Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μαγική νύχτα στην Ύδρα με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Γιώργο Θεοφάνους

Το πολιτιστικό ταξίδι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων άρχισε με μια πραγματικά σπουδαία συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα και Γιώργο Θεοφάνους με την συμμετοχή των Γιώργο και Σταύρο Μυλωναδάκη και της Ασπασίας Θεοφίλου που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα το Σάββατο 27 Αυγούστου και μέσα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των καλοκαιρινών μουσικών εκδηλώσεων του Δήμου.
  
Η νύχτα δροσερή, ο ουρανός γεμάτος αστέρια η συναυλία λιτή και μεγαλειώδης ταυτόχρονα. Η μαγευτική φωνή του Κώστα Μακεδόνα του Σταύρου και Γιώργου Μυλωναδάκη και της Ασπασίας Θεοφίλου πλημμύρισαν με μαγικές νότες σαν δροσερό ποτάμι την παραλία της Ύδρας και τα σοκάκια τριγύρω μέχρι το περίπτερο ,τον κάβο και παραπέρα.
  Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που απόλαυσαν οι δεκάδες Έλληνες και ξένοι θεατές που είχαν την τύχη να βρίσκονται στην Ύδρα και να παρακολουθήσουν την μοναδική αυτή συναυλία.
Μαγική βραδιά , εκπληκτικοί ερμηνευτές, τραγούδια αγαπημένα του Γιώργου Θεοφάνους, σημεία αναφοράς για τον καθένα μας γεμάτα μνήμες και αναμνήσεις . 
Από τις στιγμές που η ψυχή γεμίζει,  ο νους αδειάζει και η καρδιά γαληνεύει. 
 
Σοφία Μωρές, 28 Αυγούστου 2011

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1985, ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΥΔΡΑ




Kυριακή 14 Ιουλίου 1985 , μια ημέρα που σημάδεψε το νησί μας. Η μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της τρία νεαρά παιδιά νεκρά στην προσπάθειά τους να σώσουν τις εικόνες του ερημοκλησιού της Νησίζας καθώς και έναν τραυματία, 6 αγροικίες καμένες και το 80% του δάσους της νότιας Ύδρας.
Μακάρι ποτέ και κανείς να μην βίωνε την καταστρεπτική μανία της φωτιάς.  Αλλά δυστυχώς κάθε χρόνο η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά όπως και φέτος από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που "εντελώς τυχαία" συμπίπτουν με τα Αυγουστιάτικα μελτέμια. 
ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΗ ΝΗΣΙΖΑ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΗΛΙΑ ΠΑΡΙΣΗ
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΧΡΗΣΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΡΟΦΩΛΗ




ΠΗΓΗ: Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1985, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΡΕΣ



Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΤΟ 1950- ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

Στην νότιο δυτική πλευρά της Ύδρας είναι η Επισκοπή: δέντρα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα σε αυτό το βραχώδες νησί, αλλά χρειάζονται δύο ώρες διαδρομής με το μουλάρι για να φτάσει κανείς, βγαίνοντας από την πόλη και περνώντας από το όμορφο προάστιο Καμίνια. Κάτω από το Έρε, και κοντά στην θάλασσα βλέπουμε την μεγάλη αψίδα μιας παλιάς γέφυρας που συνέδεε παλιά τις δυο πλαγιές των λόφων πάνω από τον οικισμό Βλυχός.  Μακριά διακρίνουμε το μεγάλο νησί Δοκός.  Ακολουθώντας ένα εσωτερικό μονοπάτι κοντά στο άγριο βράχο Ζάστανο κατεβαίνουμε στον μικρό κόλπο του Παλλαμιδά.  Εκεί είναι το τεράστιο σπίτι του Βούλγαρη, ερειπωμένο πια, ενώ άλλοτε υπήρξε μια πλούσια φάρμα με κήπους και οπωροφόρα δέντρα.  Είμαστε τώρα στη μέση της διαδρομής προς την Επισκοπή.  Το Ζάστανο δίπλα στη θάλασσα υψώνεται απότομο καμιά εκατοσταριά μέτρα.  Αν είστε τυχερός στον Παλλαμιδά να βρείτε κάποια βάρκα , πηγαίνετε να το δείτε από κοντά . Θα δείτε επίσης δίπλα το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού το οποίο χτίστηκε από κάποιον καπετάνιο ο οποίος μετά από ναυάγιο με το καράβι του που μετέφερε κρασί και είχε κάνει τάμα στον Άγιο να σωθεί.  Λένε πως την έχτισε με κρασί και από κει βγήκε και το όνομα της εκκλησίας Κλησίζα με βερ, δηλαδή εκκλησία από κρασί στα αρβανίτικα.
Από τον Άγιο Κυπριανό ο Μώλος είναι πολύ κοντά.  Ο Μώλος είναι ένας ερημικός ορμίσκος.  Υπάρχουν κάποιες όμορφες βίλες πάνω στα ακρωτήριά του.  Ένα κτήριο απλώνεται κατά μήκος της ακτής, μοιάζοντας με φυλακή με όλα αυτά τα κάγκελα και τις λαμαρίνες στις πόρτες και στα παράθυρα, τα ερμητικά κλειστά.  Μια κυρία μου είπε ότι αυτή η  κατασκευή ήταν ένα παλιό ναυπηγείο και μετατράπηκε αργότερα σε κατοικία με πολύ ωραία εσωτερική ρουστίκ διακόσμηση. 
Από τον Μώλο ανεβαίνουμε στην Επισκοπή μέσα από μια μεγάλη κοιλάδα πευκόφυτη μέχρι τον λόφο της Αγίας Μαρίνας  και από κει ξαναπαίρνουμε το μονοπάτι για την Επισκοπή.
Στον Παλλαμιδά υπάρχει επίσης μια ακόμη παράκαμψη για τα Εννιάμερα, ένα μικρό μοναστήρι δύο αιώνων θαμμένο μέσα στις αμυγδαλιές.  Μια τελευταία καλόγρια έμενε εκεί πριν 20 χρόνια.  Αργότερα ένας παλιός ναυτικός ο Μ. Ντανάβασης το αγόρασε και για να περάσει  εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του.   Μας υποδέχτηκε με την γυναίκα του με πολύ ευγένεια και μας κέρασε καφέ, γλυκά και σύκα της Μπαρμπαριάς.  Από εκεί πήγαμε στην κόκκινη εκκλησία της Α. Ειρήνης. Εκεί επίσης υπήρχε ένα μοναστήρι από το οποίο απομένουν μόνο κάποια ερείπια.  Από την Αγία Ειρήνη πρέπει να ξανακατέβεις στην κοιλάδα και από κει να ανεβείς ξανά από το πευκοδάσος.   Το μονοπάτι υπέροχο.
 Σε μια στροφή αντικρίζεις χαμηλά τον Μώλο και πιο κοντά ένα μαγευτικό σκηνικό με μπλε σχεδόν βράχους ανάμεσα στα πεύκα να κατηφορίζουν προς τη θάλασσα.  Η θέα ανεμπόδιστη μέχρι το Τσελεβίνι.  Είμαστε κοντά στην Επισκοπή..  Βλέπουμε μερικές εξοχικές οικίες ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαραμή οι οποίοι μας υποδέχτηκαν θερμά και μας περιποιήθηκαν απίστευτα.
Το βράδυ ο γυρισμός στην πόλη. Αύριο αναχωρούμε.  Από την βεράντα μου στο σπίτι της Σοφίας αυτό το βράδυ του Σεπτέμβρη το μονοπάτι των Καλών Πηγαδιών φαντάζει διαφορετικό.  Μέσα στην γαλήνη της νύχτας κάποιοι απόμακροι ήχοι ενώ η έντονη λάμψη των αστεριών τρυπάει τον μαύρο ουρανό με την μεγάλη άρκτο να υπερισχύει.....................



ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ HYDRA SPETSAE PSARA PAR F. PERILLA 1950
AΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΡΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΟΛΗ Η ΣΤΟΡΓΗ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΔΡΑΝ. ΟΛΗ ΜΟΥ ΔΕ Η ΨΥΧΗ ΕΥΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΔΙΑΠΥΡΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1855- 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1935


«Και την ψυχή, μωρέ, την ψυχή πού τη βάζετε;
Μήπως νομίζετε ότι οι παππούδες μας του Εικοσιένα
έκαναν τέτοιους λογαριασμούς;
Με την ψυχική υπεροχή ενίκησε πάντοτε το Έθνος μας
και με αυτήν θα νικήσωμεν πάλιν»!

 

O γραμματικός του Παύλου Kουντουριώτη, I. M. Παναγιωτόπουλος, γράφει για τον ναύαρχο:
 
H YΔPA είναι δεμένη στη θύμησή μ0υ μ’ ένα πρόσωπo, μ’ έναν άνθρωπo, πoυ θα μπoρoύσε να έxει υπάρξει μέσα στο Eικοσιένα και που φαινόταν σαν αργοπορεμένος μέσα στους καιρούς μας. Eννοώ τον Παύλο Kουντουριώτη, το ναυμάχο των Βαλκανικών πολέμων.  H τύχη μ’ έφερε, στα πρώτα μου νιάτα, σιμά του. Tότε, που έγινε ο ξερριζωμός, που μαυροφόρεσαν τα μικρασιατικά περιγιάλια και που πλήθος πολύ, λαός αμέτρητος, κατατρεμένος, ορφανεμένος, πεινασμένος, γυμνός, ένας «ρακενδύτης» λαός, ήρθε, μ’ όποιο τρόπο  μπόρεσε, να ζητήσει καταφυγή κι αποκούμπι  στην άλλη πατρίδα, στην πατρίδα, που πήγε να σώσει και να σώσει δεν μπόρεσε.  Θυμούμαι ακόμα τόν επαναστάτη  στρατό, τον αρχηγό τον ηλιοκαμένο, να επιστρέφουυν, καθώς οι αποκαμωμένοι «μύριοι» του Ξενοφώντα, περνώντας από  τη Xιό, στους δρόμους της Aθήνας, μ’ ένα χαρτάκι συλλογής στο μέτωπο.

Η όψη του ήταν γαληνεμένη και αποφασιστική. Άνθρωπος αρσενικός, από κορφή ίσαμε νύχια, διατηρούσε το αρχαίο ήθος, τη λεβεντιά, που ήταν γεμάτη τόλμη και πνεύμα θυσίας, και δεν ήξερε μήτε να συμπεριφέρεται "αιμυλίοισι λόγοισι" καθώς θάλεγε ο ποιητής , μήτε να καμώνεται πως τα στραβά δεν τα νιώθει, μήτε να συναλλάζεται με τους κακόπιστους.  Ίσιος και αλύγιστος, ψυχή και κορμί.  Το μυαλό του δούλευε γοργά και καθάρια, κι έδινε στον καθένα την απόκριση που του ταίριαζε.  Μα τα μάτια του ήταν τόσο απονήρευτα , τόσο παιδιάστικα, φωτισμένα από τόσο φως καλοσύνης, που δε μπορούσες να του αντισταθείς κι ένιωθες τον ευατό σου γυμνό, σαν αποκτούσες την πονηριά και τη μικροπρέπεια.
 Θαλασσινός από γενιές πολλές και πολυφημισμένες, έφερνε τον αγέρα της θάλασσας όπου κι αν λάχαινε.  Λιγομίλητος και κατά τα φαινόμενα τραχύς, πλασμένος από πέτρα ακροπελαγίσια, ξανάστηνε μέσα σου την ανθρωπιά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Άνοιγε την όρτα του το πρωί, σμάριαζε στην ψηλή μαρμάρινη σκάλα, από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, από κεφαλόσκαλο σε κεφαλόσκαλο, η προσφυγιά.  Σ’εκείνο το σπίτι της οδού Νικοδήμου.  Η πρώτη του ατίδραση ήταν βίαιη.  Τι συμμαζώνονταν εκεί πέρα τόσοι πολλοί, γυναίκες με σκισμένα φουστάνια, με τα μωρά στην αγκαλιά, γέροι άκουροι κι αχτένιστοι, ντυμένοι δέρμα χαρακωμένο...Και σαν τον άκουγε τον κόσμο τούτο να ξεστομίζει αλλόκοτα και σαν πολύ περιποιημένα και σαν γαλίφικα τα ελληνικά, η αρβανίτικη ψυχή του ξεθηκάρωνε την αντίρρηση.  Φρούμαζαν τα άσπρα του μεγάλα μουστάκια κι άνοιγε τόπο ανάμεσα στους πεσμένους κατάχαμα στα σκαλιά, να περάσει, να φύγει.  Και τότες ήταν που το θάμα γινόταν μέσα του και ξαστέρωνε η καρδιά του και η συμπόνια ανάβρυζε ανεβάσταγη κι ένιωθες πως ο δέντρος εκείνος ο αρχαίος, εκείνο το μεσιανό καταρτι του τρικάταρτου μπάρκου καταπλημμυρούσε από πατρική στοργή κι έβανε  κ’ έγραφον ονόματα και τον φρόντιζε τον καθένα καθώς γονιός δε φρόντισε ποτέ το κατατρεγμένο παιδί του. 
Μέ έβαζε να του διαβάζω το Μεγαλέξαντρο από την ιστορία του Ντρόιζεν και πολλά δεν τα καταλάβαινε –η έκδοση του Μαρασλή τιμούσε την απόκρημνη καθαρεύουσα, την αρχαϊζουσα – και καθόμουν νεαρός φοιτητής, να του τα ξεδιαλύνω.  Και το πρόσωπό του, καθώς του τα ξεδιάλυνα γλύκαινε, όλο γλύκαινε , περιχυνόταν τριανταφυλλένιο φως και θάμπος μέγα περισκέπαζε τα μάτια του για τους καιρούς εκείνους τους αρχαίους και για τις παλικαριές τις ασύγκριτες.  Πλάγιαζε νωρίς, ξυπνούσε με τα πρώτα χαράματα.  Είχε και το πιστόλι στο προσκέφαλό του, μη βρεθεί άνθρωπος και τον χτυπήσει, καθώς τον χτύπησε κάποτε στο χέρι κι από τότε το χέρι του μούδιαζε συχνά και τον παίδευε.  Η παρουσία του ολόκληρη ανάδινε βέβαιη αρχοντιά, απόφαση, ευθύνη και θάρρρος.
Ήρθε σε τούτον τον κόσμο, για να πλάσει ιστορία, για να ζήσει το παραμύθι, ένα παραμύθι κι ο ίδιος.  Μισός μέσα στην πραγματικότητα κι ας ήταν όλος μια βέβαιη πραγματικότητα , μισός μέσα στη φαντασία.  Έστειλε τη μεγάλη του στολή στον Παρθένη, να του κάμει την προσωπογραφία.  Ήταν πολύ ενοχλημένος, όταν έπρεπε να σταθεί ασάλευτος αντίκρυ στο ζωγράφο.  Ματαιοδοξίες χωρίς νόημα τα έκρινε τα τέτοια και τα παρόμοια.  Λέξη δεν ξεστόμζε για το πως πολέμησε την Τουρκιά.  Μα του άρεσε πολύ να μαθαίνει, πως την πολέμησαν οι άλλοι.  Και τούτα κι άλλα πολλά θα είχα να γράψω για τον Κουντουριώτη.   Δεν μπορώ ν’ αντικρίσω την Ύδρα, χωρίς να τον ξαναστήσω μπροστά μου. ...............

Στις 22 Αυγούστου 1935 έδυσε ήσυχα και ήρεμα και κατά την επιθυμία του η σορός του μεταφέρθηκε στον πέτρινο τάφο που είχε ο ίδιος ετοιμάσει κάτω από το αρχοντικό του στην Ύδρα, να αγναντεύει το πέλαγος που τόσο αγάπησε και μέσα στο οποίο μεγαλούργησε.

Οι Αξιωματικοί του Ναυτικού θυμούνται πάντα με σεβασμό τον μεγάλο Ναύαρχο που σφράγισε με τη δική του αξιοπρεπή και ωφέλιμη παρουσία την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Όπως δε συνηθίζαμε εμείς οι παλαιότεροι, όταν τα καράβια του Ναυτικού παρέπλεαν την πόλη της Ύδρας απένεμαν τιμητικό χαιρετισμό με σήμανση ″Γενικής Ακινησίας″ προς τον πέτρινο σταυρό του λιτού τάφου του Ναυάρχου. Σ’ αυτές τις στιγμές, με το πλήρωμα παρατεταγμένο σε στάση προσοχής, λες και βλέπαμε τον Ναύαρχο αλλοπαρμένο στη γέφυρα του Αβέρωφ, που άφριζε σκίζοντας τα κύματα, μέσα σε λάμψεις κανονιοβολισμών και βροχή οβίδων, να αντικρίζει τους προγόνους του να σκιαγραφούνται στα βουνά και στους κάβους της Μικράς Ασίας και να τον καλούν κοντά τους, προς τον θάνατο και τη δόξα.
Στ’ αυτιά μας ηχούσαν τα ίδια τα λόγια του Ναυάρχου, να υπαγορεύουν το θρυλικό του σήμα, προς τα πλοία του στόλου :


«Με την δύμαμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου, με την πεποίθησιν της νίκης, εναντίον του εχθρού του γένους.
"Κουντουριώτης"

ΠΗΓΕΣ:
Καθημερινή, Επτά Ημέρες, Σεπτέμβριος 1993
ΦΩΤΟ ΤΑΦΟΥ : ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΥΔΡΑ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ 2011


ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ 2011


«ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ 2011»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Ύδρας και το Δημοτικό Συμβούλιο, τιμώντας την 76η επέτειο από το θάνατο του Πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Υδραίου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη,
σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις
«Κουντουριώτεια 2011»,
οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 17 έως 21 Αυγούστου 2011.

Με τιμή

Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Δήμαρχος Ύδρας



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Τετάρτη 17 Αυγούστου
Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημόσιων και Ιδιωτικών καταστημάτων, οικιών και πλοίων, από το πρωί της 17ης Αυγούστου μέχρι και την 21η  Αυγούστου 2011.

22.30: Τελετή υποδοχής στο λιμάνι, του Υδραίου Ιάσονα Διαμαντή, ο οποίος κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καράτε wado ryu.


Πέμπτη 18 Αυγούστου
21.00: «Τοπία της Ύδρας ΙΙ», Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής του Υδραίου Ζωγράφου Γεωργίου Πετρόχειλου, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».


Σάββατο 20 Αυγούστου
18.00: Φιλικός αγώνας υδατοσφαίρισης μεταξύ των ομάδων Υ.Ν.Ο - ΟΞΥΓΟΝΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, στο Μίρα – Μάρε.


Κυριακή 21 Αυγούστου
10.30: Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ Εφραίμ.

10.45: Πανηγυρικός λόγος  από τον  Αναπληρωτή Δήμαρχο Λήμνου, Δημήτριο Μπουλώτη.

11.00: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και τον Τάφο του Υδραίου Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.

12.00: «Η συμβολή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στην εδραίωση του Ελληνισμού», ομιλία από τον διακεκριμένο δικηγόρο και Πρόεδρο του Ιδρύματος Μελέτης Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου,  Γεώργιο Στεφανάκη, στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας. Διοργάνωση: «Αδελφότης των Υδραίων Αθηνών».


ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΣΩΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ο ΙΑΣΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΔΡΑΣ κ.ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΑΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΑΣΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ














ΠΗΓΗ: Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κολυμβητικοί αγώνες στην Ύδρα, 13-08-2011


Κολυμβητικοί αγώνες, Ύδρα 13-08-2011.
Το αθλητικό γεγονός του Αυγούστου στην Ύδρα!
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου για να παρακολουθήσει τους κολυμβητικούς αγώνες, που σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου των μαθημάτων εκμάθησης κολύμβησης. Οι μικροί και μεγάλοι κολυμβητές αποβιβάστηκαν από τις βάρκες στο Μανδράκι της Ύδρας και, αφού φόρεσαν το σκουφάκι με το νέο λογότυπο του Ομίλου, ετοιμάστηκαν για την καθιερωμένη παρέλαση ανά κατηγορίες με το έμβλημα της κάθε ομάδας. Στο μεταξύ το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Θοδωρής Μουστακαρίας, ο οποίος τόνισε ότι στόχος μας είναι να φέρουμε όλα τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και να αναπτύξουμε τις υποδομές που χρειάζονται στο νησί για να έχουμε οργανωμένα τμήματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Τέλος επεσήμανε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση για τη δημιουργία μόνιμης αθλητικής υποδομής και σε αυτό θα βοηθήσει η νέα δημοτική αρχή και όλοι οι φορείς του νησιού που αγκαλιάζουν σιγά σιγά πιο «ζεστά» την ιδέα ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου στην Ύδρα. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε καλούς αγώνες για τα παιδιά. Αμέσως μετά ακολούθησε η παρέλαση των αθλητών μπροστά από τους γονείς τους και πάνω στο πλωτό κολυμβητήριο, αποσπώντας τα δυνατά χειροκροτήματα και τις επευφημίες τους. Οι αθλητές και οι αθλήτριες με καμαρωτό παράστημα και όμορφο χαμόγελο χαιρετούσαν τον κόσμο και «ζέσταιναν» τις μηχανές τους για την τελική αναμέτρηση.
Τελειώνοντας η παρέλαση, ξεκίνησαν οι αγώνες με την επίδειξη από τις μικρές και μεγάλες «Μαρίδες». Τα φλας άναψαν και τα χειροκροτήματα γέμισαν όλο το χώρο! Ακολούθησαν οι άλλες ομάδες σε σειρές των εφτά ατόμων, ενώ ταυτόχρονα γινόταν και οι απονομές για κάθε κατηγορία και ομάδα Επιβραβεύτηκε με μετάλλια η συμμετοχή και προσπάθεια των 130 αθλητών/τριών, καθώς σκοπός των προπονήσεων και των αγώνων είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού  και της ευγενούς άμιλλας. Ιδιαίτερη βράβευση έγινε για το αγωνιστικό τμήμα του Ομίλου που συμμετείχε πέρυσι στο παμπεριφερειακό πρωτάθλημα στην Κάλυμνο και κατέκτησε 14 μετάλλια! Τελειώνοντας οι αγώνες βραβεύτηκαν και οι βοηθοί προπονητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με υπομονή και ήθος για ενάμισι μήνα στις προπονήσεις, ακολουθώντας με συνέπεια τις οδηγίες της προπονήτριας του Ομίλου κα. Ασπασία Παπαδάκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παστός, η Αντιδήμαρχος κα. Λουκία Λούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας κ. Δημήτριος Μαρκαντώνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:  κ. Αθανάσιος Μερτζάνης (Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου), κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος (τέως Δήμαρχος), κ. Ευστάθιος Γεώργας (τέως Αντιδήμαρχος),  κα. Αναστασία Μαυρομάτη και ο κ. Εμμανουήλ Τσακίρης, ο Λιμενάρχης της Ύδρας Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Σπυρίδων Συρίγος, τον οποίον και ευχαριστούμε για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Υποπλοίαρχος του Λ.Σ. κ. Ιωάννης  Μπελεγρής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αστυνόμος Β΄ κ. Γεώργιος Ζώτας, η Διευθύντρια του Λυκείου Ύδρας κα. Μαρία Μαρσέλλου και ο τέως πρόεδρος του Υ.Ν.Ο. ο κ. Ανδρέας Ντούσκος. Από το Δ.Σ του Υ.Ν.Ο. παραβρέθηκαν τα μέλη: ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο κ. Θεοφάνης Κεφαλλωνίτης, η κα. Αναστασία Λάσκαρη, η κα. Αναστασία Μαυρομάτη, Μπαρτζιώκας, ο κ. Λινάρδος Πιτσιλός και ο κ. Σωτήρης Σταθάκης.
Ευχαριστούμε θερμά τους ιατρούς του νησιού κ. Χρήστο Γιώτη, κ. Οδυσσέα Ανδρούτσο και Ακριβή Λυσικάτου για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφεραν καθ’  όλη τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά την τέλεση των αγώνων.  Τον κ. Σπύρο Βούλγαρη για την ηχητική κάλυψη των αγώνων,  τον κ. Ιούλιο Γιάννο για την βοήθειά του στην οργάνωση του χώρου για τους προσκεκλημένους, την κα. Ειρήνη Κουραχάνη για την επιμέλεια και οργάνωση των αγώνων και τέλος, την ξεχωριστή προπονήτρια του Ομίλου κα. Ασπασία Παπαδάκη για την άψογη οργάνωση και τέλεση των κολυμβητικών αγώνων.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των παιδιών που μας εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά τα παιδιά τους, ώστε να μάθουν να κολυμπούν σωστά και να αγαπήσουν τον αθλητισμό.
Ευχόμαστε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αθλητές του Υ.Ν.Ο. καλή συνέχεια στις διακοπές τους, κρατώντας τις ευχάριστες αναμνήσεις και τις φιλίες που έκαναν κατά την παραμονή τους στο νησί μας.





Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2011, ΥΔΡΑ


 Με λαμπρότητα εόρτασε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας την μετάσταση της Παναγίας. Των ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, όστις ομίλησε ευστόχως περί του προσώπου της Kυρίας Θεοτόκου. Πλήθη πιστών συμμετείχαν  το εσπέρας στην λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της "Φανερωμένης". Την κυριώνυμο ετελέσθη αρχιερατική Θ. Λειτουργία και στο τέλος παρετέθη εόρτιο πρωϊνό. Έψαλλε ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Δημήτριος Γαλάνης με συνοδεία χορού ιεροψαλτών. 

Έτη πολλά!!  
Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του κ. Μανώλη Πούλου.



 

 

 

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ WADO RYU KARATE Ο ΙΑΣΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ





4 χρυσά μετάλλια απέσπασε η ελληνική αποστολή στο παγκόσμιο 
πρωτάθλημα WADO RYU KARATE που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας.Ο Υδραίος Ιάσων Διαμαντής ήταν ο ένας από αυτή την ομάδα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -63 κιλά, ηλικίες +14-16!!!!!!!!
Πρώτος στο κόσμο ο Υδραίος πρωταθλητής, κατάφερε να κάνει περήφανη την Ύδρα και ολόκληρη την Ελλάδα.  Πολλά συγχαρητήρια στον Ιάσωνα και στον δάσκαλό του Γιάννη Πράπα  (2 νταν).








"Πρώτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έκανα περήφανη την Ελλάδα και την Ύδρα.  Ευχαριστώ πολύ για την στήριξή σας και την αγάπη σας . Μέσα από όλο αυτό μου δώσατε δύναμη για να φτάσω εκεί που έφτασα"
Ιάσων Διαμαντής, 15/8/2011


"Είμαστε πρωταθλητές. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο οι 'Ελληνες.  4 λάβανε μέρος και πήραμε 4 χρυστά μετάλλια...και ο Ιάσωνάς μας...Η Ύδρα 1η στον κόσμο χάρη στον Ιάσωνά μας".
Γιάννης Πράπας, 15/8/2011




https://www.facebook.com/profile.php?id=100000899193377

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011

Έκθεση αγιογραφίας της κ. Χατζηβασιλείου . Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Εικόνες από την έκθεση αγιογραφίας που πραγματοποιείται στο περιστύλιον του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας με έργα της αγιογράφου κ. Μαρίας Χατζηβασιλείου. Την έκθεση εγκαινίασε ο Γενικός Αρχιερατικπος Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως π. Ακίνδυνος Γ. Δαρδανός, ο οποίος επέδωσε και αναμνηστικό μετάλλιο στην αγιογράφο.

52 Hertz: έκθεση στην Ύδρα

Ο Δημήτρης Λάμπρου, η Ευγενία Μικροπούλου, η Πηνελόπη Μιχαλακοπούλου, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος, η Ερατώ Ταγαρίδη και η Μυρτώ Τζάκη
σε μία ομαδική έκθεση, επιχειρούν να συντονίσουν τις συχνότητες και τις αγωνίες τους και συναντώνται στην Ύδρα, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» από 9 έως 20 Ιουλίου 2011.
Τέσσερις φορές πιο γρήγορα μεταδίδεται ο ήχος στο νερό, απ’ ό,τι στον αέρα. Οι φάλαινες χρησιμοποιούν ένα φάσμα ήχων και υποήχων, για να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων.
Επί 12 χρόνια μια μυστηριώδης φάλαινα ταξιδεύει μόνη της, εκπέμποντας με επιμονή τον ίδιο ήχο, στη στενή συχνότητα των 52 Hertz. Τραγούδι, θρήνος ή κάλεσμα, η κραυγή αγωνίας της μοναχικής φάλαινας μένει αναπάντητη. Χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τις άλλες φάλαινες, περιπλανιέται μόνη της σε διαφορετικά μεταναστευτικά μονοπάτια και δεν καταφέρνει να τις συναντήσει. Ακόμα κι αν κανείς δεν τη βλέπει, ακόμα κι αν κανείς δεν την ακούει, επιμένει να εκπέμπει ν ατέρμονη αγωνία της. Σε συχνότητα 52 Hertz.
ΥΔΡΑΣ ΟΡΩΜΕΝΑ 2

Μέχρι χθες παρουσίαζαν τη δουλειά τους οι: Β. Αθηναίος, Α. Γρηγόρα, Β. Ευθυμίου, Λ. Κοντογιαννοπούλου, Α. Κοντέλλης, Α. Μπίλη, Κ. Μπολιεράκη, Σ. Σαλάτα, Ε. Σούτογλου, Π. Τούντα
Κυρά και αρχόντισσα η ναυτική πολιτεία Από το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν οι: Μ. Αμάραντος (φωτογρ.), Χ. Βέργη, Σ. Κατσούλης, Α. Κριεζής, Μ. Μαδένης, Θ. Μακρής, Τ. Μπατινάκης, Α. Νικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Δ. Σαρασίτης και Κ. Χατζηγιαννούλη.
Συνεχίζοντας την πλούσια πολιτιστική του δράση στο νησί, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας, με τη σφραγίδα της διευθύντριάς του (αρχειονόμου-ιστορικού) Ντίνας Αδαμοπούλου, πραγματοποιεί τον δεύτερο κύκλο της έκθεσης ζωγραφικής «Υδρας ορώμενα». Οπως η ίδια μας λέει: «Κάθε ζωγραφικό έργο αποτελεί ένα γαλήνιο και ασφαλές καταφύγιο. Εξακολουθώντας να πιστεύουμε στον άνθρωπο και τις αξίες του, μία από τις οποίες είναι αναμφίβολα η απόδοση του ψυχισμού και της εσωτερικής του αναζήτησης μέσω του ζωγραφικού χρωστήρα, ας θεωρήσουμε την έκθεση που διοργανώνουμε και παρουσιάζουμε αυτή την περίοδο στο χώρο μας σαν μια ευκαιρία ενατένισης της πραγματικότητας από έναν τόπο ιδιαίτερο όσο και ακραιφνώς καλλιτεχνικό». Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η τεχνοκριτικός Φοίβη Παρασκευά.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ

 
Μετά από μια ακόμα δημιουργική χρονιά ο Υδραίος καλλιτέχνης Γιώργος Πετρόχειλος σας προσκαλεί στην ατομική του έκθεση:
" Τοπία της Ύδρας II " που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης & συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη".
Διάρκεια έκθεσης: 18 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2011.
Ώρες λειτουργίας: 11.00-13.00 & 19.00-22.00
 
 

 ΠΗΓΕΣ:
 
 
 
 
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ http://chatzifokos.blogspot.com/2011/08/blog-post_2907.html
 
 
el-gr.facebook.com/.../106403089409742 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ

 

 

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΤΟΥ 1950 - ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Υδραίους.  Η θάλασσα από την οποία ζούσαν δεν τους προσφέρει πια παρά τυχαία αλιεύματα σφουγγαριών μετά από μακρόχρονες απουσίες σε μακρινούς  σταθμούς της Αμερικής της Μέσης Ανατολής , της Μεσογείου.  Μπορούμε να παρακολουθήσουμε στην Ύδρα τις περίεργες επεξεργασίες που υποβάλλονται στα σφουγγάρια και που απασχολούν πολλούς εργαζομένους.  Πλένονται, ταξινομούνται ανά κατηγορία σύμφωνα με την ποιότητα, λευκαίνονται και πασπαλίζονται με μία πολύ λεπτή άμμο, γεγονός το οποίο απαιτούν οι Άγγλοι ως εγγύηση καινούργιου.

Παρά τις δυσκολίες της ζωής τους, οι Υδραίοι είναι γελαστοί, δραστήριοι, νηφάλιοι ήσυχοι και εξαιρετικά εξυπηρετικοί.  Έτσι οργανώνω και προετοιμάζω τις εκδρομές μου στο νησί.  Αρχικά στο Μαντράκι, σύντομος περίπατος μισής ώρας σε έναν όμορφο δρόμο με σκαλιστό γείσο από τα μέσα του μέχρι τον βράχο και ο οποίος καταλήγει σε ένα φυσικό λιμάνι που περικλείει τα ερείπια δύο παλαιών κάστρων.   Μπροστά τα ερείπια ενός αρχαίου οπλοστασίου, κάποτε σημαντικού, και τώρα ξεχασμένο μέσα σε μια έρημο από πέτρες και βράχια. Αρκετά ψηλά το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Ματρώνας, λαμπερά σημεία κάτω από το ζωηρό γαλάζιο του ουρανού.  Η κλασσική βέβαια εκδρομή είναι πάντα αυτή προς το μοναστήρι του προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 500 μέτρων.  Μία ώρα δύσκολης ανάβασης μέσα από ένα βραχώδες μονοπάτι.  Τα μουλάρια είναι πολύτιμα για αυτή την περίσταση.  Χτισμένο εδώ και 130 χρόνια, το μοναστήρι είναι περικυκλωμένο από πεύκα.  Μας δείχνουν το μέρος που υπήρξε η φυλακή του Κολοκοτρώνη και άλλων ηρώων της επανάστασης, εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.  Σε ένα ψηλό σημείο του μοναστηριού διακρίνουμε κάποια ανοίγματα στην τοιχοποιία.  Οι Γερμανοί στην διάρκεια του τελευταίου πολέμου είχαν παρατηρητήριο το οποίο ονόμαζαν οι Υδραίοι Βίγλα.  Εκεί παλιά ανάβανε φωτιές για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους όταν πλησιάζανε ύποπτα πλοία, ή όταν έρχονταν οι Τούρκοι για να παραλάβουν τον φόρο ή τους Έλληνες ναύτες για τον Καπετάν Πασσά.
Πολύ κοντά στον Προφήτη Ηλία βρίσκεται η ανθισμένη όαση του μοναστηριού της Αγίας Ευπραξίας ή "Δοκός".  Μερικές καλόγριες κατοικούν εκεί, πολύ φτωχές και ταυτόχρονα πολύ εγκάρδιες.  Η μεγάλη ταράτσα του μοναστηριού φαντάζει να αιωρείται πάνω από την πόλη λάμποντας μέσα από μια χρυσο - μπλε αχλή.  Τα μοναστήρια στο νησί ήταν αρκετά. Τώρα όμως μόνο δύο κατοικούνται καθώς και αυτό της Ζούρβας , βορειοανατολικά 3 ώρες από το λιμάνι της Ύδρας.   Υπάρχουν και άλλα εγκαταλελειμμένα ή ερειπωμένα στα οποία η επίσκεψη δεν ήταν ενδιαφέρουσα.  Από την πόλη ξεχωρίζουμε δύο, στα οποία φτάνουμε  μέσα από μονοπάτια κουραστικά  , περνώντας πρώτα από το κοιμητήριο της Ύδρας και στη συνέχεια από ένα πέρασμα που καταλήγει σε  δύο παλιούς μύλους.  Σ αυτό το σημείο ανακαλύπτουμε ένα τρίτο μοναστήρι ακόμη πιο μακριά: ο Άγιος Νικόλαος στον οποίο πηγαίνουμε αφήνοντας αριστερά μας της Αγία Τριάδα και δεξιά μας αρκετά ψηλά, την Αγία Ματρώνα.  Ο Άγιος Νικόλαος απέχει μιάμιση ώρα από την πόλη.  Είναι μια μικρή εκκλησία κυκλωμένη από λεπτά κτήρια.  Ένας νεαρός παππάς μας υποδέχεται χαμογελώντας και προσφέροντάς μας ούζο και καφέ.
Ξαναπαίρνοντας το μονοπάτι απέχουμε 20 λεπτά από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του οποίου τα κτήρια "παντρεύονται" υπέροχα με μια βραχώδη κορυφογραμμή απέναντι από τη θάλασσα.  Στο προαύλιο , πίσω από  την εκκλησία, μια μεγάλη γυναίκα για την συντήρηση του μέρους, και ένας παππάς για την λειτουργία την Κυριακή.
Ο τελευταίος σταθμός αυτού του περιπάτου η Αγία Ματρώνα , αρκετά ψηλά, με ένα τέταρτο δύσκολης ανάβασης μέσα από πέτρες και αγκάθια. Μοναστήρι εγκαταλελειμμένο, και ερειπωμένο.  Τα κελιά πλήρως γκρεμισμένα μέσα σε ένα συνοθύλλευμα από σάπια έπιπλα, σκουριασμένα εργαλεία, σαρακοφαγωμένα υφάσματα και στρώματα.  Από κάτω η Αγία Τριάδα να μοιάζει έτοιμη να απογειωθεί προς το Μαντράκι.  Στον περίβολο , από ένα ανοιχτό πηγάδι ήπιαμε φρέσκο νερό , φάγαμε κεφτέδες και δροσιστήκαμε στη σκιά ενός δέντρου.



ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ HYDRA SPETSAE PSARA PAR F. PERILLA 1950
AΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΡΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ "ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ" ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ








Η "Αδελφότης των Υδραίων Αθηνών"
έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην ομιλία με θέμα
"Η συμβολή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στην εδραίωση του Ελληνισμού"
την Κυριακή 21 Αυγούστου και ώρα 12.00 μ.μ., στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.
Προσκεκλημένος ομιλητής ο Πρόεδρος του "Ιδρύματος Μελέτης Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου" και
διακεκριμένος Δικηγόρος Γιώργος Κ. Στεφανάκης.
Ο πρόεδρος
Γιάννης Σαχίνης
Η γραμματέας
Αναστασία Λάσκαρη
π.α. 210 80 72 826, 6944 242 292
www.aya.com.gr *
.

Ύδρα, το κινηματογραφικό νησί του ’60

Ύδρα, το κινηματογραφικό νησί του ’60Δεκάδες ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές γυρίστηκαν στο νησί

Τη δεκαετία του ’60 ανθούσε στην Ελλάδα το ελληνικό μιούζικαλ το οποίο έκανε «περιοδείες» σε όλα τα ελληνικά νησιά, με έναν αρκετά σημαντικό σταθμό την Ύδρα. Το μαγευτικό νησί όπως το χαρακτήριζαν όλοι οι αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου πρωταγωνίστησε σε ουκ ολίγες ταινίες.

Η αθωότητα ήταν χαρακτηριστικό των ταινιών που φιλοξενήθηκαν στη Ύδρα στα χρόνια του ’50 και του ’60. Η κομψότητα, η φινέτσα, ο αέρας της αριστοκρατίας, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα αλλά και η απλότητα της Ύδρας είναι στοιχεία που αξιοποιήθηκαν στον ελληνικό αλλά και στον ξένο κινηματογράφο σε ταινίες κάθε είδους.

Ο Μπάμπης Μωρές ήταν ο άνθρωπος που έφερε την κοσμική ζωή στην Ύδρα ανοίγοντας τη «Λαγουδέρα», από όπου πέρασαν οι πάντες και έγιναν τα γυρίσματα τόσο των «Γαμπρών της Ευτυχίας» όσο και της ταινίας του Άλκη Παππά «Ψιτ κορίτσια!»

Περισσότερες από 20 ταινίες έχουν γυριστεί στο νησί από τότε που ο Φίνος έστησε για πρώτη φορά κινηματογραφική μηχανή στο λιμάνι της με το «Τραγούδι του χωρισμού» που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τη Λήδα Μιράντα και το Λάμπρο Κωνσταντάρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ωστόσο η Ύδρα έγινε ένας από τους ελκυστικότερους κινηματογραφικούς προορισμούς της Ελλάδας με την ταινία «Μαρίνα».

Σημεία του νησιού όπως το λιμάνι, το Μαντράκι, τα Καμίνια και η σπηλιά στα Κανόνια έχουν φιλοξενήσει μελοδράματα όπως τα «Μόνο για μια νύχτα» και «Εσένα μόνο αγαπώ», κωμωδίες όπως ο «Τρελοπενηντάρης» και ο «Μπλοφατζής», σάτιρες όπως ο «Έρωτας του Οδυσσέα», μιούζικαλ όπως το «Κορίτσια για φίλημα» αλλά και ξένες σειρές όπως το «τουριστικό», «Νησί του Έρωτα» με τον Ρόμπερτ Πρέστον, τον Τόνι Ράνταλ και τη Λίλιαν Μηνιάτη.

Όλοι οι ηθοποιοί της δεκαετίας του ’60 πέρασαν από την Ύδρα όπως ο Κωνσταντάρας, η Βλαχοπούλου, η Καραγιάννη, η Καρέζη, η Λαμπέτη, ο Σειληνός, ο Γεωργίτσης και πολλοί άλλοι.
















 Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011, 06:09    
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/212554/udra-to-kinimatografiko-nisi-tou-60-/
 

metamarks