Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η “Ποριώτισσα” τίμησε τον Μπαγιαντέρα



 Ένας από τους μεγάλους δασκάλους του ρεμπέτικου, ο Μήτσος Γκόγκος γνωστός στο πανελλήνιο ως Μπαγιαντέρας, με καταγωγή από τον Πόρο, τιμήθηκε σε μια συγκινιτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο Συγγρού, στις 23 Ιουλίου.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών “Η Ποριώτισσα”, στα πλαίσια της Γιορτής της Λεμονιάς και προσέλκυσε εκατοντάδες ποριώτες και επισκέπτες του νησιού.
Για τον μεγάλο Έλληνα μουσικό, μίλησε ο δημοσιογράφος Νάσος Αργυρόπουλος, ο οποίος είχε και την τύχη να τον γνωρίσει, και μέσα από την ομιλία του, έριξε φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής του αξέχαστου δημιουργού.
Ο Δημήτρης Γκόγκος γεννήθηκε το 1903 στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειας.
Το 22ο παιδί του Ποριώτη Υπαξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Γιάννη Γκόγκου. Η μητέρα του Αγγελική καταγόταν από την Ύδρα.
  Μορφωμένος, με δίπλωμα ηλεκτρολόγου, σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο το 1972 είχε πει “ Έχω τελιώσει Γυμνάσιο, δεν στερούμαι (μόρφωσης), αλλά έχω κοινωνική πείρα. Γιατί εδώ που τα λέμε, τα γράμματα δεν παίζουνε ρόλο όσο ο άνθρωπος έχει πείρα μέσα στην κοινωνία.”
Ξεκίνησε τη μουσική πολύ νέος. “Από ηλικία επτά χρονώ πήρα ένα μαντολίνο στα χέρια μου. Το 1910… Μα νομίζω 16 δραχμές το΄χα πάρει. Σκέψου τι εποχή ήτανε ε; Μ’ αυτό, χωρίς δάσκαλο, χωρίς τίποτα, άρχισα κι έπαιζα.”
1074161_10200391301646355_1266182462_oΟ Μπαγιαντέρας είχε στενή σχέση με τους πρωτεργάτες του Ρεμπέτικου, κυρίως με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Μεθανίτη ρεμπέτη Γιώργο Μπάτη.
Το 1937 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο στην Κολούμπια με τίτλο “Οι Καπνεργάτριες” με το τραγούδι “Η καπνουλού” αφιερωμένο στη σύντροφο της ζωής του καπνεργάτρια και στιχουργό Δέσποινα Αραμπατζόγλου.
Από τότε ο Μήτσος Γκογκος συνέθεσε αξέχαστες επιτυχίες που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα, όπως “Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη”, “Χατζηκυριάκειο”, “Σα μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει”, “Ξεκινά μια ψαροπούλα” , “Ξαβεργιώτισσα” και πολλά άλλα.
Την άνοιξη του 1941 ένα σκοτεινό πέπλο κάλυψε τις καρδιές των Ελλήνων με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Τότε έχασε το φως του για πάντα κι ο Μπαγιαντέρας. Την ώρα που τραγουδούσε στο πάλκο τυφλώθηκε από ένα γρήγορα εξελισσόμενο γλαύκωμα.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ο Μπαγιαντέρας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το δικό του μετερίζι. Με το μπουζούκι του, τους στίχους του και την ανυπότακτη καρδιά του, συνθέτει επαναστατικό τραγούδι διατηρώντας τη φλόγα της αντίστασης στην καρδιά του Ελληνικού λαού.
Ο υμνητής του έρωτα και της αντίστασης μαστρο -Μήτσος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε απομόνωση στο σπίτι του στον Άγιο Ιερόθεο με μοναδική συντροφιά την “Κυρία” του, Δέσποινα.

1074790_10200391275685706_1718300718_oΆφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Νοέμβρη 1985 και ένα τεράστιο έργο να τον θυμόμαστε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νάσος Αργυρόπουλος, πρότεινε να θεσμοθετηθεί στον Πόρο, φεστιβάλ Ρεμπέτικου “Μπαγιαντέρας”, στη μνήμη του Μήτσου Γκόγκου.
Στην εκδήλωση κομμάτια του Μπαγαντέρα, εκτελέστηκαν από το ποριώτικο συγκρότημα λαϊκής μουσικής “2+2”.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ελπίζουμε πως θα βρεθούν φορείς για να υλοποιήσουν την πρόταση του Νάσου Αργυρόπουλου για το φεστιβάλ ρεμπέτικου, ή να μεταφερθεί στη δημοτική Αρχή, μιας και ο δήμαρχος Πόρου ήταν απών από την εκδήλωση.


 http://www.porosnews.gr/profiles

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

30 Αυγούστου 1824: Η συμβολή του Γεωργίου Σαχτούρη στην νικητήρια ναυμαχία της Σάμου


 1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός στόλος, με ηγέτη τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ, που γλιτώνει με τρομακτικές απώλειες και υποχωρεί. Η Σάμος δεν απειλήθηκε ποτέ πια από τους Τούρκους.
Από τον Ιούλη του 1824, ο τουρκικός στόλος, σε συνεργασία με τον αιγυπτιακό, άρχισαν επιχειρήσεις για την κατάληψη της Σάμου. Το νησί, όμως, το υπερασπιζόταν ο στόλος των Ελλήνων, που πέτυχε πολλές νίκες κατά του εχθρικού. Στις 4 Αυγούστου συγκεντρώθηκε μεγάλη τουρκική δύναμη από 22 μεγάλα πλοία έναντι των 16 ελληνικών. Ωστόσο, τη μέρα εκείνη φανερώθηκε διχογνωμία στην ελληνική πλευρά και κυρίως από την πλευρά των καπεταναίων των πυρπολικών, που θεωρούσαν άσκοπο το να βγουν σε επίθεση κατά των τούρκικων σκαφών. Εκείνη τη στιγμή, ξεχώρισαν για το θάρρος και τις ηγετικές τους ικανότητες ο Σαχτούρης και ο Μιαούλης, που πέρασαν από πλοίο σε πλοίο και ξεσήκωσαν τα πληρώματα.
Το πρωί της 5 Αυγούστου, οι δυο στόλοι ήταν αντιμέτωποι σε πλήρη ανάπτυξη. Τότε έδρασαν και πάλι τα πυρπολικά. Πρώτο του υδραίου Τσάπελη και μετά του Κανάρη, που κατάφεραν να βυθίσουν μια τουρκική φρεγάτα που είχε το φιλόδοξο όνομα «Μπουρλότ κορκμάζ», δηλαδή «Δε φοβάται το πυρπολικό».

Παρά την καταστροφή, ο εχθρικός στόλος συνέχισε την επίθεσή του με συνεχή κανονιοβολισμό του φρουρίου της Σάμου. Η ελληνική αντεπίθεση με πρώτο σκάφος του Ανάργυρου Λεμπέση υπήρξε άμεση, ενώ τα υδραίικα και σπετσιώτικα πλοία με τα πυροβόλα τους εμπόδιζαν τον εχθρό να προχωρήσει. Τέλος, ο πυρπολητής Βατικιώτης, με τη βοήθεια υδραίικων πλοίων, ανατίναξε ένα μεγάλο τουρκικό σκάφος και λίγο αργότερα ένα άλλο τουρκικό «φρεγαδόνι» βυθίστηκε από τους πυρπολητές Ραφαλιά και Λέκα Ματρόζο. Ο καπετάν πασάς, μετρώντας τις απώλειες και βλέποντας ότι τα περισσότερα από τα πλοία του ήταν έτοιμα να εγκαταλείψουν τη μάχη, αποφάσισε να διατάξει την ανασύνταξη του στόλου μετά τα μεσάνυχτα στο Αγαθονήσι. Η μεγάλη καταστροφή που έγινε στο στόλο του και ο διασκορπισμός του στρατού, που είχε συγκεντρώσει στις μικρασιατικές ακτές, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για απόβαση στη Σάμο. Σε λίγες μέρες, έπλευσε προς την Κω, όπου περίμενε την άφιξη του αιγυπτιακού στόλου. Η συμβολή του Σαχτούρη στη νίκη αυτή ήταν τεράστια. Δικαιολογημένα περιέγραψε περήφανος τη νικηφόρα ναυμαχία του στόλου σε έκθεσή του προς τους πρόκριτους της Υδρας.
 
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=388269
http://www.tseneklidis.gr
 http://history-of-macedonia.com

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η "Γροθιά της Ύδρας" και στο You Tube

Η Γροθιά της Ύδρας με την βοήθεια του προπονητή της σχολής Γιάννη Πράπα έχει πλέον το δικό της κανάλι στο youtube. Στόχος είναι η διάδοση του Καράτε στην Ύδρα αλλά και της ομορφιάς του νησιού. Πλέον ο κάθε συνδρομητής μπορεί να ενημερώνετε για όλες τις δραστηριότητες της σχολής και όχι μόνο. Το fightsports.gr σας παρουσιάζει παρακάτω ενδεικτικά κάποια από τα βίντεο που έχουν “ανέβει” στο κανάλι της Γροθιάς της Ύδρας στο οποίο μπορείτε να γίνετε συνδρομητές πατώντας εδώ και στην συνέχεια στην επιλογή «subscribe».

 Η Γροθιά της Ύδρας βρέθηκε στο Mira Mare, λίγο πριν συγκεντρωθεί πλήρως στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, με σκοπό να αναδείξει, εκτός από το ταλέντο των μαθητών της (το οποίο υπάρχει αποδεδειγμένα) και τις ικανότητες του Δασκάλου της, τις ομορφιές αυτού του Νησιού. 


 Η Σχολή καράτε της Ύδρας φιλοξενήθηκε στο Castello και ο φωτογραφικός φακός του Κωνσταντίνου Λιάπη απαθανάτισε στιγμές προπόνησης και ξεγνοιασιάς των Καρατέκα μας




Oι επιδείξεις της Σχολής Καράτε Η Γροθιά της Ύδρας κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη, Μιαούλεια 2013.






 http://www.fightsports.gr/karate/%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%8D%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-youtube/#.UfYmztKMmSq

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συνέλαβαν διαρρήκτες που είχαν ρημάξει την Yδρα

 

Oι δυο νεαροί αλλοδαποί εντοπίστηκαν τη στιγμή που έβγαιναν από ένα εξοχικό «φορτωμένοι» με κλοπιμαία, ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου ανακρίνονται

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται δυο κακοποιοί που αναστάτωσαν τις τελευταίες ημέρες το ήσυχο νησί της Υδρας, με απανωτές διαρρήξεις σε εξοχικά σπίτια και παραθεριστικές κατοικίες. Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν κάθε σπιθαμή του νησιού τους συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τα ξημερώματα της Κυριακής.

Oι δυο νεαροί αλλοδαποί εντοπίστηκαν τη στιγμή που έβγαιναν από ένα εξοχικό «φορτωμένοι» με κλοπιμαία, ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου ανακρίνονται. Οι δράστες εκμεταλλεύονταν την απουσία των ενοίκων που βρίσκονταν στις παραλίες του νησιού ή σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, για να παραβιάζουν πόρτες και παράθυρα και να εισβάλλουν στα δωμάτιά τους, από τα οποία έκλεβαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα κλοπιμαία βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και οι άνδρες του τοπικού τμήματος θα καλέσουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών στα οποία καταγράφηκαν διαρρήξεις για να τα αναγνωρίσουν και να τους επιστραφούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα η προανάκριση έχει οδηγήσει στη διαλεύκανση έξι ή επτά διαρρήξεων, αλλά η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν οι αλλοδαποί «ποντικοί» έχουν χτυπήσει και κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται αυτή την εποχή στην Ύδρα και οι κλοπές δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. 

Εκείνο που ερευνούν επίσης οι αστυνομικοί, είναι με ποιον τρόπο σκόπευαν να βγάλουν τα κλοπιμαία από την Ύδρα οι δυο αλλοδαποί, που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση η οποία διερευνά αν έχουν δράσει και σε άλλες περιοχές της χώρας.


 http://www.protothema.gr/greece/article/298142/sunelavan-diarriktes-pou-eihan-rimaxei-tin-ydra/

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Διακοπές με θέα την Ύδρα για την πρώτη κυρία της Γαλλίας

 Κι ενώ ο Φρανσουά Ολάντ παραμένει στη Γαλλία, δίνοντας το καλό παράδειγμα, καθώς συνέστησε στους υπουργούς του να μην απομακρυνθούν από τα πάτρια εδάφη κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους, η σύντροφός του απολάμβανε τον ελληνικό ήλιο και τις βουτιές της στα καταγάλανα νερά της Πελοποννήσου.
Η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ, προτίμησε τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές της διακοπές και συγκεκριμένα τη Θερμησία της Αργολίδας. Εκεί όπου βρίσκεται το Barcelo Hydra Beach.
Μαζί της ήταν και τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο της.
«Ορίστε, σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική στήριξη στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία, κάτι που η Ελλάδα έχει τόσο ανάγκη» αναφέρει το δημοσίευμα του easyvoyage.com, το οποίο συγκαταλέγει την Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι.
Η σύντροφος του Γάλλου προέδρου αναχώρησε την Πέμπτη 25 Ιουλίου από τη χώρα μας.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μοναδική και ενδιαφέρουσα Ύδρα!!!!!!!!!

Η βρετανική Telegraph παραληρεί για την «γοητευτική και 

ενδιαφέρουσα» Υδρα -Μοναδικό, εκτενές αφιέρωμα

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Αρτσι Τόμας επισκέφτηκε την Υδρα και προσπαθεί μέσα από ένα τεράστιο αφιέρωμα να εξηγήσει πως «αυτό το μικρό νησί του Σαρωνικού» προσέλκυσε τόσους Αθηναίους άλλα και άτομα διεθνούς φήμης όπως η Σοφία Λόρεν. Τα κάτασπρα βότσαλα στις παραλίες, τα γραφικά στενά με τους λιθόστρωτους δρόμους αλλά και η έλλειψη αυτοκινήτων αποτελούν τους λόγους που «μάγεψαν» τόσο τους Αθηναίους, όσο και τον ίδιο το δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με την Telegraph, το ελληνικό νησί είναι κάτι σαν μια ιστορική αναδρομή σε ένα «απλούστερο» καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επίσκεψη του Βρετανού δημοσιογράφου στον ένα από τους δύο οδοντιάτρους του νησιού. Ο πόνος που είχε στο δόντι του έφυγε με ένα παραδοσιακό, ίσως και παλιομοδίτικο, τρόπο που όμως του έμεινε χαραγμένο στη μνήμη. Ο μεγάλος σε ηλικία οδοντίατρος του έδωσε ένα λάδι γαρύφαλλου και του συνέστησε να κάνει «μπουκιές».
Αυτός είναι και ο λόγος που σε αντίθεση με την «απεγνωσμένη» Αθήνα, η Υδρα εκπέμπει μια θετική αύρα χαρούμενης ζωής. Από τη μία τα μαγαζιά «μισάνοιχτα» με ταμπέλες «προς πώληση» και από την άλλη μαγαζιά ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα και μάλιστα με αρκετή κινητικότητα.
Οσες προειδοποιήσεις είχε ακούσει ο δημοσιογράφος, που είχαν σχέση με τη κακή οικονομική κατάσταση αλλά και τις κοινωνικές «αναταράξεις» στην Ελλάδα, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μόλις αντίκρισε το μαρμάρινο λιμάνι της Υδρας. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, αυτό το νησί ήταν πολύ «χαρούμενο» για να συμβεί κάτι κακό.
Το δεύτερο πιο κοντινό νησί στην Αθήνα, μπορεί να μην έχει τον μαζικό τουρισμό, όμως είναι ικανό να γοητεύσει τους επισκέπτες του. Το πρωινό γιαούρτι με μέλι, οι βόλτες με τα «θαλάσσια ταξί» και τα γεύματα στις παραδοσιακές ταβέρνες είναι αρκετά.
Ο Αρτσι περιγράφει με τις εμπειρίες του σε όλες τις παραλίες που επισκέφτηκε, συμπεραίνοντας ότι παρόλο που ο κόσμος μαζευόταν στο Καστέλο και στις Πλάκες, η πιο ωραία αίσθηση ήταν το μπάνιο στις απομονωμένες παραλίες, χωρίς την παρουσία πολύ κόσμου, με το μόνο ήχο που ακούς να προέρχεται από τα κύματα που χτυπάνε τα βράχια.
Για την πόλη, έχει να θυμάται την λιτότητα και τη φυσικότητα του περιβάλλοντος. Ομορφος κόσμος να περνάει, είτε τουρίστες είτε Αθηναίοι, ελληνικές κρύες μπύρες, εσπρέσο φρέντο και νησιώτες με γαϊδούρια να μεταφέρουν τους τουρίστες με τις αποσκευές τους. Αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά είναι ο λόγος που προσελκύεται ένας συγκεκριμένος «τύπος» τουριστών και «κολλάει» με το νησί καθώς και ο λόγος που η οικονομία της Υδρας είναι σταθερή και οι κάτοικοι δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
Τελευταίες εμπειρίες του δημοσιογράφου ήταν αυτές στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μιάμιση ώρα σκαρφάλωμα στα άγονα μέρη του νησιού, μια μικρή περιπέτεια, για να αντικρίσει το μοναστήρι, τις εντυπωσιακές «μαυροφορεμένες γιαγιάδες» αλλά και τις στέγες των σπιτιών όλου του νησιού που όπως λέει: «δεν πρέπει να διαφέρουν πολύ από τις αντίστοιχες του προηγούμενου αιώνα»
Το αφιέρωμα του Αρτσι Τόμας στο ελληνικό νησί, που σίγουρα του έκλεψε την καρδιά, κλείνει παρουσιάζοντας σημαντικές πληροφορίες για το νησί, όπως τα καλά του ξενοδοχεία, τις πιο ωραίες του ταβέρνες, τα πράγματα που καλό θα ήταν κάποιος να αποφύγει, συστήνοντας ανεπιφύλακτα το νησί στους συμπατριώτες του.


Πηγή: Η βρετανική Telegraph παραληρεί για την «γοητευτική και ενδιαφέρουσα» Υδρα -Μοναδικό, εκτενές αφιέρωμα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/115867#ixzz2ZqZJlOTO

Η Ύδρα τίμησε τον Προφήτη Ηλία



Τη μνήμη του Προφήτη Ηλία γιόρτασαν οι κάτοικοι της Ύδρας, στην ομώνυμη Ιερά Μονή στο νησί, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Εφραίμ.

Ο κ. Εφραίμ, αφού προεξήρχε της Αγρυπνίας, μίλησε στους πιστούς και ευχαρίστησε όλους όσους εργάζονται σκληρά για την ανέγερση του καλλιμάρμαρου κωδωνοστασίου.

Στις 10 Αυγούστου, θα γίνει ημερίδα για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το κτίσιμο της Ιεράς Μονής, στο Συνεδριακό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού.







http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3177&catid=6

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Εικόνες από τη μαγευτική Ύδρα




Δεν της δόθηκαν άδικα τα επίθετα κοσμοπολίτικη και αρχοντική.   Η Ύδρα, αποτελεί ένα μικρό διαμάντι στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Με πλεονεκτήματα της την αψεγάδιαστη ομορφιά της, την κοντινή απόσταση της από τη Πρωτεύουσα και την απαγόρευση των αυτοκινήτων, η Ύδρα αποτελεί την πλέον καλύτερη επιλογή για μια γρήγορη ανάσα ξεκούρασης από τη ρουτίνα της πόλης.   Αξίζει να την επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της εορτής των Μιαούλειων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη γιορτή σήμερα στην Ύδρα. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη δράση του Ναύαρχου Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Το νησί τότε σφύζει από ζωή και η αναπαράσταση της πυρόλυσης της τουρκικής φρεγάτας θα σας μείνει αξέχαστη!     Η Ύδρα καθώς δεν διαθέτει αυτοκίνητα, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα γαιδουράκια της, τα οποία μπορούν να σας ξεναγήσουν μέσα στα γραφικά στενάκια του νησιού.     Αυτό που θα σας συναρπάσει είναι η βόλτα με τα θαλάσσια ταξί. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο, καθίστε δίπλα στον οδηγό και ευχαριστηθείτε το απέραντο γαλάζιο, το αεράκι και την αλμύρα που θα σας δροσίζει καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού!     Για όσους έχουν επισκεφτεί το νησί θα είναι γνωστό ότι οι γάτες του νησιού εύκολα μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Ωστόσο, δίνουν μια ζωηρή νότα στο νησί και το νάζι και το σκέρτσο τους θα σας κερδίσουν σίγουρα.      

 Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που επιτρέπουν και τη μεταφορά μονάχα με τα πόδια. Περπατήστε, λοιπόν το νησί, από τη πόλη ως τα Καμίνια και για τους πιο τολμηρούς, ως το Βλυχό, και ανακαλύψτε παλιά αρχοντικά, πλατείες εκκλησίες, ακόμη και πηγές, καθώς το όνομά της το οφείλει στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα.     Η Ύδρα, περισσότερο από όλα τα Ελληνικά νησιά, έδωσε έμπνευση στους Καλλιτέχνες. Διάσημοι ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους τα τοπία της. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, την επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν την αυστηρή ομορφιά της. Επίσης, πολλές ταινίες γυρίστηκαν με φόντο την Ύδρα. Ανακαλύψτε και εσείς την αρχοντική ομορφιά της και προσπαθήστε να τη προλάβετε κατά το ξημέρωμα, όταν όλα τα μενεξεδένια χρώματα αλλάζουν πάνω στα νερά του λιμανιού.  

 Πηγή: www.lifo.gr,Φωτογραφίες και κείμενα από τη VouKino

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Απόψε το ρεσιτάλ του Alain Lefevre στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας




Τα ΓΑΚ  Ύδρας συνεχίζοντας τις δραστηριότητες που στοχεύουν σε άμεση κοινωνική παρέμβαση και  προσφορά, εκτός των άλλων,  και   μέσω  αξιών που παραμένουν αλώβητες στην πορεία του χρόνου  όπως  η τέχνη και  ο  πολιτισμός, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων διπλωματικών σχέσεων  ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΑΝΑΔΑ ,  και  σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά  και  τονΠολιτιστικό Σύλλογο  Ύδρας , διοργανώνουν απόψε  20  Ιουλίου 2013  και ώρα 21.00  στο δώμα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας  ένα «Ρεσιτάλ Αλληλεγγύης» (“Concert pour la Solidatite”), με τον διεθνούς φήμης Καναδό  πιανίστα  ALAIN LEFEVRE.  Στα πλαίσια του ρεσιτάλ ο σπουδαίος καλλιτέχνης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη χώρα μας  μια τριλογία - δική του σύνθεση,  αφιερωμένη στην Ελλάδα  ( η επίσημη  παρουσίαση της σύνθεσης  του Lefèvre  θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Στο καταφύγιο του Λέοναρντ Κοέν

Tο φθινόπωρο του 1960, o τραγουδιστής Λέοναρντ Κοέν έφτασε στην Υδρα. Αμέσως τον μαγνήτισε η αύρα του νησιού. Εχοντας μια μικρή κληρονομιά 1.500 δολαρίων, που του είχε αφήσει η γιαγιά του, έψαξε να βρει ένα σπίτι για να μπορέσει έτσι να περάσει περισσότερο χρόνο στο νησί που τόσο τον γοήτευσε. Χάρη στη βοήθεια του Δημήτρη Γασούμη, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον καλλιτέχνη ως μεταφραστής, σύμβουλος και μάρτυρας της πράξης, βρέθηκε ένα παλιό σπίτι πάνω στον λόφο της Υδρας που σύντομα έγινε δικό του. Οπως θα δηλώσει αργότερα ο Κοέν, αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση που πήρε ποτέ στη ζωή του. Εκείνα τα χρόνια η Υδρα ήταν ένα μέρος μοναξιάς. Ο μόνος ήχος που κατάφερνε να σπάει την ησυχία ήταν το βραδύ βάδισμα των γαϊδουριών, ζεστό νερό δεν υπήρχε και τη νύχτα φώτιζαν μόνο οι λάμπες κηροζίνης. Σε αυτό το πρωτόγονο περιβάλλον ο Κοέν βρήκε το μέρος που θα χάριζε ειρήνη στην ψυχή του.
 Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε, ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν άλλαξε τίποτα σε τούτο το όμορφο οίκημα του 19ου αιώνα. Αντιθέτως, διατήρησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του σπιτιού, του κήπου, της βεράντας και της διακόσμησης του χώρου. Οπως τα περισσότερα κτίσματα της Υδρας, έτσι και το σπίτι του Κοέν διατηρεί τη νησιώτικη αρχιτεκτονική του, μοιάζει με θερινό αρχοντικό σε λιτές γραμμές και, γενικά, χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά αρμονία και καλαισθησία. Η λουλουδιασμένη αυλή του, οι εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες του, τα διαφορετικά επίπεδά του, αλλά και η λιτή επίπλωση και διακόσμηση των δωματίων, το κάνουν, αν μη τι άλλο, να φαντάζει αξεπέραστο στον χρόνο. O ποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, ο Κοέν επιστρέφει με μυστικότητα σε αυτό. Το παλιό, αλλά καλοδιατηρημένο πέτρινο σπίτι με την απλή διακόσμηση αποτελεί καταφύγιο για τον ίδιο και ξεχωρίζει για το λευκό χρώμα που κυριαρχεί σε όλους τους χώρους του. Μπαίνοντας από την αυλόπορτα, μια έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη, αφού τίποτα στον εξωτερικό μαντρότοιχο δεν μπορεί να τον προϊδεάσει για τον μικρό παράδεισο που θα συναντήσει μέσα. Από την κvεντρική είσοδο εισέρχεται σε έναν πανέμορφο και μεγάλο κήπο. Το πέτρινο σπίτι ξεχωρίζει για τους μεγάλους χώρους και τα ψηλά ταβάνια με τους μονοκόμματους, ακατέργαστους και ακανόνιστους κορμούς που στηρίζουν την καλαμοσκεπή. Ο χώρος της κρεβατοκάμαρας είναι ενιαίος με εκείνον της τραπεζαρίας. Στο υπνοδωμάτιο των ξένων πρωταγωνιστούν τα παραδοσιακά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά το κρεβάτι, που αποτελείται από ένα παχύ στρώμα τοποθετημένο κατευθείαν στο πάτωμα και καλυμμένο με μια πλούσια κουνουπιέρα, παραπέμπει σε ανατολίτικο ύφος. Τα περισσότερα έπιπλα είναι χτιστά σε λευκό χρώμα και όσα δεν είναι ενιαία με τους τοίχους είναι παραδοσιακά υδραίικα. Στην κουζίνα έχει διατηρηθεί η λεγόμενη παραστιά, η κεντρική εστία, δηλαδή, και είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να χρησιμοποιείται και σήμερα. Τα διάφορα σκεύη, κρεμασμένα γύρω γύρω από την εστία, μαρτυρούν την απλή, αλλά συνάμα δημιουργική καθημερινή ενασχόληση του ιδιοκτήτη με το μαγείρεμα.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ερωτεύεσαι την Ύδρα πάντα σαν την πρώτη φορά γιατί μοιάζει με Ελληνίδα θεά, Αρχόντισσα του ’21 και σμαράγδι του Αργοσαρωνικού!

ΠΗΓΗ: http://www.eirinika.gr/gr/blog/taksidi/ellada/ydra.asp
Ύδρα: Από το ύδωρ, τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Σήμερα είναι μάλλον άνυδρη αλλά ίσως είναι το τελευταίο που προσέχει κανείς. 



Οδός Βούλγαρη: Εδώ είναι τα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων και του Τομπάζη, μεγάλων πλοιοκτητών εμπόρων και αγωνιστών του ’21. Του Σαχίνη και του Σαχτούρη, του Κριεζή και του Βούλγαρη (Πρώτου Πρωθυπουργού της Ελλάδας), του Βότση και των Μιαούληδων.  Αρχιναύαρχος του ’21 ο Ανδρέας, πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αθανάσιος.  



Κατεβαίνω 2-3 σκαλάκια και βρίσκομαι στο σπίτι του φίλου μου του Γιάννη Σαχίνη, με του εξώστες  και τα κειμήλια να θυμίζουν της ιστορία μιας ακόμα μεγάλης οικογένειας της Ύδρας. Γεώργιος Σαχίνης, πλοιοκτήτης, αγωνιστής του 21, Σταύρος, Αντώνιος και Νικόλαος τα αδέλφια του. 



Καμαρώνει ο Γιάννης που μας ξεναγεί στο αρχοντικό των παππούδων του που με τόση φροντίδα διατηρεί σε άριστη κατάσταση. 



Πρόσφατα ανακαινισμένο με θέα όλο το λιμάνι και κληρονομιά όλη την ιστορία της οικογένειας. Ο Γεώργιος Σαχίνης εντάχθηκε με το πλοίο του Μιλτιάδης στον Ναυτικό Στόλο της Ύδρας και πήρε μέρος σε πάνω από 20 ναυμαχίες, με ναύαρχο τον Μιαούλη. 











Σε ένα ακόμα αρχοντικό των Κουντουριώτηδων βρισκόμαστε, προικώο του Βούλγαρη που παντρεύτηκε μια δική τους κόρη. Από την ίδια οικογένεια μια κόρη η Κυριακούλα, παντρεύτηκε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αντώνιο Κριεζή. 



Σήμερα το εκπληκτικό αρχοντικό φτιαγμένο από Ιταλούς, για αυτό και μοιάζει με Palazzo έχει πέσει στα προκομένα χέρια μιας Χιώτισσας καπετάνισσάς, της Αγγελικής Φράγκου. Εκείνο το βράδυ των Μιαουλίων κρατούσε στα χέρια τον μονάκριβο γιός της και υποδέχτηκε με τιμές του Υδρέους που θα έπαιρναν μέρος στην πυρπόληση της Ναυαρχίδας. 



Στην εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου που η εταιρία της NAVIOS έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οφείλει ο Δήμος Ύδρας την επιτυχία των ‘’Μιαούλιων’’ και κυρίως τα δεκάδες βεγγαλικά που άστραψαν στον ουρανό στο τέλος της γιορτής. Η οικονομική κατάσταση των Δήμων με την κρίση δεν θα επέτρεπε στον Δήμο Ύδρας την πολυτέλεια της αγοράς πυροτεχνημάτων.



Καθώς στρίβουμε στο τέλος του δρόμου με τα αρχοντικά αναλογιζόμουν πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της Ύδρας στην απελευθέρωση της Ελλάδας: τις παραμονές του ιερού αγώνα το νησί ήταν πανέτοιμο οικονομικά και πολεμικά: 130 πλοία, 5400 άνδρες, 2400 κανόνια, μικρή Αγγλία την αποκάλεσε ο Ιμπραήμ Πασσάς και δεν είχε άδικο.  Τι να πρωτοπεί κανείς για ένα νησί που έδωσε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέντε Πρωθυπουργούς και αναρίθμητους Υπουργούς.








Summer lovers, στην Ύδρα

Υπέροχο!!!!!!!!!!!

Castello, Carate on the beach


Η σχολή καράτε της Ύδρας, βρέθηκε στο χώρο του Castello για την προγραμματισμένη διαφημιστική φωτογράφιση την Κυριακη 14/7/13 και ο φακός του Κωσταντίνου Λιάπη κατέγραψε κάθε στιγμή από την προπόνηση και την διασκέδαση των παιδιών και του Δασκάλου. Ο Νικος Δαμδημόπουλος ήταν μαζί με τον δικό του φακό και κατέγραψε όλο το παρασκήνιο και χρησιμοποίησε το υλικό για να δημιουργήσει ένα ευχάριστο βίντεο με το όνομα΄ στιγμές από την φωτογράφηση της Γροθιάς της Ύδρας στο Castello

 http://karatehydra.com/index.php/news/82-castello-karate-on-the-beach

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα υδροπλάνα ξανάρχονται...



Τα φτερά τους θα ανοίξουν ξανά τα υδροπλάνα στην Ελλάδα από τις αρχές του 2014. Δύο εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών, η αεροπορική «Κ2 Smart Jets» με δραστηριότητα στις πτήσεις VIP και η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», προχώρησαν σε συνεργασία ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν επιβατικές πτήσεις με υδροπλάνα.
Οι πρώτες πτήσεις θα γίνουν στα νησιά του Ιονίου, καθώς ήδη η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στους Οθωνούς και στην Ερείκουσα για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.
Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναδειοδότησης των υδατοδρομίων που λειτουργούσαν έως το 2008 στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
Το επόμενο υδατοδρόμιο θα δημιουργηθεί στην Πάτρα και θα αποτελέσει τη βάση της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς έχει συναφθεί συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών για την αδειοδότησή του.
Επίσης η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την κατασκευή και άλλων υδατοδρομίων σε νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στον Αργοσαρωνικό και στις Σποράδες.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ύδρα, το μεθυσμένο νησί και τα γαϊδούρια

Ύδρα: απαραιτήτως ξημέρωμα. Το νησί ολόκληρο, σαν Ρωμαίος, περιμένει κάτω από το παράθυρό μου, ντυμένο μοβ και χρυσό, κι ο ήχος μιας τράτας παρηγορεί τα δευτερόλεπτα. Η Δοκός στο βάθος σαν αιγυπτιακή μούμια, ξαπλωμένη στο πλάι, το άλογό μας.
Στο μικρό βράχο του Αργοσαρωνικού οι ήχοι και τα χρώματα είναι υπερβολικά καθάρια τις μικρές ώρες. Χωράνε στην τσέπη σου σαν πετραδάκια. Βυθίζονται στη μνήμη, μουδιάζουν τους φόβους σαν τις οπιούχες παπαρούνες του.
Και σταδιακά πυκνώνουν.
Ο ημίγυμνος γέροντας Παναγιώτης Τέτσης στην ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου ζωγραφίζει. Μέσα στο Μουσείο, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου. Μου άνοιξαν τις προθήκες του Μουσείου να φωτογραφίσω τα κοφτερά σπαθιά της επανάστασης του 1821... Τα κατέβασα με τα χέρια μου νιώθοντας τους ανθρώπινους αποκεφαλισμούς και σου λέω ανατρίχιασα ολάκερη. Η ενέργεια σφυρίζει σαν άνεμος στην ακόμα κοφτερή κρύα λάμα.
Όλα ακούγονται από ψηλά στο νησί. Η λυτρωτική απουσία των αυτοκινήτων το εκτοξεύει σε επίγειο παράδεισο, έτσι, για πλάκα. Όμως καλύτερα άνοιξε βήμα ταχύ και κάν’ την μακριά από το λιμάνι, αφού όμως πιεις ένα ginger με μέλι & λεμόνι στον Πειρατή με τον Μπούχλα, τη Wendy και τον James. Θα είναι κι ο Billάκος εκεί (βλ. Bill’s bar), πάντα.
Ένας τόπος σκαλιά, καμωμένος με τα χέρια. Την πρώτη μέρα οι κνημιαίοι και η ανάσα χαιρέκακα τραγουδάνε: «Παιδάκι της πόλης, πού γυρεύεις να διαβείς; Κάρο εδώ δεν θα βρεις». Ξεκόλλα! Σε ποιον κοσμοπολίτικο τόπο μπορείς να περπατήσεις όλη μέρα ξυπόλυτος; Έτσι παντρεύεται η μυρωδιά της ελευθερίας στο νησί με τον έρωτα που θα σε κάνουν ντόπιο. Ακόμα και τη βαθιά νύχτα, μεθυσμένος ξυπόλητος, ερωτευμένος, επιστρέφεις από την αλμύρα των Καμινιών, τα γυμνά πέλματα στο καλντερίμι που ξεθυμαίνει την πρωινή λάβα, ποτέ μέσα από το λιμάνι παρά μονάχα απ’ τα στενά όπου μόνο γάτες θα σε δουν, μην κλέψει άνθρωπος τη μυρωδιά, δέρμα σου να γίνει.
Απέναντί μου ο Δάκης Ιωάννου και το Σφαγείο δεξιά, ο Brice Marden, ο Αλέξης Μάρδας πιο μακριά, η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκη πιο απόμερα, η Υδραγωγή του Σωτήρη Ηλιάδη –όαση για τα παιδιά του νησιού–, ο Δημήτρης Αντονίτσης γείτονας, ο Leonard και ο Adam Coen, ο Αλέξης Βουράκης, η Άννα Πατάκη, η Έλενα Βότση! Ο Αδαμάντιος Πολέμης και η Αγγελική Φράγκου και συχνά πυκνά μία φώκια που τριγυρνά.
Νυχτερινή ζωή δεν πολυ-παίζει πια. Τέρμα και τα γραφικά βαρκάκια για βόλτες, ταχύπλοα παντού εκνευρίζουν την ακοή. Με ασύγκριτη παραλία τον Μπίστη, όπου ξαπλώνεις κάτω από τα πεύκα και τα νερά αλά καρτ-ποστάλ, ενώ οι Πλάκες Βλυχού το παλεύουν. Αλλά κάπου ενδιάμεσα Βλυχού και Πλάκες υπάρχει η σκιά ενός μεγάλου πεύκου κι ένας βατός γκρεμός, ψιλό πετραδάκι και ζώσα ψυχή καμία! Εκεί, συμπατριώτη Αθηναίε, αν καταφέρεις ποτέ να με βρεις, παρακαλώ μην ενοχλήσεις. Τόσοι βράχοι περισσεύουν, βούτα.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/444/%CF%8D%CE%B4%CF%81%CE%B1

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Η Ύδρα δεν αφήνει το λιμάνι της σε Τούρκικα χέρια

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ομόφωνα για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεση του Δήμου Ύδρας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, στην ιδιωτικοποίηση του ιστορικού λιμανιού
 Κατά της ιδιωτικοποίησης του ιστορικού λιμανιού της Ύδρας και κυρίως κατά της διαχείρισης και εκμετάλλευσης από τουρκική εταιρεία τάσσεται με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του νησιού του Αργοσαρωνικού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε κατεπείγουσα Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την “έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ύδρας”.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε ομόφωνα διαλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει ομόφωνα για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεση του Δήμου Ύδρας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, στην ιδιωτικοποίηση του ιστορικού λιμανιού της Ύδρας. Πολλώ δε μάλλον στην πιθανότητα ανάληψης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ιστορικού λιμανιού μας από τουρκική εταιρεία. Η Ύδρα για ιστορικούς και μόνο λόγους δεν αντέχει σε μια τέτοια παραχώρηση».
Το ψήφισμα θα αποσταλεί μεταξύ άλλων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στους Υπουργούς Ναυτιλίας, Παιδείας, Οικονομικών, Πολιτισμού, Βουλευτές, Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο κλπ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ύδρας, όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού».

metamarks