως προσκεκλημένος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στα Χανιά τη συλλογή έργων του «Γλάροι και Θάλασσα». Έργο του εκτίθεται και συμπεριλαμβάνεται στη Συλλογή του Μουσείου. Τον Δημήτρη Αλέξανδρο Φατούρο ετίμησε με μετάλλιο το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Το 2004 εκθέτει την συλλογή "ΕΦΗΜΕΡΑ" στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Ύδρας.

Το έργο του Δημήτρη Αλέξανδρου Φατούρου τόσο στον εικαστικό όσο και στον λογοτεχνικό χώρο χαρακτηρίζεται από μια προσωπική ευρηματικότητα που το αφήνει ανέπαφο από επιρροές και επιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks