Στο μαγευτικό νησί του Αργοσαρωνικού, στην αρχοντική Ύδρα, η εορτή των Θεοφανείων είναι πάντα ξεχωριστή. Έθιμα ιδιαίτερα παλιά διατηρούνται ακόμα και σήμερα.
Ο αγιασμός στην Ύδρα, τα παλιά τα χρόνια, γινόταν την Παραμονή των Φώτων, για να εκδιωχθούν οι καλικάντζαροι. Όλες οι νοικοκυρές της Ύδρας, την παραμονή των Θεοφανείων εκκλησιαζόντουσαν στο Μεγάλο Αγιασμό και μετά το τέλος της Λειτουργίας, με κανάτι μετέφεραν τον αγιασμό στα σπίτια τους, όπου αγίαζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους, καθώς τις στέρνες και τα πηγάδια τους.Τον υπόλοιπο αγιασμό τον φύλασσαν στο εικονοστάσι για την υπόλοιπη χρονιά. Επίσης την Παραμονή των Φώτων οι ιερείς όλων των ενοριών της Ύδρας, αγιάζανε τα σπίτια, τα καταστήματα και τα καΐκια των ενοριτών τους. Την ημέρα των Θεοφανείων, μετά το τέλος της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, σχηματίζονταν μεγάλη λιτανευτική πομπή με ψαλμωδίες και δεήσεις, η οποία κατευθυνόταν, μέσω των παλαιών συνοικιών της Ύδρας – Κιάφας - Γκουρμάδας - ως την πλατεία των Καλών Πηγαδίων, όπου οι ιερείς του νησιού τελούσαν τον αγιασμό των δύο πηγαδίων.
Κοντά στο μεσημέρι, η Λιτανεία έφτανε στο βορεινό μόλο του λιμανιού, μέσω της κεντρικής οδού Ανδρέα Μιαούλη, οπότε ο Σταυρός δεμένος με κορδέλα, έπεφτε στη θάλασσα από τα χέρια του Δεσπότη, για να καθαγιασθούν τα ύδατα. Ο Δεσπότης έψελνε το "Εν Ιορδάνη..." και έριχνε τον Σταυρό στη θάλασσα, αφήνοντας τρία περιστέρια.
Με την κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα αρκετοί υδραίοι έπεφταν για να πιάσουν τον Σταυρό. Κατόπιν επεστρέφαν όλοι μαζί στη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν τον Σταυρό που άγιασε τα νερά για να δώσει υγεία, καλές θάλασσες αλλά και καλά ταξίδια στους θαλασσινούς. Τα παιδιά που έπεφταν στη θάλασσσα για τον Σταυρό, τον έπερναν και τον περιέφεραν στα μαγαζιά, αλλά και στα σπίτια για υγεία και προκοπή και οι πιστοί τα ασήμωναν και τα φιλοδωρούσαν Ο καθαγιασμός των υδάτων γινότανε και από τους ενορίτες της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καμινίου στο λιμάνι του Καμινίου, από το 1963.
Πηγη: hydra-portal.gr
Η πόλη της Ύδρας
Αληθινό υπόδειγμα αισθητικής, η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, όπου μικρά καΐκια, τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια κατακλύζουν την προβλήτα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα πέτρινα αρχοντικά της Ύδρας στέκουν σαν φρούρια στο βραχώδες τοπίο, τονίζοντας τη μεγαλοπρέπεια του νησιού. Απολαύστε τον περίπατο σας στην πόλη της Ύδρας με οδηγό το VisitGreece.
Στην είσοδο του λιμανιού, όπου βρίσκονται τα κανονιοστάσια. Στην παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το λιμεναρχείο.
Στη μονή τηςΚοιμήσεως της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά (μέσα 17ου αι.). Μέρος της μονής στεγάζει το δημαρχείο της πόλης, ενώ στα παλιά κελιά λειτουργεί ένα μικρό εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο.
Στο αρχοντικό Τσαμαδού, στο οποίο στεγάζεται η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Στο αρχοντικό Τομπάζη, ιδιοκτησία από το 1936 της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα. Χτισμένο στα τέλη του 18ου αι., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πρώτης περιόδου του νεοκλασικισμού.
Στην πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του Έλληνα πολιτικού.
Στο Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού και μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας.
Στα Καλά Πηγάδια, συνοικία που οφείλει το όνομά της στα δύο πηγάδια που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερα από 200 χρόνια.
Στον λόφο της Κιάφας, όπου είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της πόλης, με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.
Στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Στην εκκλησία της Υπαπαντής, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις λαϊκές αγιογραφίες.
Στην παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αι.
Στη γυναικεία μονή της Αγίας Ευπραξίας και στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, όπου έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Θ. Κολοκοτρώνης. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας και τις πελοποννησιακές ακτές.
http://www.news.gr/travel/taxidia/article-wide/119724/giortaste-ta-theofaneia-sthn-ydra.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου