Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ


Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192)
Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.
Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης. Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.


Χειμώνας 2011, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

** Ιανουάριος **


Ο καιρός το μήνα Ιανουάριο θα διαμορφωθεί με τις εξής καιρικές συνθήκες. Στης αρχές του μήνα ο καιρός φαίνετε ότι θα καταστεί αίθριος με λίγες βροχές κύριος στα νότια τμήματα τις πρώτες 2 με 3ης μέρες του μήνα Ιανουαρίου μετά ο καιρός φαίνετε πως θα κυλήσει γενικά καλός με καλή ορατότητα ( διαυγή ) ατμόσφαιρα και κρύο. Όμως πλησιάζοντας προς το τέλος τον ημερών που ανήκουν στις αρχές του μήνα φαίνετε πάλι μια αλλαγή του καιρού με βροχές κύριος στα βορειοδυτικά. Στα μέσα του μήνα τώρα φαίνετε πως οι κακοκαιρίες θα ενταθούν κύριος στα Βορειοανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Ύστερα στα τέλοι του μήνα αναμένετε βελτίωση του καιρού και φαίνετε πως έτσι θα κυλήσει γενικά καλός μέχρι το τέλος του μήνα.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Ο καλός καιρός , διαυγή ατμόσφαιρα κια κρύο στης αρχές του μήνα , και οι βροχές και καταιγίδες στα μέσα του μήνα.


** Φεβρουάριος **

Ο καιρός το μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με τα μερομήνια θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: στις αρχές του μήνα ο καιρός θα ξεκινήσει με ήλιο , διαυγή ατμόσφαιρα αλλά και αρκετό κρύο θα λυπούν όμως τα φαινόμενα ( Βροχές , χιόνια κ.λ.π ) όσο αναφορά τις αρχές του μήνα . Φτάνοντας τώρα στα μέσα του μήνα ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά με αρκετές βροχές που θα είναι πιο έντονες στα δυτικά τμήματα , χιονιά αναμένετε να πέσουν στη Πάρνηθα αλλά δεν προβλέπω να φτάνουν ποιο κάτω.. . Τώρα στα τέλοι του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά , και θα επικρατεί τις περισσότερες μέρες ήλιος. Οι άνεμοι γενικά στις αρχές του μήνα φαίνονται να πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και από τα μέσα μέχρι τέλος ΝΑ διευθυνσεις. Ο καιρός από τα μέσα και μετά του μήνα θα είναι αρκετά υγρός.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Καλό καιρό στις αρχές με κρύο , και αρκετές βροχές από τα μέσα και μετά του μήνα , επίσης από τα μέσα και μετά ο καιρός θα είναι αρκετά υγρός.


** Μάρτιος **


Ο καιρός το μήνα Μάρτιο σύμφωνα με τα μερομήνια φαίνεται να ξεκινάει στις αρχές καλός με κάποιες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και κρύο. Όμως από τα μέσα και μετά του μήνα φαίνετε αλλαγή του καιρού με βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά τμήματα τις Αττικής ( Πάρνηθα , Διόνυσος ) πιθανών τα χιόνια να κατεβούν και σε χαμηλότερα ύψη. Τώρα στα τέλοι του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί με τοπικές νεφώσεις , και τις τελευταίες μέρες του μήνα θα επικρατεί καλός καιρός.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Κρύο , βροχές και χιονιά στα βουνά τις Αττικής και ίσως ποιο κάτω.


http://androni.blogspot.com
http://merominia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks