Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ




Ο Κώστας Τσόκλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έως το 1954 και από το 1957 έως το 1960 συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Από το 1960 έως το 1984 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι, με μια μικρή διακοπή το 1971-72 όπου έμεινε στο Βερολίνο καλεσμένος από το D.A.A.D. Το 1984 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

Το έργο του απέκτησε διεθνή απήχηση από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν άρχισε να εκθέτει τα προοπτικά ”Αντικείμενα”. Από τότε συνέχισε να πειραματίζεται συστηματικά με διάφορα μέσα έκφρασης, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, την περφόρμανς, το φως και τον ήχο, αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης των αντικειμένων, της φύσης, των μύθων αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων.

Σταθμό σε αυτόν τον αδιάκοπο προβληματισμό αποτέλεσε η συμμετοχή του στη Μπιενάλε της Βενετίας του 1986, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα με μια σειρά έργων όπως το ”Καμακωμένο ψάρι” και τα ”Πορτρέτα”, ζωγραφικούς πίνακες πάνω στους οποίους προβαλλόταν η βιντεογραφημένη εικόνα.

Αυτά αποτέλεσαν την πρόταση για μια ”ζωντανή ζωγραφική” (living painting), την οποία εξέλιξε το 1990 με την εισαγωγή του συγκεκριμένου χρόνου θέασης στο εικαστικό έργο τέχνης για το σύνθετο πολυθέαμα Μήδεια που παρουσιάστηκε στο Cadran Solaire της Τρουά (Γαλλία).

Ο Κώστας Τσόκλης έχει πραγματοποιήσει πάνω από εκατό ατομικές εκθέσεις σε Μουσεία και γκαλερί όλου του κόσμου, στο Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες (1971), στην Kunsthalle του Ντίσελντορφ (1972), στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα (1983), στο Μουσείο Luigi Pecci στο Πράτο της Ιταλίας (2000), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (2000-2001), στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας (2003), κ.ά. ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις.

Εκτός από τη ”Μήδεια”, έχει επίσης παρουσιάσει και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα με προβολή, φως, ήχο, για παράδειγμα στο Καστέλο της Ρόδου το 1987, στη Βεντέμα, στη Σαντορίνη το 1993, στο Μύλο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της ”Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997” (πολυθέαμα ”Άρτεμις”) και στην Κωνσταντινούπολη το 2003.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια μεγάλη εγκατάστασή του βρίσκεται στο σταθμό ”Εθνική Άμυνα” του Μετρό της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks