Ένα ιστολόγιο γεμάτο από Ύδρα, γεμάτο από ιστορίες και εικόνες του παρόντος και του παρελθόντος της.
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Το δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου του 1920
1920. Γίνεται από την κυβέρνηση του Δ. Ράλλη στις 5 Δεκεμβρίου του 1920 δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και την επάνοδό του στον θρόνο. Στο δημοψήφισμα δεν έλαβε μέρος το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο λαός αποφασίζει την επάνοδο του βασιλιά στον θρόνο και έτσι στις 19 Δεκεμβρίου του 1920 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ έρχεται ξανά στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως οι Αγγλικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α΄( γιατί ακολουθούσε γερμανοφιλική πολιτική), σταματάνε να υποστηρίζουν την Ελλάδα και στρέφονται προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Όταν η Γερμανία υπέγραψε ανακωχή, συνήλθε στο Παρίσι η συνδιάσκεψη της ειρήνης, όπου ο Βενιζέλος παρέστη ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας και πρόβαλε τις αξιώσεις της χώρας μας, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους δεκτές με τις συνθήκες του Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) και των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920). Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών η Ελλάδα προσάρτησε (προσωρινά) την Ανατολική Θράκη και την Σμύρνη. Όντας στη Γαλλία, ο Βενιζέλος εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ενώ επρόκειτο να γυρίσει στην Ελλάδα, έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυόν, στο Παρίσι από δύο απότακτους Έλληνες αξιωματικούς. Αφού θεραπεύτηκε από τα τραύματά του, γύρισε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
Ο θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου είχε ως συνέπεια να ανακηρύξει αντιβασιλέα η Βουλή τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Έγιναν βουλευτικές εκλογές την 1 Νοεμβρίου 1920. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων νικήθηκε από την ενωμένη αντιπολίτευση, ο δε Βενιζέλος δεν εξελέγη καν βουλευτής. Την μεθεπομένη σχημάτισε κυβέρνηση ο Δημήτριος Ράλλης, παραιτήθηκε ο Κουντουριώτης κι έγινε αντιβασίλισσα η βασιλομήτωρ Όλγα μέχρι να γίνει δημοψήφισμα, το οποίο θα επανέφερε τον εξόριστο Κωνσταντίνο. Στις 4 Νοεμβρίου ο Βενιζέλος αναχώρησε για το Παρίσι, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική και σκοπεύει να ιδιωτεύσει αλλά αν η χώρα ζητήσει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό, θα είναι στη διάθεσή της. Εν τω μεταξύ είχε ήδη χρεωθεί την οδυνηρή περιπέτεια της Μικρασιατικής καταστροφής που εξυπηρετούσε τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή και βασίστηκε σε αβάσιμους σχεδιασμούς όπως αυτοί συνοψίζονταν στο δόγμα «Η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου