Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ, 2012


Η Περιφορά Του Θαλασσινού Επιταφίου
Τα αρχοντικά και τα γραφικά της σοκάκια είναι στα καλύτερά τους το Πάσχα. Εδώ την κατανυκτική ατμόσφαιρα δεν θα την διακόψουν κόρνες από μηχανάκια ή αυτοκίνητα. Μόνο τα ταπεινά γαϊδουράκια χρησιμεύουν ως λιτό φόντο για την Εβδομάδα των Παθών. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακολουθούμε πρώτα τους ντόπιους στη συνοικία Καμίνια. Εκεί, στην ενορία του Αγίου Ιωάννη ο “Θαλασσινός Επιτάφιος” θα περάσει πρώτα από όλα τα στενά για να καταλήξει μέσα στη θάλασσα για να ευλογήσει τα νερά. Δέηση για τους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς, όπως παλιά. Επιστρέφουμε στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη Μητρόπολη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Λιγότεροι βρίσκονται στον Άγιο Δημήτριο και στη μικρή εκκλησία της Υπαπαντής. Όλοι οι πιστοί θα συναντηθούν στο λιμάνι ακολουθώντας τους τέσσερις Επιτάφιους σε μια κοινή λειτουργία μέχρι να επιστρέφει ο κάθε επιτάφιος στην ενορία του. Το σκηνικό αλλάζει το βράδυ της Ανάστασης: όλο το νησί φωτίζεται από τις λαμπάδες του μυστηρίου και τα φωτισμένα πλοία στο λιμάνι περιμένουν το “Χριστός Ανέστη” για να σημάνουν χαρμόσυνα τις σειρήνες τους. Μετά το κυριακάτικο ψήσιμο του οβελία το ραντεβού δίνεται για μια ακόμα φορά για το κάψιμο του Ιούδα. Ο “προδότης” θα έχει την τιμωρία που του αξίζει μέσα σε πανδαιμόνιο από κροτίδες και πυροτεχνήματα.


5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Ύδρα

1. Ακολουθήστε την περιφορά του Θαλασσινού Επιταφίου που γίνεται με μεγάλη ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια, το παλιό ψαροχώρι σε απόσταση 10 λεπτών από το λιμάνι. Μετά από την περιφορά του στην συνοικία, καταλήγει μέσα στη θάλασσα για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών.

2. Παρακολουθήστε την Ανάσταση στη μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (“μοναστήρι” για τους ντόπιους) στο λιμάνι. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν ο παπάς ψέλνει το “Χριστός Ανέστη” και τα παραταγμένα στο λιμάνι, φωτισμένα πλοία βάζουν μπροστά τις σειρήνες τους και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες.

3. Βρεθείτε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο γήπεδο του νησιού ή στο λιμάνι για να δείτε το κάψιμο του Ιούδα μέσα σε πανδαιμόνιο από πυροτεχνήματα και κροτίδες που ακούγονται σε όλο το νησί.

4. Κάντε την πιο ρομαντική, ανοιξιάτικη βόλτα ανεβαίνοντας προς το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σ’ ένα τοπίο που μοσχοβολά απ’ τις ανθισμένες λεμονιές, τις πορτοκαλιές, το αγιόκλημα και τα χαμομήλια που φυτρώνουν μες απ’ τα βράχια. 

5. Προμηθευτείτε τα διάσημα αμυγδαλωτά από το Εργαστήριο-Ζαχαροπλαστείο του Τσαγκάρη που λειτουργεί από το 1930: είναι νηστίσιμα και θα τα βρείτε βρασμένα ή ψημένα προς €16 το κιλό. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks