Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΥΔΡΑ 2012

Μεγάλη Παρασκευή.  Ύδρα.  Ξημέρωσε ένας μουντός καιρός, συννεφιασμένος. Η παραλία γεμάτη κόσμο και πολλά κότερα μικρά και μεγάλα δεμένα στο λιμάνι.  Μεγάλη κίνηση στη θάλασσα από ταξί, βάρκες , ιπτάμενα δελφίνια και κάθε είδους πλεούμενο.  Μια περίεργη αίσθηση παρ' όλα αυτά στην ατμόσφαιρα και η καμπάνα της μητρόπολης να χτυπάει πένθιμα, προκαλώντας ανάκατα συναισθήματα. Λύπη, πικρία, στεναχώρια , συναισθήματα όχι μόνο λόγω της ημέρας αλλά σίγουρα και εξαιτίας της εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης που διανύει η πατρίδα μας και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.
Στις εκκλησίες οι πιστοί προσκυνούν τους επιτάφιους οι οποίοι στολίζονται για την βραδινή τους περιφορά.  Κάποιοι παίρνουν κι ένα λουλουδάκι να το αποθέσουν στο εικονοστάσι τους μέχρι το επόμενο Πάσχα. Όπως ήταν και είναι βέβαια ακόμη συνήθεια κάποιος τυχερός πιστός να πάρει ένα κεράκι από τον επιτάφιο.  Λέγεται ότι αν το ανάψουν σε πολύ μεγάλη κακοκαιρία, πολύ σύντομα σταματάει.
Αργά το απόγευμα ο κόσμος κατευθύνεται προς τα Καμίνια.  Το γραφικό λιμανάκι κατακλύζεται από τους πιστούς με τα αναμμένα τους κεράκια τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα όπου τα σκάφη παραμένουν στη ράδα.  Η περιφορά του Επιταφίου καταλήγει μέσα στο νερό μαζί με τους βαστάζους και όλοι ψάλουν Ω γλυκύ μου Έαρ σε μια απόλυτα κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Στη συνέχεια οι περισσότεροι επιστρέφουν στην παραλία της Ύδρας ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την περιφορά των τεσσάρων επιτάφιων που συγκεντρώνονται στο λιμάνι από ενορίες του Αγίου Δημητρίου, της Υπαπαντής , της Αγίας Βαρβάρας και της Μητρόπολης φυσικά. Ο εμπνευσμένος και πολύ συγκινητικός λόγος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης , Ερμιονίδος και Τροιζηνίας πραγματικά συνεπήρε τους πιστούς.
Η περιφορά των επιτάφιων ολοκληρώθηκε με την επιστροφή τους στις ενορίες τους, και ο κόσμος σκορπίστηκε άλλοι επιστρέφοντας στα σπίτια τους και άλλοι γευματίζοντας και απολαμβάνοντας την ήσυχη βραδιά στα εστιατόρια και τα μαγαζιά του νησιού.

Καλή Ανάσταση σε όλους







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks