Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ύδρα: Σταθερή αξία και το Πάσχα


Ύδρα: Σταθερή αξία και το Πάσχα
 Το νησί λούζεται ήδη στις λιακάδες της άνοιξης. Τραπεζάκια έξω, γαϊδουράκια που πηγαίνουν πάνω-κάτω και πλήθος κόσμου ετοιμάζεται, πριν από την πρώτη βουτιά, να βιώσει τη θρησκευτική κατάνυξη


Στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη μητρόπολη της Υδρας, ο κόσμος έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται. Στις Τρεις Εκκλησιές ο κόσμος είναι λιγότερος, το ίδιο και στον Αγιο Δημήτριο. Ασφυκτικά γεμάτη είναι όμως η αυλή στο αρχοντικό των καπεταναίων Κουντουριώτη, όπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Υπαπαντής. Αργότερα, όλοι οι Επιτάφιοι θα συναντηθούν στην πλατεία Κουντουριώτη.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όμως, κατευθυνόμαστε πρώτα στα Καμίνια, για να ακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της συνοικίας και να δούμε τον Επιτάφιο στο τέλος να καταλήγει μέσα στη θάλασσα, για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών. Το μοναδικό αυτό έθιμο απηχεί την ισχυρή σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα. Νέοι του χωριού μπαίνουν μέχρι τη μέση στο νερό, κρατώντας στα χέρια τους τον Επιτάφιο. Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια γίνεται νωρίτερα απ' ό,τι στη Χώρα, για να μπορέσουν οι επισκέπτες να δουν όλα τα έθιμα.
Το Μεγάλο Σάββατο παρακολουθούμε την άφιξη του Αγίου Φωτός στη Μητρόπολη και την επομένη ετοιμαζόμαστε για το ψήσιμο του οβελία.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στο γήπεδο του νησιού ή στο λιμάνι καίγεται ομοίωμα του Ιούδα συνοδεία πάμπολλων κροτίδων και πυροτεχνημάτων.
Κλείστε τώρα τη διαμονή σας στην Ύδρα και ζήστε από κοντά το πιο... ναυτικό Πάσχα της Ελλάδας!


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ, Photo: Ι. ΠΑΡΑΒΑΛΟΥ
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_12/04/2011_387254

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks