Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΥΔΡΑ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ


ΥΔΡΑ
Είναι η αγαπημένη των ερωτευμένων, των καλλιτεχνών και όσων αναζητούν την ήρεμη γοητεία ενός τόπου. Αυτήν που την ανακαλύπτεις περπατώντας στα φρεσκοασβεστομένα καλντερίμια, βολτάροντας στην παραλία ή ζώντας στιγμές παραδοσιακές, όπως είναι οι μέρες του Πάσχα.
 
Μόλις το καράβι φθάσει στο λιμάνι της, σε συναρπάζουν τα επιβλητικά πετρόχτιστα καπετανόσπιτα που το αγκαλιάζουν την εντυπωσιακή παρουσία τους. Τα πεντακάθαρα, κατάλευκα καλντερίμια της με τα φαρδιά σκαλοπάτια και τα στενά περάσματα σε οδηγούν ψηλά στις όμορφες γειτονιές της με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που μαντρότοιχοι, ενώ οι μπουκαμβίλιες και οι αγριοτριανταφυλλιές ξεπροβάλλουν δειλά, <<βάφοντας>> τους άσπρους τοίχους με τα έντονα χρώματά τους.

 Εδώ βρίσκονται και τα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων από χρόνους μακρινούς… Στον παραλιακό δρόμο υψώνεται το αρχοντικό Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η παλαιότερη Ναυτική Σχολή του κόσμου, σημερινή Ακαδημία Εμπορικού, που λειτουργεί στο νησί από το 1749. Στην παραλία βρίσκεται και το Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο της Ύδρας, που κρατά καλά φυλαγμένη την Ιστορία του τόπου…

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Από ήσυχο νησί το χειμώνα, μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο, τούτες τις γιορτινές μέρες, καθώς πλήθος κόσμου επισκέπτεται την ολάνθιστη Ύδρα.

Ντυμένη στ’ άσπρα, τα γιορτινά, μας υποδέχεται μ’ άλλον αέρα… Τα ήθη και έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις μέρες εδώ είναι συνυφασμένα με την θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα κατάλευκα, γραφικά καλντερίμια της είναι εμπειρία αλησμόνητη! Βέβαια, την παράσταση κλέβει ο << Θαλασσινός Επιτάφιος>>, που περιφέρεται στην συνοικία Καμίνι δίπλα στη θάλασσα και μπαίνει στο τέλος μέσα στο νερό!

  
Το βράδυ της Ανάστασης το γραφικό λιμάνι της <<παίρνει φωτιά>> από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το κάψιμο του Ιούδα, που ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks