Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ύδρα, Καρναβάλι 2013


41 Χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου


Με ειλικρινή αισθήματα βαθείας λύπης και εκτιμήσεως μεγάλης συνεμερίσθη το πένθος επί τω θανάτω του Περικλή Βυζαντίου ο ευρύς κύκλος των φίλων και των θαυμαστών του εκλιπόντος γνωστοτάτου ζωγράφου.  Υπήρξε μια καλλιτεχνική προσωπικότης διεθνούς κύρους, τόσον καλλιεργημένη, που ασφαλώς η πολύπλευρος  και συνεχής προσφορά του πάντοτε θα εκτιμάται με γενικής αναγνώρισιν.  Υπήρξε με το σπινθηροβόλον πνεύμα του συμπαθής προς όλους.  Ευλόγως δε απελάμβανε αγάπης και υπολήψεως.  Ήτο φίλος και η έννοια της φιλίας του ανήκεν εις τα κεφάλαια της πίστεως του.  Αλλά υπήρξε και Φιλυδραίος.  Στην μακροχρόνιον αποστολήν του, στο ιστορικόν αυτό νησί, το επί πλέον προικισμένο με ξεχωριστή προσωπικότητα που τον κατέκτησε, όπως συνεχώς μας έλεγε ως Διευθυντής  - Καθηγητής του εκεί παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών εκέρδισε την αγάπη και την εκτίμησι των φιλοξενουμένων του ημεδαπών και αλλοδαπών, με την εμπειρίαν των γνώσεών του , την μεθοδικότητα και την εγκαρδιότητα του χαρακτήρος του.  Έδωκεν επίσης ως επίλεκτον μέλος της Τοπικής Τουριστικής Επιτροπής - μεγάλο κεφάλαιο - με όλη την καρδιά του, όλον του τον σεβασμόν στην διατήρησιν του ιδιορρύθμου χρώματος της Ύδρας, της αισθητής αρμονίας της, της παλαιάς αρχοντιάς της.  Όσα επετέλεσε στην αρμοδιότητά του , πολλά σε διεθνή προβολήν , ήσαν αξιοθαύμαστα και σήμερον διατηρούνται ως δείγματα της μελετημένης δράσεώς του.   Η Ύδρα λοιπόν δεν ξεχνά τον Βυζάντιον. Και μαζί με αυτήν όλοι μας που σταθήκαμε κοντά του.  Μας μένει δυστυχώς ο χώρος κενός τον οποίον εκάλυπτε με την ζωτικότητά του, με την ευχάριστη ευφράδειά του σε όλας τας εκδηλώσεις του.  Μας μένουν όμως τόσες αναμνήσεις αποδοτικής συνεργασίας που περάσαμε κοντά του δια το καλόν της Ύδρας.  Και αυτές, αι με τόσην εγκαρδιότητα ζωηρές αναμνήσεις είναι μια εγγύησις ασφαλής, ασφαλεστάτη ότι ποτέ μας δεν θα τον ξεχάσουμε. 

Με αυτά τα θερμά λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης απεχαιρετήσαμεν, στην τελευταίαν κατοικίαν του τον παμφίλτατον από τα νεανικά μας χρόνια αριστοτέχνην ζωγράφον με τα τόσα του χαρίσματα που σ΄αυτά αποδεδειγμένως πρωτεύουσαν θέσιν κατείχε μέσα στην καρδιά του: Ο μεγάλος του έρωτας προς την Ύδραν..

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Λ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 1972

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο "Νηρηίδες" για την ιδιωτικοποίηση 48 μαρίνων και λιμανιών

Πακέτο πωλούνται ο Άλιμος με Ύδρα, Πόρο, Μέθανα και Επίδαυρο

 Στα 248,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται η καθαρά παρο΄πυσα αξία του ενδεικτικού δικτύου μαρινών που σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ τα σχετικά έργα υποδομών που θα προγραμματιστούν φτάνουν στα 62 εκατ. ευρώ.  Το ενδεικτικό δίκτυο του άκρους εμπιστευτικού σχεδίου Νηρηίδες, που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η Ναυτεμπορική, περιλαμβάνει 48 μαρίνες, που χωρίζονται σε εννέα ομάδες, ενώ προβλέπεται επιπλέον και μια megayacht μαρίνα στο Λαύριο και δυο luxury μαρίνες, μια στη Μύκονο και μια στο Αργοστόλι

Πακέτο ο Άλιμος μαζί με Ύδρα, Πόρο , Μέθανα και Επίδαυρο

Σύμφωνα με το ενδεικτικό δίκτυο του σχεδίου Νηρηίδες , το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να πουλήσει σε ομάδες τις μαρίνες, έχοντας πάντα μια βασική ως hub και κάποιες περιφερειακές μαζί της.  Συγκεκριμένα προτίθεται να εκμεταλλευτεί 48 μαρίνες, ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα, που περιλαμβάνει τις μαρίνες του Αλίμου, σαν hub, και του Πόρου της Επιδαύρου, των Μεθάνων και της Ύδρας.  Η καθαρά παρούσα αξία της πρώτης ομάδας ανέρχεται σε 58,7 εκατ. ευρώ και το ύψος των έργων που προβλέπεται να γίνουν σε αυτές στα 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των θέσεων παραβολής φτάνει τις 1,353.  Η καθαρά παρούσα αξία μόνο της μαρίνας του Αλίμου υπολογίζεται στα 57,3 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται, πάντως, ότι για ορισμένες από τις μαρίνες θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια νομικά θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ένα υπέροχο ημερολόγο, της λέσχης αποφοίτων σχολής ναυτιλίας Ύδρας

Η όψη του ήταν γαληνεμένη και αποφασιστική.  Άνθρωπος αρσενικός, από κορφή ίσαμε νύχια, διατηρούσε το αρχαίο ήθος, τη λεβεντιά, που ήταν γεμάτη τόλμη και πνεύμα θυσίας, και δεν ήξερε μήτε να συμπεριφέρεται "αιμυλίοισι λόγοισι" καθώς θάλεγε ο ποιητής , μήτε να συναλλάζεται με τους κακόπιστους.  Ίσιος και αλύγιστος, ψυχή και κορμί.  Το μυαλό του δούλευε γοργά και καθάρια, κι έδινε στον καθένα την απόκριση που του ταίριαζε.  Μα τα μάτια του ήταν τόσο απονήρευτα , τόσο παιδιάστικα, φωτισμένα από τόσο φως καλοσύνης, που δεν μπορούσες να του αντισταθείς και έννοιωθες τον εαυτό σου γυμνό, σαν αποκτούσες την πονηριά και την μικροπρέπεια.  Θαλασσινός από γενιές πολλές και πολυφημισμένες, έφερνε τον αγέρα της θάλασσας, όπου κι αν λάχαινε.  Λιγομίλητος και κατά τα φαινόμενα τραχύς, πλασμένος από πέτρα ακροπελαγίσια, ξανάστηνε μέσα σου την ανθρωπιά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  Άνοιγε την πόρτα του το πρωί, σμάριαζε στην ψηλή μαρμάρινη σκάλα, από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι, από κεφαλόσκαλο σε κεφαλόσκαλο, η προσφυγιά.  Σ΄εκείνο το σπίτι της οδού Νικοδήμου.  Η πρώτη του αντίδραση ήταν βίαιη.  Τι συμμαζώνονταν εκεί πέρα τόσοι πολλοί, γυναίκες με σκισμένα φουστάνια, με τα μωρά στην αγκαλιά, γέροι άκουροι κι αχτένιστοι, ντυμένοι δέρμα χαρακωμένο.....Και σαν τον άκουγε τον κόσμο τούτο να ξεστομίζει αλλόκοτα και σαν πολύ περιποιημένα και σαν γαλίφικα τα ελληνικά, η αρβανίτικη ψυχή του ξεθηκάρωνε την αντίρρηση.  Φρούμαζαν τα άσπρα του μεγάλα μουστάκια κι ένοιγε τόπο ανάμεσα στους πεσμένους κατάχαμα στα σκαλιά, να περάσει να φύγει.  Και τότες ήταν που το θάμα γινόταν μέσα του και ξαστέρωνε η καρδιά του και η συμπόνοια ανάβρυζε ανεβάσταγη κι έννοιωθες πως ο δέντρος εκείνος ο αρχαίος, εκείνο το μεσιανό κατάρτι του τρικάταρτου μπάρκου καταπλημμυρούσε από πατρική στοργή κι έβανε κι έγραφον ονόματα και τον φρόντιζε τον καθένα καθώς γονιός δεν φρόντισε ποτέ το κατατρεγμένο παιδί του.  Πλάγιαζε νωρίς, ξυπνούσε με τα πρώτα χαράματα.  
 Είχε και το πιστόλι στο προσκέφαλό του, μη βρεθεί άνθρωπος και τον χτυπήσει, καθώς τον χτύπησε κάποτε στο χέρι κι από τότε το χέρι του μούδιαζε συχνά και τον παίδευε.  Η παρουσία του ολόκληρη ανάδινε βέβαιη αρχοντιά, απόφαση, ευθύνη και θάρρος.  Ήρθε σε τούτον τον κόσμο για να πλάσει ιστορία, για να ζήσει το παραμύθι, ένα παραμύθι κι ο ίδιος.  Μισός μέσα στην πραγματικότητα κι ας ήταν όλος μια βέβαιη πραγματικότητα , μισός μέσα στη φαντασία.  Έστειλε τη μεγάλη του στολή στον Παρθένη, να του κάμει την προσωπογραφία.  Ήταν πολύ ενοχλημένος, όταν έπρεπε να σταθεί ασάλευτος αντίκρυ στο ζωγράφο.  Ματαιοδοξίες χωρίς νόημα τα έκρινε τα τέτοια και τα παρόμοια.  Λέξη δεν ξεστόμιζε για το πως πολέμησε την Τουρκιά. Μα του άρεσε πολύ να μαθαίνει, πως την πολέμησαν οι άλλοι.  Και τούτα κι άλλα πολλά θα είχα να γράψω για τον Κουντουριώτη.  Δεν μπορώ
ν ΄αντικρίσω την Ύδρα, χωρίς να τον ξαναστήσω μπροστά μου...."

Απόσπασμα από γραπτό του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, γραμματικού του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη






Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τις γλυκές μέρες του χειμώνα, πλεύστε μακριά από την καθημερινότητά σας στα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού!

Η χειμερινή ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. 

Πλεύστε με το ιστιοπλοϊκό σας απολαμβάνοντας τη νηνεμία κατά την περίοδο των Αλκυονίδων. Αφήστε το μυαλό να ταξιδέψει και παραδοθείτε στην ήρεμη ομορφιά του φυσικού τοπίου και στη γαλήνη της καθημερινής ζωής στα ελληνικά νησιά. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να ανακαλύψετε την πραγματική Ελλάδα: περάστε με τους ντόπιους ένα νωχελικό πρωινό σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο, δοκιμάστε τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας σε κάποιο από τα μικρά μεζεδοπωλεία και γίνετε μέρος της πραγματικής καθημερινότητας των ελληνικών νησιών μακριά από το «θόρυβο» του καλοκαιριού.

Σπέτσες

Ανοίξτε πανιά για Σπέτσες, ένα νησί με ένδοξο ιστορικό παρελθόν! Προσεγγίζοντας το λιμάνι, θα βρείτε να σας περιμένουν παλιές άμαξες: επιλέξτε αυτές για μια διαφορετική περιήγηση στο νησί.
Μέσω της παραλιακής διαδρομής από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι, θα φτάσετε στο ναό της Παναγίας της Αρμάτας. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα παλιά καρνάγια που μαρτυρούν τη συνεισφορά των Σπετσών στον τομέα της ναυπηγικής. Ακολουθήστε τις ποδηλατικές διαδρομές του νησιού ή κάντε μια ήσυχη βόλτα με ποδήλατο στην πόλη και θαυμάστε μεγαλοπρεπή κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής.
Επισκεφτείτε ιστορικά μνημεία, όπως το σπίτι της Μπουμπουλίνας και νιώστε την ιστορία του να σας «αγκαλιάζει». Περιηγηθείτε στους χώρους όπου έζησε η ηρωίδα και ανακαλύψτε μοναδικά τεχνουργήματα από τον 18ο και 19ο αιώνα: χειροποίητα έπιπλα, αγγλικές πορσελάνες και σπάνια βιβλία. Ανεβείτε και πάλι στο ιστιοφόρο σας για μια βόλτα στις όμορφες παραλίες του νησιού και τη Σπετσοπούλα. Μην ξεχάσετε να επιστρέψετε το Σεπτέμβριο για να συμμετάσχετε στους πλούσιους εορτασμούς για τη γιορτή της Αρμάτας!

Ύδρα

Επόμενος σταθμός το αγαπημένο νησί των διασημοτήτων: η Ύδρα! Όπως ξέρετε, στο νησί αυτό τα τροχοφόρα απαγορεύονται!
Απολαύστε τις βόλτες σας πάνω σε ένα γαϊδουράκι και φτάστε μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο! Εκτός από αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων, η Ύδρα παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς πολυτελείς κατοικίες φιλοτεχνημένες από Ιταλούς τεχνίτες κοσμούν το νησί. 
Σήμερα, τα αρχοντικά των αγωνιστών του 1821 έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ζήστε αυτή τη μοναδική εμπειρία: ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσα από την επίσκεψή σας στους χώρους όπου κάποτε οι ίδιοι οι ήρωες της Επανάστασης δημιούργησαν Ιστορία. Αν πάλι σας ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά μνημεία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις 300 εκκλησίες και τις 6 μονές που υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί. 
Οι σινεφίλ μπορούν να θαυμάσουν παλιές εικόνες της Ύδρας στην ταινία «Το παιδί και το Δελφίνι» που γυρίστηκε το 1957 στο νησί, με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Αλέξη Μινωτή.

Πόρος

Ο Πόρος είναι ο επόμενος προορισμός μας. Καθώς μπαίνετε στο λιμάνι, θαυμάστε την πόλη του νησιού που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους. Το αρχαιολογικό του μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα από τη Μυκηναϊκή έως και τη Ρωμαϊκή εποχή, καθώς και ευρήματα από αρχαία ναυάγια που ανακαλύφθηκαν στον Αργοσαρωνικό Κόλπο. Αναζητήστε τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα στο βόρειο μέρος του νησιού. Ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης αυτοκτόνησε εδώ πίνοντας δηλητήριο κυνηγημένος από τον Φίλιππο της Μακεδονίας. 
Τέσσερα χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης του Πόρου, θα βρείτε το πιο εντυπωσιακό θρησκευτικό μνημείο του νησιού: τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χτίστηκε το 18ο αι. Περιστοιχίζεται από ψηλά τείχη χωρίς ανοίγματα, ενώ τριάντα κελιά σώζονται μέχρι τις μέρες μας. Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη της μονής, όπου θα σας εντυπωσιάσει η σπάνια συλλογή από εκκλησιαστικά βιβλία και πατριαρχικoί κώδικες εκατοντάδων χρόνων. Μην ξεχάσετε να πιείτε από το νερό της πηγής που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Περάστε με το καϊκάκι απέναντι στον Γαλατά και επισκεφτείτε το φημισμένο Λεμονόδασος. Απολαύστε από εκεί τη μαγευτική θέα προς το νησί. Αναχωρώντας από τον Πόρο, κάντε μια βόλτα στα κοντινά νησάκια: το Μπούρτζι, οχυρό του Βυζαντινού ναυάρχου Νασάρ∙ το Μοδί με το ναυάγιο από τη Μυκηναϊκή περίοδο και το Δασκαλειό με το παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία.

Μέθανα

Με τον άνεμο στα πανιά σας βάλτε πλώρη για τη χερσόνησο των Μεθάνων. Γνωστή λουτρόπολη, που δημιουργήθηκε από ένα ηφαίστειο αναδυόμενο από τη θάλασσα. Οι απόκρημνες πλαγιές του ηφαιστείου χωρίζουν τη χερσόνησο στα δύο δημιουργώντας δύο κύριες κατευθύνσεις. Επιλέξτε τη μία και οδηγηθείτε στο ψαροχώρι του Αγίου Γεωργίου με τελικό προορισμό τα Λουτρά του Παυσανία, μία από τις πολλές θερμές πηγές των Μεθάνων. 
Αναζητήστε την άλλη και ακολουθήστε τα βήματα του Παυσανία για να φτάσετε στην αρχαία πόλη των Μεθάνων. Στο Παλαιόκαστρο θα αντικρίσετε τα ερείπια των τειχών και των πυλών της ακρόπολης, καθώς μεγάλο μέρος αυτών κατακρημνίστηκε στη θάλασσα με την έκρηξη του ηφαιστείου. 
Στη χερσόνησο καταγράφονται περίπου 32 κρατήρες. Το να φτάσετε λοιπόν στο μεγαλύτερο κρατήρα είναι μια πραγματικά προκλητική εμπειρία! Φορέστε ανθεκτικά παπούτσια, πάρτε νερό και ξεκινήστε την εξερεύνηση σας από την Καμένη Χώρα. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Περπατήστε σε στέρεα πια ρεύματα κόκκινης λάβας και θαυμάστε άγριους μαύρους και κόκκινους βράχους και απόκρημνες αβύσσους. 
Επιστρέφοντας στο χωριό, τα όμορφα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα με τους φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες θα σας ανταμείψουν! Φτάνοντας στην πόλη των Μεθάνων, προτού αναχωρήσετε, αφιερώστε λίγα λεπτά για μια μικρή βόλτα γύρω από το μικρό νησάκι με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και «ρίξτε μια τελευταία ματιά» στα Μέθανα προτού τα αποχαιρετίσετε!

 http://www.visitgreece.gr
 


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

''ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΔΡΑ-ΜΕΤΟΧΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ''

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΥΔΡΑΣ
ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΙΖΗ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΑΝΕ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΔΡΑ - ΜΕΤΟΧΙ.
ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ;;; 
Ο Δήμαρχος της Ύδρας, κύριος Άγγελος Κοτρώνης , ήρθε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Λιμενικού ταμείου με ήρεμο ύφος , διαλλακτικός και συνεργάσιμος..Αν καταλάβαμε καλά , οι διοικούντες του Δήμου Ερμιονίδας προφανώς δεν του φέρθηκαν φιλόξενα , ούτε και η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε Ύδρα και Ερμιόνη...Απ΄ότι όλοι διαπιστώσαμε κάποιοι πυροδότησαν με τις απόψεις τους το κλίμα και ανάγκασαν τον δήμαρχο Ύδρας να αποχωρήσει απο την αίθουσα.
Πάντως κύριε Καμιζή καλό θα είναι να έχετε σε προτεραιότητααυτό το θέμα και να συνεργαστείτε με την διοίκηση της Ύδρας γιατί ο κύριος Κοτρώνης είναι πολύ ικανός Δήμαρχος κι απ΄ότι έχει δείξει δεν μένει στα λόγια , προχωράει σε έργα!
Το ζήτημα και το ερώτημα που προκύπτει είναι το τι κάνετε εσείς κύριε Δήμαρχε Δημήτρη Καμιζή γι΄αυτό το θέμα, γιατί οι Ερμιονίτες βράζουν και τα συμφέροντα της Ερμιόνης ενδεχομένως να θίγούν πολύ περισσότερο στο μέλλον..

Οι ερμιονίτες ήδη φωνάζουν και ζητούν να υπάρχει επικοινωνία και δρομολόγιο προς την Ύδρα και απο το λιμάνι της Ερμιόνης!
Οι Ερμιονίτες δεν συγχωράνε αν δεν τους κάνει τα χατίρια ο Δήμαρχος τους.
Οι Ερμιονίτες θέλουν συνεργασία με τους δημότες της Ύδρας ΚΎΡΙΕ ΚΑΜΙΖΗ , όπως είχαν απο τα παλιά τα χρόνια ...
Αν δεν το διαχειριστείτε σωστά και σε κλίμα συνεργασίας το όλο ζήτημα  κύριε Δήμαρχε Ερμιονίδας οι αντιδράσεις των Ερμιονιτών ενδεχομένως να είναι ανεξέλεγκτες!
Εμείς σας το ξαναλέμε, έχετε το νού σας γιατί ο Δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης όταν θέλει κάτι το καταφέρνει,  χωρίς λόγια και παραιτήσεις!
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΥΔΡΑΣ
 
                          ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

  πηγή: http://eikonoskopionews.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9229.html#more
 

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΥΔΡΑ ΤΟΥ 1969

Είναι κάποιοι τόποι της Ελλάδας, που τους αναπολεί κανείς λουσμένους πάντα στο ζεστό καλοκαιρινό φως με την αντιφεγγιά απάνω τους του γαλάζιου χρώματος του ουρανού ή της αργυρής πατίνας τη νυχτερινής σελήνης.  Έτσι θυμούμαι και νοσταλγώ τα πιο πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων , τις βορινές ακρογιαλιές
Γνώρισα το ένδοξο νησί της Ύδας και στη σύγχρονη καλοκαιρινή του ρέμπελη κοσμοπολίτικη ζωή , όμως πρόσφατα και στη χειμερινή περισυλλογή του, στην επάνοδό του, θα έλεγα, στην πραγματική του μορφή, στη λιτή και αυστηρή αρρενωπότητά του, στην κάποια σκυθρωπότητά του , που μεταφέρει τον Έλληνα τουλάχιστον επισκέπτη, στα φημισμένα χρόνια της ναυτικής του δυνάμεως.  
Ήταν απαλό προχωρημένο φθινοπωρινό δειλινό Σαββάτου, όταν ένα από αυτά τα γρήγορα και συμπαθητικά πλοία του Αργοσαρωνικού μας αποβίβασε, στα πεταχτά στην Ύδρα.  Η μικρή πολιτεία ζούσε ένα από τα τελευταία κοσμοβριθή βράδια της.  η παραλία ήταν γεμάτη από το πιο περίεργο συνονθύλευμα ανθρώπων πάσης εθνικότητας.  Τα μαγαζιά της, τα εστιατόρια, τα κρασοπουλιά, τα καφενεία , τα καταστήματα των ειδών λαϊκής τέχνης ήταν κατάμεστα από ξέγνοιαστη και θορυβώδη πελατεία, που έτρωγε, έπινε, ψώνιζε, ερωτεύονταν, τραγούδαγε χαρούμενα. 
Αργά το βράδυ ο άνεμος δυνάμωσε και η θάλασσα αγρίεψε επικίνδυνα .
Το πρωί οι δρόμοι της Ύδρας ήταν έρημοι.  Οι καημένοι οι τουρίστες, όπως βρέθηκαν απροετοίμαστοι εμπρός σ΄αυτή την ξαφνική χειμωνιά , είχαν τρυπώσει στα κέντα της παραλίας, περιμένοντας οι πιο πολλοί τα πλοία της γραμμής για την επιστροφή τους στον Πειραιά. Έως το δειλινό η Ύδρα είχε αδειάσει. Και η βροχή και ο άνεμος εξακολουθούσαν να δέρνουν την Ύδρα και όλη τη δεύτερη νύχτα. Το βράδυ στο μικρό εστιατόριο, όπου τρυπώσαμε τρέχοντας, η αραιή πελατεία ήταν πια σχεδόν στο σύνολό της Υδραίικη . Λίγοι ναυτικοί, δυο - τρεις υπάλληλοι , άλλοι τόσοι από τους πολυπληθείς εμπόρους των ειδών λαϊκής τέχνης και μόνο μια λεπτή, φοβισμένη ξένη κοπέλα που αφού επήρε το λιτό δείπνος της, στρώθηκε στο διάβασμα, περιμένοντας να κοπάσει η βροχή.  Όπως η βροχή εμπόδιζε κάθε έξοδο, γίναμε όλοι μια συντροφιά.  Και ο συμπαθητικός εστιάτοράς μας με τη σύζυγό του, περίπου οικοδεσπότες, που μας είχαν δεξιωθεί στο σπιτικό τους. Νοιώθαμε σχεδόν μια συγκινητική θαλπωρή, όπως η ζεστασιά της φιλικής αυτής συντροφιάς μας θύμιζε πολλά χρόνια ταξιδιών, όταν ο τουρισμός δεν απέκλειε τη σύνδεση του ταξιδιώτη με τον ντόπιο κυρίως στα μικρά ήσυχα νησιά μας τα χειμωνιάτικα βράδια.
Την τρίτη μέρα το ραδιόφωνο σε ειδική έκτακτη εκπομπή του ανάγγελνε δελτίον θυέλλης.  Τα πλοία όσα μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το δρομολόγιό τους, έμπαιναν στο λιμανάκι της Ύδρας χορεύοντας άγρια, χωρίς σχεδόν επιβάτες ή το πολύ με δυο - τρεις γενναίους θαλασσομάχους, που αποβιβαζόμενοι, καμάρωναν με δίκαιη έπαρση για το θαυμασμό που μας προκαλούσαν. Ένας από αυτούς σχεδόν εκλιπαρούσε ύστερα στο παραλιακό καφενείο, όπου είμαστε τρυπωμένοι, τη συντροφιά μας.  Ήταν ένας περίεργος μάλλον, νέος άνθρωπος , κάπως ονειροπαρμένος, που μας διηγόταν για πολλή ώρα την περιπέτεια του ταξιδιού του
Όταν ο Πορτοκαλής Ήλιος επλεύρισε στην αποβάθρα των Σπετσών και προσπάθησα να επιβιβαστώ ήταν τόση η θαλασσοταραχή και μέσα στο λιμανάκι ακόμη, ώστε για μια στιγμή βρέθηκα στη θάλασσα.  Πως με ανέσυραν οι ναύτες του καραβιού και του Λιμεναρχείου κι εγώ δεν ξέρω.  Ύστερα στη γέφυρα του πλοίου έβγαλα τα ρούχα μου, τα άπλωσα στον άνεμο και μισοστέγνωσαν. Εδέσαμε αυτό το περίεργο πρόσωπο με την Ύδρα. Όπως και τις δυο καραβοτσακισμένες κυρίες και το συνοδό τους, που το ίδιο βράδυ στο έρημο ξενοδοχείο μας βρήκαν καταφύγιο. Όπως και τον εστιάτορά μας , τον συμπαθέστατο κυρ Γρηγόρη και τη σύζυγό του .  Και του δυο τρεις Υδραίους ναυτικούς, που συν τρώγαμε τα βράδια.  

Όπως και την καλή και πρόθυμη κλειδοκρατόρισσα του αρχοντικού των Κουντουριωταίων, που μας άνοιξε όλο το σπίτι να το επισκεφθούμε και να το θαυμάσουμε.  Και την ευγενική και σοβαρή κυρία, που με άκρα αφοσίωση επιμελείται το σπουδαίο Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας, εκεί στο υγρό μοναχικό Μουσείο, ψηλά στην απότομη θαλασσοπλαγιά.
Έτσι η χειμωνιάτικη Ύδρα εκάλυψε με συγκεκριμένα πρόσωπα και με την αληθινή της , νομίζω, όψη, εκείνη την άλλη Ύδρα, , τη παραδομένη στο πολύ και άγνωστο πλήθος.
Το καλοκαίρι όλο το νησί υπηρετεί αυτό το πλήθος των τουριστών που το κατακλύζουν.  Οι κάτοικοί, του ευγενικοί από τη φύση τους, αλλά και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του βιοπορισμού, καλωσορίζουν και φροντίζουν τον κόσμο.  Όμως το χειμώνα το πάτριο νησί γίνεται πάλι ολόδικό τους.  Τότε το χαίρονται σχεδόν μόνοι τους, το πολύ με λίγους αφοσιωμένους σε αυτό ξένους που έχουν δεθεί μαζί του περίπου σαν γηγενείς.  Τότε η Ύδρα ζωντανεύει στον επισκέπτη, που έχει κάποια φαντασία, στην παλιά αίγλη της, στην αρρενωπή , την αρχοντική μορφή της.  Γίνεται πάλι ο θαυμάσιος ξερός σκούρος βράχος  , που η καρτερική δύναμη και το σφιχτό δέσιμο μαζί της των παιδιών της την ανέδειξαν κέντρο περίλαμπρο της Ελληνικής ναυτοσύνης.
Όπως από τους υψηλούς εξώστες του σιωπηλού αρχοντικού των Κουντουριωταίων αγναντεύαμε  στο βροχερό χειμωνιάτικο πρωινό κάτω όλη την πολιτεία και βλέπαμε την άγρια θάλασσα χαμηλά να χτυπάει της απότομες βραχιές, νομίζαμε για λίγες στιγμές πως γυρνούσαμε πίσω στο χρόνο, που το νησί περήφανο, ένδοξο, πλούσιο, αυτάρκες ετρυγούσε με το σκληρό θαλασσινό μόχθο των παιδιών του τις θάλασσες της Ευρώπης.










κείμενο: ΠΕΤΡΟΣ ΓΛΕΖΟΣ, 1-2-1969, "ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ"
φωτο: ΣΟΦΙΑ ΜΩΡΕΣ  

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΡΕΣ

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ  ΚΑΙ Η ΣΎΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΥ
ΥΔΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70
1981 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ, Π. ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ, Π. ΟΥΣΤΙΝΩΦ, ΧΕΝΡΥ ΦΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ

ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΝΟ
ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ


ΥΔΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60
Η REVLON ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.........

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοινώσεις από την ΚΕΔΥ για τα προγράμματα αθλητισμού και μουσικής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
   ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ (Κ.Ε.Δ.Υ.)
                                                                      

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ  
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ
17:00- 18-00 ΝHΠΙΑ
18:00-19:00 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ Α΄- ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
19:00-20:00  ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
20:00-21:00 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
10:00-11:00 ΑΓΟΡΙΑ  Α΄- Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ     
11:00-12:30 ΑΓΟΡΙΑ Ε΄- ΣΤ΄ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  
16:00-17:00 ΑΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΗΠΕΔΟ ΒΟΛΕΥ
13:00- 14:30 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ   
15:00-16:00 KΟΡΙΤΣΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

Οι εγγραφές θα συνεχίζονται  και κατά τη διάρκεια του προγράμματος.  Απορίες  ή διευκρινήσεις  σχετικά  με το πρόγραμμα,  θα συζητιούνται  με τον υπεύθυνο γυμναστή του  προγράμματος    κ. Νικόλαο Βαβούρη.                                                                                                                                         
                                                              
                                                                           Από την Κ.Ε.Δ.Υ



                                                                      Ύδρα 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σας ανακοινώνουμε ότι τα μαθήματα Μουσικής και Χορωδίας για τα παιδιά του Δημοτικού θα γίνονται κάθε Τρίτη στο Σαχτούρειο στην Αίθουσα του Μπαλέτου και διαμορφώνονται ως εξής:
Α’ & Β’ Δημοτικού : 12:30 έως 13:30
Γ’,Δ’,Ε’, ΣT΄ Δημοτικού : 14:00 έως 15:00
(πρώτο μάθημα Δευτέρα 4/2/2013)
Τα μαθήματα Μουσικής & Χορωδίας για τα παιδιά του Γυμνασίου θα γίνονται στο χώρο του Γυμνασίου κάθε Δευτέρα 13.30 έως 14.30
(πρώτο μάθημα Τρίτη  5/2/2013)
Τα μαθήματα της Χορωδίας Ενηλίκων (Ρεμπέτικο) θα γίνονται στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη κάθε Δευτέρα 19.30 έως 20.30.
(Πρώτη συνάντηση Δευτέρα 4/2/2013).
Όλα τα μαθήματα παρέχονται Δωρεάν.

                                                                                Από την Κ.Ε.Δ.Υ

metamarks