Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ο Άγιος Νικόλαος ο Θαυματουργός, προστάτης του Ναυτικού και της θάλασσας, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου. Η παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες είναι ευρέως διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί εύστοχα ως ο Ποσειδώνας του Χριστιανισμού.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία, γύρω στο 250 μ.Χ. Σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και έμεινε ορφανός. Αρχιερέας της Λυκίας εκείνο τον καιρό ήταν ο θείος του, που αφού είδε πόσο ευσεβής ήταν, τον χειροτόνησε ιερέα. Όταν έγινε ιερέας πούλησε όλη την περιουσία του και έδωσε τα λεφτά στους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. Οι ημέρες του Αγίου περνούσαν με ελεημοσύνες, προσευχή και νηστεία.

Κάποτε ο Άγιος αναχώρησε με ένα Αιγυπτιακό καράβι για να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο. Στη μέση του ταξιδιού ξέσπασε φουρτούνα και το καράβι ήταν έτοιμο να βουλιάξει. Ο άγιος τότε προσευχήθηκε στον Κύριο και ο άνεμος σταμάτησε, ενώ ένας ναύτης που έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε αναστήθηκε μετά από τις προσευχές του Αγίου. Επιστρέφοντας από τα Ιεροσόλυμα, ο κόσμος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή και μετά από θεϊκό όραμα έγινε Μητροπολίτης των Μύρων. Η φιλανθρωπική του δράση μεγάλωσε πολύ όταν έγινε Αρχιερέας: ίδρυσε φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα ευαγή ιδρύματα.

Την εποχή εκείνη (303-305), άρχισε ο μεγάλος διωγμός εναντίον των Χριστιανών, από τους αυτοκράτορες Διοκλητιανό και Μαξιμιανό. Στη διάρκεια των διωγμών, ο Άγιος εξορίστηκε από τα Μύρα και φυλακίστηκε για έξι ολόκληρα χρόνια μαζί και με άλλους Χριστιανούς. Με το θάνατο όμως των Αυτοκρατόρων (313), ο Μέγας Κωνσταντίνος απελευθερώνει τους Χριστιανούς, οι οποίοι μπορούν πια ανενόχλητοι να πιστεύουν στο Χριστό.

Ο Άγιος Νικόλαος έλαβε μέρος και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το 325, όπου καταδικάστηκε ο αιρετικός Άρειος. Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος 318 Πατέρες, μεταξύ τους και ο Άγιος Σπυρίδωνας, που έκανε το θαύμα με το κεραμίδι για να αποδείξει την τριαδικότητα του Θεού. Ο Άρειος όμως προσπαθούσε με τη ρητορική του ικανότητα να μπερδέψει τους πατέρες. Τότε, ο Άγιος Νικόλαος, αγανακτισμένος του έδωσε ένα δυνατό χαστούκι, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί, γιατί δεν επιτρεπόταν κανείς να κτυπήσει κάποιον μπροστά στα μάτια του Αυτοκράτορα.

Μετά το τέλος της Συνόδου, όμως, ελευθερώθηκε και επέστρεψε στα Μύρα, όπου και πέρασε την υπόλοιπη του ζωή, γεμάτη δράση και βοήθεια προς τους φτωχούς και τους πονεμένους. Πέθανε σε ηλικία 80 χρονών, το 343 μ.Χ. Είναι ο προστάτης άγιος των θαλασσινών, των αρτοποιών, των ταξιδιωτών, των παιδιών, των θυμάτων δικαστικών πλανών και των ενεχυροδανειστών και εμπόρων. Στις προτεσταντικές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία και Ελβετία) είναι το αντίστοιχο του Αγίου Βασίλη· ακόμη και το Santa Claus προέρχεται από το ολλανδικό Sinter Klass, που σημαίνει Άγιος Νικόλαος. Επίσης, είναι προστάτης Άγιος της Ρωσσίας, της Σικελίας, των βασιλείων της Νάπολης και της Λορραίνης. Η Ορθόδοξη εκκλησία τον αναγνώρισε τον 9ο αιώνα, ενώ στα τέλη του 12ου αιώνα άρχισε να γιορτάζεται στη Γαλλία.




http://www.typos.com





























ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ




















ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΟΚΟ






















ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙ, ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΥΔΡΑ




















ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks