Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

«Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας: ένας συγχρονισμένος αιώνιος» 17 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας «ο συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.



ΣTENA συνδεδεμένoς με την Yδρα o μεγάλoς μας αειθαλής zωγράφος ζυμώθηκε μαζί της από τα μικρά του χρόνια. Tο χώμα, ο ουρανός, η πέτρα, η θάλασσα της Yδρας αποτελούν βίωμα καθοριστικό για τον ίδιο  και την τέχνη του. O τρόπος που την απεικόνισε δεν έχει προηγούμενο. Ο Γκίκας σου δείχνει το νησί με μια δική του ανεπανάληπτη βεβαιότητα.
Aλλά εκείνο που ο ζωγράφος μας κάνει να νιώσουμε είναι ότι φαίνεται να γνωρίζει τα πράγματα από μέσα.  Δεν είναι μόνο η όψη των σπιτιών.  Αυτός γνωρίζει και τα εσώτερα πίσωω από τον ασβέστη, διαπερνά τον τοίχο, βλέπει την διάταξη των επίπλλων , τη στάση των ανθρώπων και  όλα, ενιαία, τα παρουσιάζει  στην «επιπλέον» διάσταση,της ψυχής.
Iσως αυτό  να συμβαίνει γιατί πριν ο ζωγράφος κατανοήσει την Ύδρα, ανήκει ήδη σ' αυτήν, ήταν ήδη κτήμα της.

«Την ώρα του μεσημεριού, το ντάλα μεσημέρι, οι ασβεστωμένοι τοίχοι αντικατόπτριζαν μια λάμψη δυσβάσταχτη. Οι αντανακλάσεις από τις κοφτερές πέτρες, τα μυτερά φύλλα, τις οξείες γωνίες των κτισμάτων ανέδιναν μια πυρωμένη άχνη που έδειχνε τον αέρα να τρεμουλιάζει σαν φλόγα, να φρικιά σαν στο πέρασμα του στοιχειωμένου δαίμονα της μυστηριακής μεσημβρίας.»

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα ο οποίος απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1994 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟ – ΓΚΙΚΑ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα με βιογραφικά στοιχεία και τρεις συνεντεύξεις του που παραχωρήθηκαν από το 1991 μέχρι το 1994, στις οποίες μιλάει για τη ζωή, το έργο του και τις σχέσεις του με μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες, εικαστικούς και ανθρώπους του πνεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
 

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ
Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας είναι ίσως ο πιο διεθνής από τους Έλληνες ζωγράφους, ένας καλλιτέχνης που επηρέασε όχι μόνο τη νεότερη ελληνική τέχνη και πνευματική ζωή, αλλά και την παγκόσμια. Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του και την επετειακή αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, κυκλοφορεί το λεύκωμα Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας – Ο Απολλώνιος, ο Διονυσιακός. Η πολυτελής αυτή έκδοση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από το πολυδιάστατο έργο του – σχέδια, χαρακτικά, ζωγραφικά και γλυπτά έργα, κάποια από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Κεντρικός άξονας του λευκώματος είναι η μελέτη της Ιστορικού Τέχνης Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, η οποία έδωσε και τον τίτλο τόσο στο λεύκωμα όσο και στην έκδοση. Μελέτη χάρη στην οποία αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ολοκληρωμένη προσωπικότητα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, και ειδικότερα άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του καλλιτέχνη. Επίσης παρατίθενται κείμενα γνωστών πνευματικών ανθρώπων για τον καλλιτέχνη και το έργο του, αναλυτικό χρονολόγιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) και τη γενική επιμέλεια είχε η Δρ. Ιστορικός Τέχνης – Τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν.




 ΕΦΗ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ   http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1993/09/19091993.pdf

http://www.livanis.


http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=754&Itemid=16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks