Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ύδρα, το κινηματογραφικό νησί του ’60

Ύδρα, το κινηματογραφικό νησί του ’60Δεκάδες ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές γυρίστηκαν στο νησί

Τη δεκαετία του ’60 ανθούσε στην Ελλάδα το ελληνικό μιούζικαλ το οποίο έκανε «περιοδείες» σε όλα τα ελληνικά νησιά, με έναν αρκετά σημαντικό σταθμό την Ύδρα. Το μαγευτικό νησί όπως το χαρακτήριζαν όλοι οι αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου πρωταγωνίστησε σε ουκ ολίγες ταινίες.

Η αθωότητα ήταν χαρακτηριστικό των ταινιών που φιλοξενήθηκαν στη Ύδρα στα χρόνια του ’50 και του ’60. Η κομψότητα, η φινέτσα, ο αέρας της αριστοκρατίας, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα αλλά και η απλότητα της Ύδρας είναι στοιχεία που αξιοποιήθηκαν στον ελληνικό αλλά και στον ξένο κινηματογράφο σε ταινίες κάθε είδους.

Ο Μπάμπης Μωρές ήταν ο άνθρωπος που έφερε την κοσμική ζωή στην Ύδρα ανοίγοντας τη «Λαγουδέρα», από όπου πέρασαν οι πάντες και έγιναν τα γυρίσματα τόσο των «Γαμπρών της Ευτυχίας» όσο και της ταινίας του Άλκη Παππά «Ψιτ κορίτσια!»

Περισσότερες από 20 ταινίες έχουν γυριστεί στο νησί από τότε που ο Φίνος έστησε για πρώτη φορά κινηματογραφική μηχανή στο λιμάνι της με το «Τραγούδι του χωρισμού» που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τη Λήδα Μιράντα και το Λάμπρο Κωνσταντάρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ωστόσο η Ύδρα έγινε ένας από τους ελκυστικότερους κινηματογραφικούς προορισμούς της Ελλάδας με την ταινία «Μαρίνα».

Σημεία του νησιού όπως το λιμάνι, το Μαντράκι, τα Καμίνια και η σπηλιά στα Κανόνια έχουν φιλοξενήσει μελοδράματα όπως τα «Μόνο για μια νύχτα» και «Εσένα μόνο αγαπώ», κωμωδίες όπως ο «Τρελοπενηντάρης» και ο «Μπλοφατζής», σάτιρες όπως ο «Έρωτας του Οδυσσέα», μιούζικαλ όπως το «Κορίτσια για φίλημα» αλλά και ξένες σειρές όπως το «τουριστικό», «Νησί του Έρωτα» με τον Ρόμπερτ Πρέστον, τον Τόνι Ράνταλ και τη Λίλιαν Μηνιάτη.

Όλοι οι ηθοποιοί της δεκαετίας του ’60 πέρασαν από την Ύδρα όπως ο Κωνσταντάρας, η Βλαχοπούλου, η Καραγιάννη, η Καρέζη, η Λαμπέτη, ο Σειληνός, ο Γεωργίτσης και πολλοί άλλοι.
















 Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011, 06:09    
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/212554/udra-to-kinimatografiko-nisi-tou-60-/
 

1 σχόλιο:

  1. Τι ωραία που έχεις φτιάξει μπλογκ για την ύδρα! Πήγα φέτος κ ξετρελάθηκα! Το πιο όμορφο νησί! Άξιζε το θέμα του στο μπλογκ μας.! Αν θέλεις μπες να το δεις! Www.fashionsquared.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

metamarks