Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΠΝΟΗ DUENDE

DUENDE:     "Μια μυστηριώδης δύναμη που όλοι νιώθουν και κανείς φιλόσοφος δεν μπόρεσε να εξηγήσει. Είναι δύναμη, δεν είναι κόπος, είναι αγώνας δεν είναι σκέψη.  Δεν βρίσκεται μέσα στο λαρύγγι, αναδύεται από μέσα, ΄βαθιά ανεβαίνοντας από τις πατούσες των ποδιών. Είναι το πνεύμα της γης, που μεταπήδησε κατευθείαν μέσα απ' τα ελληνικά μυστήρια στους χορευτές του Καντίζ.  Σε όλη την Ανδαλουσία όλοι μιλούν συνεχώς για Duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο ακριβώς μόλις εμφανιστεί " Federico Garcia Lorca.

Ανάφερε κάποια στιγμή σε συνέντευξή της η Ελένη Πέτα στην Δήμητρα Καραγιάννη στην ιστοσελίδα ΘΑΡΡΟΣ , Κοζάνης :"Η λέξη Duende, γνώριμη σαν έννοια, είναι μία λέξη δίχως όμως συγκεκριμένη και σαφή ετυμολογία. Την επινόησε ο Λόρκα για να περιγράψει τη μαγεία στην τέχνη. Αυτό, νομίζω, είναι Duende και για μένα… Η μαγεία που έχουν κάποια τραγούδια να σ’ αγγίζουν από την πρώτη στιγμή, χωρίς να τα γνωρίζεις, χωρίς να γνωρίζεις καν τις γλώσσες στις οποίες τραγουδιούνται. Κι όμως, καταφέρνουν να αγγίξουν τις χορδές της ψυχής σου…"


Αυτό ακριβώς κατάφερε η Ελένη Πέτα και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης το Σάββατο το βράδυ 30 Ιουλίου στην εξαιρετική συναυλία που έδωσαν στην ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας.  Μέσα στην ζεστή και ήσυχη βραδιά κάτω από έναν εκπληκτικό έναστρο ουρανό και με φόντο το λιμάνι και τον οικισμό της Ύδρας, ένα υπέροχο ταξίδι στις μουσικές του κόσμου με τραγούδια των Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Χατζηδάκη, Madredeus, Joan Baez, Astor Pizzdla, Police, Christophe, ένα ταξίδι που δημιούργησε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα μυσταγωγίας  συγκίνησης και ανάτασης ψυχής σε όσους συμμετείχαν.  Αμέτρητα συναισθήματα θαμμένα μέσα στον κάθε ένα από εμάς, τα οποία βρήκαν τρόπο να να αναδυθούν να αποκωδικοποιηθούν και να βρουν σημείο αναφοράς μέσα από την ερμηνεία  την γεμάτη πάθος και αλήθεια την γεμάτη duende της Ελένης Πέτα και του Παναγιώτη Μάργαρη.

ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ, ΥΔΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

metamarks