Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

To 14o ετήσιο Διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας


Από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Συνέδριο Ύδρας που διοργανώνει η ΕΑΕΕ για 14η συνεχή φορά στο γραφικό νησί της Ύδρας.
Το Συνέδριο Ύδρας αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο, δίνοντας κάθε χρόνο την ευκαιρία σε 250 ασφαλιστές και αντασφαλιστές να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ύδρας διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές καλούνται να τοποθετηθούν σε επίκαιρα θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα του φετινού συνεδρίου είναι τα εξής :
1η ενότητα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά» 2η ενότητα: «Το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης».

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Περί ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ύδρας



Η Ύδρα, ανάπτυξη και εξάπλωση του οικισμού

Στις αρχές του 15ου αιώνα φαίνεται πως η Ύδρα κατοικείται από μερικές γεωργικές και ποιμενικές-κτηνοτροφικές οικογένειες. Από τα μέσα όμως του 15ου αιώνα αρχίζει μια σταδιακή εγκατάσταση στην Ύδρα φυγάδων Ελλήνων από πολλά σημεία του Ελλαδικού χώρου όπως Αλβανόφωνων -Χριστιανών στην πλειοψηφία- που κυρίως ήταν στρατιώτες που πολεμούσαν μαζί με τους Ενετούς στη διάρκεια του Ενετοτουρκικού πολέμου (1463-1479). Οι Αλβανόφωνοι στρατιώτες κυνηγημένοι από τα στρατεύματα του Οθωμανού Σουλτάνου Μωάμεθ Β’ -όταν κατέκτησε την Πελοπόννησο- εγκαταστάθηκαν στην δυσπρόσιτη αλλά συνάμα φιλόξενη γη της Ύδρας.
Από εκείνη την εποχή με την εισροή των νέων αποίκων αρχίζει να δημιουργείται ένας πυρήνας οικιστικής δημιουργίας με κέντρο τον Λόφο της Κιάφας της Ύδρας (Συνοικία Ακρόπολη). Οι νεοφερμένοι έποικοι ονομάζουν τον πρώτο οικισμό «Κιάφα» (μετ. αυχένας, κεφάλι, υψηλό σημείο). Ο οικισμός αυτός έμελλε τα μελλοντικά χρόνια να γίνει μία ολόκληρη καστροπολιτεία, όπου οι κάτοικοι της προφυλαγμένοι από τις πειρατικές επιδρομές ζούσαν ασφαλείς μέσα στην «Κιάφα». Πολύ αργότερα και όταν πλέον η Ύδρα ήταν αυτόνομη πολιτεία ο οικισμός της «Κιάφας» εξαπλώθηκε στις κατωφέρειες και έφτασε έως και το λιμάνι.
Με την βοήθεια κάποιων (παλαιών) σημειώσεων στο βιβλίο «Γεωγραφία» έχουμε μια περιγραφή της Ύδρας που μας προσδίδει κάποια στοιχεία του οικισμού εκείνης της εποχής όπως και το κυρίαρχο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού στο τέλος του 18ου αιώνα: «Και ο εκ Δημητριάδος Δανιήλ Ιερομόναχος και Γρηγόριος Ιεροδιάκονος εις την Γεωγραφίαν τους, η οποία φέρει μακροσκελέστατον τίτλον και εξεδόθη το 1791 τα εξής περί της Ύδρας: Η Νίδρα είναι τώρα περίφημη εις τη Μεσόγειο επειδή έχει μια χώρα με χίλια σπίτια και παραπάνω, της οποίας οι κάτοικοι είναι επιτηδειώτατοι και αξιώτατοι ναύται, δια τούτο και αυτή πλούσια και στολισμένη με καλαίς και μεγάλαις οικοδομαίς…».

Το λιμάνι της Ύδρας, ο ζωτικός χώρος του νησιού

Όπως διηγούνται οι παλιότεροι αλλά και από κάποιες γραπτές μαρτυρίες η θάλασσα στο σημερινό λιμάνι της Ύδρας εισχωρούσε σε μια νοητή γραμμή ανατολικά από το σημερινό γήπεδο έως δυτικά στο Φαρμακείο Ραφαλιά. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι έφτανε στους πρόποδες της Κιάφας (πλησίον της συνοικίας «Καλά Πηγάδια»). Οι προσχώσεις όμως από του χειμάρρους σιγά σιγά δημιούργησαν την σημερινή μορφή του.
Πολύ πριν την πλακόστρωση του λιμανιού της Ύδρας με τις μαρμάρινες πετρόπλακες (στις αρχές του 20ου αιώνα) υπήρχε μικρός μόλος με την ονομασία «Πεσχαρία». Το όνομα «Πεσχαρία» το πήρε από την εκφόρτωση των ψαριών που έκαναν τα ψαροκάικα και οι βάρκες της εποχής και προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη πεσκ =ψάρι.
Βρίσκονταν δεξιά της κεντρικής οδού Μιαούλη (ή με την υδραίικη ονομασία «Ντρούμ-σοκάκι»). Ο μόλος αυτός φαίνεται πως ήταν ο αρχαιότερος του λιμανιού, και επάνω σε αυτόν φόρτωναν και ξεφόρτωναν τα πλεούμενα του νησιού. Η «Πεσχαρία» διαλύθηκε περίπου το 1905, όταν άρχισαν οι εργασίες κατασκευής πλακόστρωσης της παραλίας της Ύδρας.
Στη συνέχεια η τοπική κοινότητα με την βοήθεια των Υδραίων μαστόρων κατασκεύασαν μια προβλήτα στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του λιμανιού –την «Κεφαλόσκαλα» ή «Κεφαλόσκαλο» όπως ονομάζεται στην Ύδρα. Μια πολύ όμορφη κατασκευή με καμάρα και μεγάλους ογκόλιθους, που λέγεται ότι είχαν μεταφερθεί (από την Πελοπόννησο) και τους χρησιμοποίησαν για την κατασκευή του. Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τον χρόνο που κατασκευάστηκε, αλλά εικάζεται ότι πήρε την σημερινή του μορφή περίπου το 1750 και ήταν πιθανότατα ο κύριος λιμενοβραχίονας του λιμανιού εκείνης της εποχής.
Επάνω στο «Κεφαλόσκαλο» έως και τον 20ο αιώνα ναυπηγούνταν, επισκευάζονταν και καλαφατίζονταν μικρά καράβια, καΐκια και ψαράδικα πλοιάρια. Αργότερα, την εποχή της δεκαετίας του ’80, εποχή οικοδομικής άνθησης του νησιού, έγινε χώρος εκφόρτωσης άμμου και οικοδομικών υλικών. Τώρα η προβλήτα είναι χώρος όπου γύρω της αράζουν πλοιάρια και απλώνουν τα δίκτυα τους οι ψαράδες. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκε ο μεγάλος λιμενοβραχίονας του λιμανιού και είναι μια όμορφη πέτρινη κατασκευή που «αγκαλιάζει» το βόρειο τμήμα του λιμανιού της Ύδρας και η κατασκευή του τέλειωσε το 1891.Σήμερα ο μεγάλος λιμενοβραχίονας του νησιού είναι ένα ζωτικό μέρος του λιμανιού αφού σε αυτόν προσδένουν και από το εσωτερικό και το εξωτερικό του μέρος διάφορα πλοία αναψυχής, γιώτ και ιστιοπλοικά.
Αυτή η μικρή ιστορική αναδρομή για την Ύδρα και το λιμάνι της μας καταδεικνύει ότι οι κάτοικοι, ο οικισμός, αλλά και το λιμάνι είναι αδιαίρετα δεμένα και αλληλένδετα.

Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού και η οικονομική άνθησή του είχε και έχει επίκεντρο το λιμάνι της Ύδρας. Με την διαχείριση του χώρου του λιμανιού από τον Δήμο Ύδρας τα τελευταία χρόνια απέκτησε τον ρόλο που του άρμοζε, έγιναν διάφορες επισκευές, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά και γενικά εκπονήθηκαν διάφορες μελέτες και σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξή του (τουριστικό περίπτερο, επέκταση θέσεων για δέσιμο πλοίων κλπ). Το λιμάνι όπως και τους περασμένους αιώνες είναι απαραίτητο να παραμείνει στην δικαιοδοσία του Δήμου Ύδρας γιατί μόνο έτσι θα έχει την ευκαιρία της ανάπτυξης και της τουριστικής προβολής του νησιού μας.
Η είδηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού μας, συντάραξε την τοπική κοινωνία της Ύδρας γιατί φαίνεται να αφαιρείται ο ζωτικός χώρος έκφρασης του οικισμού και της περαιτέρω ανάπτυξής του.
Με την ιδιωτικοποίηση πιθανότατα αφαιρείται από το νησί μας ο μοναδικός «δρόμος» ανάπτυξης που για αιώνες έκανε την Ύδρα να θαλασσοκρατεί και έτσι να κινδυνεύουμε να παραμείνουμε ουραγοί στις επερχόμενες παγκόσμιες αλλαγές που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

ΣΠΗΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπωρινή απόδραση στην Ύδρα



Η Ύδρα είναι αγαπημένος προορισμός για το Φθινόπωρο αφού η δροσιά επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τα δρομάκια του νησιού. 

Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα νησιά της Ελλάδας και αυτό που το κάνει ιδανικό για μικρές εξορμήσεις είναι η κοντινή απόσταση με την Αθήνα.

 Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.

Φτάνοντας στο λιμάνι, η πόλη μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Σπίτια, χτισμένα αμφιθεατρικά, με γκρι πέτρες, άσπρες και μπλε λεπτομέρειες ξεπροβάλλουν με εξαιρετική αρχιτεκτονική και αισθητική.


Η νυχτερινή άποψη πολύ όμορφη, αν και η ομορφιά του νησιού διακρίνεται καλύτερα με τον ήλιο ή για τους πιο ρομαντικούς και μελαγχολικούς με τη συννεφιά.

Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την  Ύδρα. Εκεί θα δείτε και το άγαλμα του Μιαούλη, παρακάτω το Λιμεναρχείο που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.

Δίπλα, στο μαρμάρινο κτίριο,  στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας. και ακολουθεί  η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.

Στη μέση περίπου του παραλιακού δρόμου βρίσκεται τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και στα παλιά κελιά, ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Μπροστά από τη Μονή υπάρχει η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού στο κέντρο.

Δεξιά από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει ένας ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στα ενδότερα της πόλης. Εκεί θα συναντήσετε το  Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.



Η Ύδρα αρέσει πολύ σε  όσους έχουν όρεξη για γραφικούς περιπάτους. Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά σπίτια και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.     
                    

Μπορείτε επίσης να ανηφορίσετε στα στενά, γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.


Για κολύμπι  κοντά στο κέντρο, μπορείτε να πάτε στα βράχια της Σπηλιάς, στην Υδρονέτα και σε μικρή απόσταση στο Αυλάκι, το Καμίνι και το κοσμοπολίτικο Μαντράκι. Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι κ.λ.π., γίνεται μόνο με θαλάσσια ταξί.


Καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν ιπτάμενα δελφίνια προς την Ύδρα, το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το Μετόχι (μισή ώρα πέρα από τον Γαλατά, όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να περάσετε απέναντι στην Ύδρα με τα σκάφη ή με θαλάσσιο ταξί, σε περίπου 10 λεπτά. Κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος τρόπος είναι το δελφίνι, αφού δεν χρειάζεται και δεν κυκλοφορεί αμάξι στο νησί.

tips
* Άνετα παπούτσια γιατί τα περισσότερα μέρη είναι πλακόστρωτα και ανηφορικά αν θέλετε να εξερευνήσετε το νησί.
* Δοκιμάστε τα αμυγδαλωτά.
* Αν έχετε κουράγιο ανεβείτε στην περιοχή Κιάφα, είναι πολύ όμορφα με μοναδική θέα.
* Το καλοκαίρι συνήθως έχει πολύ ζέστη στο νησί. Καλύτερα να πάτε άνοιξη ή φθινόπωρο.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ


 Στην προμήθεια, μέσω δωρεάς, τεσσάρων φωτοβολταϊκών κάδων αυτόματης συμπίεσης απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Ύδρας,
αποτελώντας τον δεύτερο Δήμο στην Ελλάδα, ύστερα από αυτόν της Κηφισιάς, που χρησιμοποιεί αυτού του είδους την τεχνολογία και τον τέταρτο στον κόσμο, πίσω από την Φιλαδέλφεια και το Μόναχο.
Στην Ελλάδα μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων κάδων, μιας και ο Δήμος Κηφισιάς προμηθεύτηκε πιλοτικά τρεις, τον αριθμό.
Ύστερα από αυτήν την πρωτοποριακή κίνηση ο Δήμαρχος Ύδρας 'Άγγελος Λ. Κοτρώνης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση, μέσω του Δελτίου Τύπου που ακολουθεί:                                       



      Ύδρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αγαπημένοι μου Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες και Φίλοι,  
         
          Με την ευκαιρία της τοποθέτησης των τεσσάρων “Φωτοβολταϊκών Κάδων Συμπίεσης Απορριμμάτων” στο λιμάνι του Νησιού μας, θέλω να ευχαριστήσω και Δημόσια τους καλούς φίλους της Ύδρας, για την ευγενική και πολύτιμη χορηγία τους στον Δήμο μας.
          Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” και προσωπικά τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, για την προμήθεια τριών κάδων.
         Τον αγαπητό φίλο, που θέλησε να μην αναφέρουμε το όνομά του , για την προμήθεια  ενός κάδου.
         Την κ. Ντόρα Καλιτσάντζη, η οποία με τόση αγάπη και προθυμία συντόνισε την όλη προσπάθεια.
         Επίσης επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιώτη Μαντή για την χορηγία είκοσι παγκακίων, τα οποία έφτασαν ήδη στο νησί μας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω του επικείμενου χειμώνα, θα τοποθετηθούν την άνοιξη και σε αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων.                                                            
          Η γενναιοδωρία τους και η αγάπη τους στην Ύδρα, ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Πάγια τακτική του Δήμου μας είναι οι χορηγοί να χορηγούν στον Δήμο μας μόνο είδος, όχι χρήματα, για ευνόητους λόγους.
          Οι κάδοι που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι, είναι ό,τι πιο τέλειο έχει να επιδείξει η τεχνολογία, αφού με ηλιακή ενέργεια συμπιέζουν αυτόματα τα σκουπίδια στο 1/5 του όγκου τους.
 Το νησί μας, αγαπημένοι μου Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες και Φίλοι, είναι μοναδικό ανά τον κόσμο και σαν μοναδικό πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους εμάς, που το αγαπάμε, το πονάμε και το σεβόμαστε.
Ας προσέξουμε όσο μπορούμε, αλλά ακόμα περισσότερο και από αυτό που μπορούμε την καθαριότητά του.
Εκτός από τις πολλές μοναδικότητές του, γνωστές σε όλους μας και για τις οποίες εμείς οι Υδραίοι είμαστε πολύ υπερήφανοι, το ιστορικό αρχοντονήσι μας πρέπει να αστράφτει από πάστρα και καθαριότητα.
Ιδιαίτερη παράκληση απευθύνουμε στους αγαπητούς μας αγωγιάτες. Προσοχή στα ζώα σας. Μην αφήνετε τίποτα στον δρόμο. Αν κάποιος ξέχασε να καθαρίσει, ας το κάνει ο επόμενος. Μόνο έτσι το νησί μας θα διατηρηθεί καθαρό.
Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, οι ζωόφιλοι φίλοι μας, βγάζοντας περίπατο τα κατοικίδιά τους, έχουν πάντα μαζί τους μία σακούλα για παν ενδεχόμενο. Ας τους αντιγράψουμε και εμείς. Μόνο έτσι θα χαιρόμαστε όλοι μια πεντακάθαρη Ύδρα. Είναι άδικο να περπατάς στον δρόμο και να προσέχεις που πατάς !!  
Η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Όμως χωρίς την αγάπη σας και την πολύτιμη βοήθειά σας στον τομέα αυτόν, τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Εφαρμόστε παρακαλώ πιστά τον “Κανονισμό Καθαριότητας”, που όλοι έχετε στα χέρια σας. Η μη εφαρμογή του, μόνο την αγαπημένη μας Ύδρα βλάπτει και κανέναν άλλον.
Ας μιμηθούμε όλοι μας τους σπουδαίους Υδραίους Προγόνους μας και στο θέμα αυτό. Αυτούς που με τα πενιχρά μέσα που τότε διέθεταν, το νησί άστραφτε από πάστρα, αφού κάθε νοικοκυρά φρόντιζε με μεγάλο μεράκι και κέφι τον δικό της χώρο, όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά.
Ας φροντίσουμε ώστε η μοναδική σε όλα της Ύδρα, να είναι πρώτη και μοναδική και στην καθαριότητα.
Πάντως για όλες τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε, ώστε το νησί μας σήμερα να είναι τόσο καθαρό, θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους.
Με μεγάλη αγάπη και πολλές ευχαριστίες για την βοήθειά σας,


Άγγελος Λ. Κοτρώνης
Δήμαρχος Ύδρας

ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ 18040 - Τηλ. 22980 52210 - 22980 53003 - Fax 22980 53482 – email: dimosydr@otenet.gr

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ρεμπέτικες βραδιές στην Ύδρα


Το τριήμερο  27-29 Σεπτεμβρίου 2012, το  10ο  συνέδριο των φίλων του ρεμπέτικου τραγουδιού πραγματοποιείται στην Ύδρα.
Τα πρωινά θα γίνουν ανοικτές συζητήσεις με θέμα την ιστορία και παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού, με προσκεκλημένους  από πολλές διαφορετικές χώρες , λάτρεις του είδους στο χώρο της αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη»
 Τα μεσημέρια και τα  βράδια οι καλλιτέχνες θα συναντώνται σε ταβέρνες και θα παίζουν ρεμπέτικα.
Η μεγάλη σκηνή με όλη την ορχήστρα των καλλιτεχνών  θα παρουσιαστεί στην ταβέρνα « Ξερή ελιά», το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.
 Ορχήστρα 20 καλλιτεχνών  θα παίζουν ρεμπέτικα τραγούδια για όλο το βράδυ.
Η αιγίδα ανήκει στο τμήμα Νοτιοανατολικής παραδοσιακής μουσικής  Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστημίου  ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ του Λονδίνου.
Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου  θα γίνει η προβολή της ταινίας  « Εσκενάζι « με ελεύθερη είσοδο.
Την γενική διεύθυνση έχει ο κ. Ed  Emery, διευθυντής του τμήματος.\Επιμέλεια και βοήθεια στην παραγωγή έχει το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής λέσχης  Ύδρας.

Το φεστιβάλ που προάγει την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας και το κάνει γνωστό για την μοναδικότητά του , σ’ όλο τον κόσμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΥΔΡΑΣ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΔΡΑΣ Κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ WIENER ZEITUNG


Αυτοδικία κατά ελεγκτών της εφορίας ; Ο Δήμαρχος Ύδρας, Άγγελος Κοτρώνης, αποκαθιστά την εικόνα του νησιού.

Δεν υπήρξε επανάσταση στον παράδεισο

του Hermann Sileitsch

  • Το ελληνικό νησί που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα – ο Δήμαρχος είναι φίλος της Αυστρίας. 
Ύδρα/Βιέννη.
Λαϊκή επανάσταση στον ειδυλλιακό τόπο διακοπών- ή μήπως μια υπερβολή των μέσων που εξυπηρετεί στερεότυπες αντιλήψεις? Ύδρα

Ο Δήμαρχος κ. Άγγελος Κοτρώνης ασφαλώς δεν επιδίωκε μια διαφήμιση αυτού του είδους: η τουριστικά δημοφιλής κοινότητα της Ύδρας βρέθηκε επί ημέρες στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Από το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" έως την εφημερίδα "Washington Post" – όλα τα μέσα αφιέρωναν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο για αυτό το γαλήνιο παραθεριστικό νησί.
Η αιτία: υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε έλεγχό τους την 17η Αυγούστου σ’ ένα εστιατόριο ότι έλειπαν αποδείξεις σ’ ορισμένα τραπέζια πελατών. Σκόπευαν να συλλάβουν την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και να την μεταφέρουν στις φυλακές του Πειραιά. Ταραγμένοι πολίτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σύλληψη, επιτέθηκαν στους ελεγκτές και κατέλαβαν ακόμη και το αστυνομικό τμήμα του νησιού –χρειάστηκε η παρέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα προκειμένου να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Αυτή η ιστορία έκανε τον γύρο του κόσμου. Πιθανόν, επειδή ταίριαζε τέλεια με το επίκαιρο στερεότυπο κλισέ των Ελλήνων: «ενός λαού απατεώνων, που αποζητάει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, χωρίς να είναι διατεθειμένος να αποδώσει φόρους προς το ίδιο του το κράτος».
"Μόνο 10 ή και 15 άτομα δημιούργησαν προβλήματα "

 Ο Άγγελος Κοτρώνης, Δήμαρχος Ύδρας, μιλάει απταίστως Γερμανικά: σπούδασε από το 1960 επί δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς.© IRIDA

Η Ύδρα μέσα σε μια νύχτα έγινε το σύμβολο αυτού του αρνητικού στερεοτύπου-ασφαλώς προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Δημάρχου. "Αυτό πράγματι είναι πολύ λυπηρό. Πέραν το ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα ", τονίζει ο 70χρονος στη συνέντευξη της εφημερίδας "Wiener Zeitung". Παρεμπιπτόντως, μιλώντας άπταιστα Γερμανικά: Ο επικεφαλής του Δήμου σπούδασε μετά το 1960 δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς και δηλώνει φίλος της χώρας μας: "Αγαπώ την Αυστρία, είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ταξιδεύω στην χώρα σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, συνήθως τον Ιανουάριο."


Συνεπώς, γνωρίζει τις επιφυλάξεις, που υπάρχουν τόσο στην χώρα μας όσο και στην Γερμανία απέναντι στα πακέτα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ακόμη εκφράζει την κατανόησή του: "Ο καθένας κατανοεί αυτές τις επιφυλάξεις. Όταν δανείσεις χρήματα, υπάρχει πάντα ένας σχετικός κίνδυνος. Ωστόσο, οι Αυστριακοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν- η Ελλάδα πρόκειται να τα επιστρέψει όλα ", μας διαβεβαιώνει. "Είμαστε ένας λαός με μια μεγάλη ιστορία. Τώρα μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε και οι ίδιοι τους εαυτούς μας."
Ενώ μας επιβεβαιώνει το περιστατικό σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο. Η υπόθεση όμως έληξε εντός λίγων ωρών – αλλά διογκώθηκε ανελέητα από τα ΜΜΕ. "Όλος ο κόσμος βρισκόταν σε σύγχυση. Δεν γνωρίζω γιατί οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση έδωσαν τέτοια διάσταση στο θέμα." Ενώ δεν πρόκειται για λαϊκή επανάσταση, αλλά απλώς για λίγους φίλους της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου. Οι οποίοι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι. "Μόνο 10 ή και 15 άτομα ήταν που δημιούργησαν προβλήματα."
Ο ανώτατος πολίτης της Ύδρας εξοργίζεται με την διαστρεβλωμένη εικόνα στα ΜΜΕ: "Οι πολίτες μας είναι ευγενικοί και ευχάριστοι. Και ασφαλώς, πληρώνουν τους φόρους τους", λέει ο κ. Κοτρώνης. "Ο καθένας υποχρεούται να ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταλήξει στη φυλακή. Τελεία και παύλα."
Η αμέλεια στην είσπραξη των φόρων θεωρείται η βασική αιτία για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της χώρας. Γιατί η κυβέρνηση δεν σύναψε εδώ και καιρό (όπως έπραξε η Αυστρία) μια συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να επαναπατριστούν τα αφορολόγητα δισεκατομμύρια των πλούσιων Ελλήνων; "Αυτό είναι καθήκον της κυβέρνησης. Κι εγώ αναρωτιέμαι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Οι εύποροι Έλληνες οφείλουν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα."
Λιγότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί παραθεριστές

Ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι πρότυπο για τον τόπο του." Ωστόσο, εμπιστεύεται τον κυβερνητικό συνασπισμό που δημιουργήθηκε με τρία κόμματα. Κι αυτό, παρόλο που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν επί σειρά ετών στην εξουσία και έφεραν την χώρα σε αδιέξοδο. Στις εκλογές του Ιουνίου, το ακροαριστερό κόμμα ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στην ΕΕ, έλαβε 27% των ψήφων. Ο κ. Κοτρώνης ελπίζει, τα παλιά κόμματα να κατανόησαν την ανάγκη για συνεργασία και να αλλάξουν πολιτική.
Παλιότερα διατηρούσε αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά πριν χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρά του. "Ακόμη και ο προπάππους και η προγιαγιά μου είχαν γεννηθεί στην Ύδρα." Ο κ. Κοτρώνης καθορίζει τους τελευταίους 18 μήνες την τύχη του Δήμου των 2500 κατοίκων, που αυξάνονται το καλοκαίρι σε 6000. Πολλοί Αθηναίοι διατηρούν στο νησί τις παραθεριστικές τους κατοικίες, λόγω της καλής πρόσβασης και εγγύτητας του νησιού.
Οι τουρίστες προέρχονται πρωτίστως από την Γαλλία και την Ιταλία. "Παλιότερα μας επισκέπτονταν περισσότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά σημειώνεται υποχώρηση αυτών των τουριστών." Ο κ. Κοτρώνης υποψιάζεται ότι αυτό σχετίζεται με την εχθρική διάθεση και την κρίση. "Μας επισκέπτονται περίπου 10% λιγότεροι τουρίστες. Η Ύδρα δεν υποφέρει τόσο από αυτή την υποχώρηση όσο άλλα νησιά. Επωφελούμαστε της πλεονεκτικής μας θέσης: από την Αθήνα ο επισκέπτης ταξιδεύει μόλις 1 ½ ώρα στο νησί."
Πολλά σχέδια χωρίς χρήματα: απαιτούνται πλούσιοι φίλοι

Ακόμη κι αν η Ύδρα θεωρείται το νησί των πλουσίων: η αυστηρή λιτότητα ταλαιπωρεί κι εδώ τους πολίτες. "Ωστόσο, ζούμε καλύτερα απ’ ότι στην Αθήνα, παρόλο που η ζωή είναι πολύ ακριβή." Οι πολίτες σε λίγο θα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στέρησης. "Μια παράταση των προθεσμιών θα ήταν το καλύτερο μέτρο για το λαό μας." Μήπως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει επιστρέφοντας στο παλιό της νόμισμα?  Όχι, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Αυτό θα ήταν γελοίο και μια μοιραία εξέλιξη. Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή."
Πολλές ανάγκες αλλά χωρίς χρηματοδότηση: ο Δήμαρχος είναι γνώστης της κατάστασης. Η νήσος της Ύδρας υποφέρει από τις δυσκολίες τροφοδοσίας της. Ο κ. Κοτρώνης επιθυμεί να επιφέρει αλλαγές, σχεδιάζοντας μια εγκατάσταση αφαλάτωσης, μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Και ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. "Στο γήπεδό μας έπαιζε ποδόσφαιρο ακόμη ο παππούς μου. Είναι σκέτο χώμα."
Ο Δήμαρχος καταβάλλει προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά του από την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια. Μεγάλα σχέδια χωρίς χρήματα – πως γίνεται αυτό? Γνωρίζοντας πολλούς εμπνευσμένους αρχιτέκτονες μας λέει, "Με γνωριμίες και καλούς, πλούσιους φίλους, μπορείς να καταφέρεις πολλά."

Γνώσεις: Νήσος Ύδρα
(hes) Οι Υδραίοι, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του νησιού, υπήρξαν πριν από αιώνες τολμηροί θαλασσοπόροι. Η ναυτιλία συνεχίζει να παίζει μέχρι και σήμερα έναν σπουδαίο ρόλο στο νησί. "Στην Ύδρα βρίσκεται η αρχαιότερη Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων της Ευρώπης ", μας λέει ο Δήμαρχος Άγγελος Κοτρώνης. 150 φοιτητές μαθαίνουν την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Την ιστορία της παλιάς ναυτικής δύναμης θυμίζουν πολλές ακριβές θαλαμηγοί που δένουν στο λιμάνι του νησιού. Η Ύδρα φημίζεται ως νησί των πλουσίων και επωνύμων – ένα προφίλ που εδραιώθηκε τη δεκαετία του ΄50 όταν το νησί ανακαλύφθηκε από αστέρες, όπως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Χένρυ Μίλλερ, τον Πίτερ Ούστινοφ ή την Μαρία Κάλλας. Σήμερα, ο διασημότερος κάτοικος του νησιού είναι ο καναδός βάρδος, Λέοναρντ Κοέν.
Η ιδιαίτερη γοητεία του νησιού είναι η απόλυτη έλλειψη αυτοκινήτων. Γαϊδουράκια, μουλάρια και τα "θαλάσσια ταξί" αποτελούν τα μοναδικά μέσα μεταφοράς. Αυτό καθιστά την καθημερινότητα και την τροφοδοσία του νησιού μια δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Φαντάζει ιστορική ειρωνεία, το νησί που οφείλει το όνομά του στην αφθονία υδάτινων πόρων κατά την Αρχαιότητα ("Υδραία"), σήμερα να τροφοδοτείται με νερό από ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο από την χερσόνησο της Πελοποννήσου. "Αυτό κοστίζει ακριβά και η ποιότητα του νερού δεν είναι η καλύτερη", λέει ο Δήμαρχος.
Η Ύδρα ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και βρίσκεται 65 χλμ. νοτιοδυτικά της  Αθήνας. Η νήσος έχει μήκος περίπου 18 χλμ. και πλάτος 4χλμ.. Εκτός της ομώνυμης πρωτεύουσας Ύδρα, υπάρχουν άλλες τρεις μικρότερες κοινότητες, ορισμένα απόμακρα μοναστήρια και αμέτρητες παραλίες.
Ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνών
Ο κ. Κοτρώνης πρεσβεύει ότι το νησί του αποτελεί έναν παραθεριστικό παράδεισο για όσους αποζητούν την ηρεμία. Οι ζωγράφοι το γνωρίζουν και το εκτιμούν αυτό – Η Ύδρα υπήρξε παλιότερα πόλος έλξης για εύπορους μαικήνες και συλλέκτες έργων τέχνης και θεωρείται μέχρι και σήμερα, σημείο συνάντησης σύγχρονων καλλιτεχνών. Διαρκώς διοργανώνονται εργαστήρια, εκθέσεις και υπάρχουν ορισμένες ακαδημίες.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Michael Lawerence, Ύδρα 17/9/2012


Ο Michael Lawrence, γεννημένος στην Αμερική, ζωγράφος, συγγραφέας, γλύπτης, πολυτάλαντη και ανήσυχη προσωπικότητα, έχει επιλέξει τα 20 τελευταία χρόνια την Ύδρα ως τόπο έμπνευσης και κατοικίας του.  Με την ευκαιρία της έκθεσης καινούργιων έργω ν  του στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ύδρα, μας έδωσε την παρακάτω συνέντευξη:

. Είστε Αμερικάνος που ζει στην Ύδρα 20 χρόνια έτσι δεν είναι?
. Σωστά
. Γιατί στην Ύδρα?
. Το φως εδώ είναι μοναδικό , ο αέρας, η θάλασσα, η απόλαυση  των απλών πραγμάτων!!!! Και ο χρόνος εδώ μοιάζει σταματημένος, αέναος.
. Όλοι σας οι πίνακες μοιάζουν σαν ένα χαρούμενο τσίρκο, σαν γιορτή
. Ζωγραφίζω  επίσης τοπία και ανθρώπους.  Ο ηλιόλουστος  κόσμος μου στα έργα μου  είναι  η μεγάλη μου ανάγκη και ελπίδα να ζεστάνει τους ανθρώπους.  Μια χαρούμενη πραγματικότητα για όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και μπορούμε να  είμαστε πάντα  χαρούμενοι.  Αλλά μια εσωτερική ευεξία δεν είναι δύσκολη
. Και τι γίνεται με τη σκοτεινή πλευρά? Δεν βλέπω ίσκιους  στο κόσμο σας και πόνο.  Αυτό που διακρίνω όμως είναι προβληματισμός και συμπόνια.
. Ο κόσμος μου είναι σαν χορός, σαν  ένα μπαλέτο όπου μέσα στις δεκαετίες έμαθα να του προσθέτω όλο και περισσότερη λιακάδα και να προωθώ την εσωτερική του πραγματικότητα:  έναν αισιόδοξο κόσμο που εκφράζεται μέσα από χορευτές, ακροβάτες, παλιάτσους, όμορφες γυναίκες και φιλοσόφους.  Υπάρχουν επίσης ζώα, λουλούδια  πιθανώς όλα συμβολικά  σαν μουσική σαν μια φωνή που είναι πάντα εκεί. 
. Κάνετε τη ζωγραφική σας να φαίνεται πνευματικό έργο
. Πιστεύω ότι κάθε μορφή τέχνης έχει έναν προορισμό.  Έναν τρόπο να μας επηρεάζει.  Οι ζωγράφοι περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους, πολύ χρόνο διαλογιζόμενοι και επιτρέποντας στο υποσυνείδητο να αναδύει τη γνώση τους.  Υπάρχει  μια τελετουργία καθώς δουλεύουμε , υπάρχει η απόλαυση  το να σκαρφαλώνουμε κάθε σκαλοπάτι της δημιουργίας μας τόσο διαισθητικά όσο και απόλυτα συνειδητά. Η ζωγραφική μοιάζει με τον χορό.  Αυτός ο χορός είναι η ένωση με την ομορφιά έτσι όπως την ονειρευόμαστε.  Τραγούδι σε άλλη διάσταση,  διαφορετική αίσθηση της αύρας, κατάδυση στα νερά του Αιγαίου, καινούργιες λέξεις  στο νου.
.  Ποιος είναι ο υπέρτατος σκοπός σας  και ελπίδα?
. Το τέλος του πόνου.  Το τέλος του πολέμου.  Η εξέλιξη που τελικά είναι στο χέρι του καθενός μας να επιτύχουμε.   Πιστεύω ότι αυτό είναι ότι θέλουμε και ελπίζουμε όλοι μας.  Ζωγραφίζω χαρούμενους πίνακες  για να κάνω τους ανθρώπους να χαίρονται  να ζουν πιο ευχάριστα.  Εύχομαι οι πίνακες μου να αγκαλιάζουν σαν ρούχο ζεστό την ψυχή τους , να είναι σα προστατευτική πανοπλία.  Έτσι άρχισα να ζωγραφίζω σαν παιδί.  Να βλέπω χρώματα και χαρούμενα σχήματα τριγύρω μου και να νιώθω προστασία και αγάπη.
.  Κάποιοι από τους πίνακές σας είναι αρκετά μεγάλοι
. Ναι είναι σαν φορητές τοιχογραφίες.  Μπορεί να ζήσει κάποιος μέσα στα τείχη τους.
. Λοιπόν ανυπομονώ να δω όλα τα έργα σας στο Μελίνα Μερκούρη καθώς και την δουλειά σας στο χαρτί.
.Ήταν ένας μακρύς  χειμώνας και γω δημιουργούσα συνέχεια.  Υπάρχουν γύρω στα 130 έργα για κάποια μελλοντική έκθεση.  Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και θα τα πούμε στα εγκαίνια της έκθεσής μου στις 22 Σεπτεμβρίου 

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Καμία εξέγερση δεν έγινε στον Παράδεισο....



Ακολουθεί  συνέντευξη του Δημάρχου Ύδρας κ. ΄Αγγελου Κοτρώνη  μου στην πιο μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστρίας, WIENER ZEITUNG σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του κακού κλίματος που είχε δημιουργηθεί, σχετικά με τα τελευταία γεγονότα της Ύδρας. Σύντομα θα ακολουθήσει και μετάφραση


Selbstjustiz gegen Steuerkontrolleure? Hydras Bürgermeister Angelos Kotronis rückt das Bild der Insel zurecht
Griecheninsel sorgte für Schlagzeilen - der Bürgermeister ist ein Österreich-Fan.
Hydra/Wien.
Volksaufstand im idyllischen Urlaubsort - oder ein Medienhype, der Klischees bedient?Hydra
Auf diese Form von Werbung hätte Bürgermeister Angelos Kotronis gern verzichtet: Tagelang war die griechische Tourismus-Gemeinde Hydra weltweit in den Schlagzeilen. Ob der deutsche "Spiegel" oder die "Washington Post" - die beschauliche Tourismusgemeinde war allen Medien eine große Story wert.
Mehr zum Thema
Deutscher Druck mit Augenmaß
Der Grund: Steuerfahnder hatten am 17. August bei einer Kontrolle in einem Restaurant festgestellt, dass für einzelne Tische Rechnungsbelege fehlten. Sie wollten die Besitzerin festnehmen und nach Piräus ins Gefängnis bringen. Aufgebrachte Bürger sollen das verhindert, die Kontrolleure attackiert und sogar das lokale Kommissariat belagert haben - worauf Polizei-Sondereinheiten aus Athen die Steuerfahnder befreien mussten. Diese Geschichte umrundete den Erdball. Vermutlich, weil sie perfekt zu einem sehr aktuellen Griechen-Klischee passt: ein Volk von Schlawinern, das Hilfsgelder aus Europa fordert, aber selbst nicht gewillt ist, Steuern nach Athen abzuführen.
"Nur 10 oder 15 Personen haben Probleme gemacht"
Angelos Kotronis, Bürgermeister von Hydra, spricht perfekt Deutsch: Er studierte ab 1960 zwei Jahre lang in Graz Architektur
Über Nacht war Hydra weltweit zum Sinnbild dafür geworden. Sehr zum Missfallen des Bürgermeisters natürlich. "Das ist sehr, sehr schade. Und es ist eine große Lüge", betont der 70-Jährige im Gespräch mit der "Wiener Zeitung". Und zwar in fließendem Deutsch: Das Gemeindeoberhaupt hat ab 1960 zwei Jahre lang in Graz Architektur studiert und bezeichnet sich als Fan des Landes: "Ich liebe Österreich, das ist meine zweite Heimat. Ich komme mindestens einmal im Jahr zu euch, meistens im Jänner."
Dadurch kennt er die Vorbehalte, die es hierzulande und in Deutschland gegenüber den Griechenland-Hilfspaketen gibt. Er äußert dafür sogar Verständnis: "Jeder Mensch kann das verstehen. Wenn man jemandem Geld gibt, dann ist es immer in Gefahr. Aber die Österreicher müssen keine Angst haben; Griechenland wird alles zurückzahlen", beteuert er. "Wir sind ein Volk mit einer großen Geschichte. Jetzt brauchen wir zwar Hilfe, wir müssen uns aber auch selbst helfen."
Den Vorfall rund um die Steuerkontrolle bestätigt er. Die Angelegenheit sei jedoch binnen weniger Stunden erledigt gewesen - und von den Medien heillos aufgebauscht worden. "Die ganze Welt war durcheinander. Ich weiß nicht, warum Zeitungen, Radio und Fernsehen so ein großes Thema daraus gemacht haben." Dabei habe es sich doch weiß Gott um keinen Volksaufstand gehandelt, sondern um ein paar Freunde der Restaurantbesitzerin. Die im Übrigen wieder auf freiem Fuß sei. "Das waren bloß 10 oder 15 Leute, die Probleme gemacht haben."
Den obersten Bürger von Hydra ärgert das mediale Zerrbild: "Die Leute, die hier wohnen, sind höflich und angenehm. Und bezahlen natürlich ihre Steuern", sagt Kotronis. "Jeder von uns muss sie bezahlen. Wenn nicht, muss er ins Gefängnis. Punkt."
Nachlässiges Steuereintreiben gilt als ein Hauptgrund für die Finanzprobleme des Landes. Warum hat die Regierung nicht längst (wie Österreich) ein Abkommen mit der Schweiz geschlossen, um unversteuerte Milliarden reicher Griechen zurückzuholen? "Das ist Sache der Regierung. Ich frage mich das aber auch. Reiche Leute müssen ihr Geld zurück nach Griechenland bringen, da bin ich ganz Ihrer Meinung."
Es kommen jetzt weniger Deutsche und Österreicher
Er selbst gehöre zu keiner Partei, sagt Kotronis: "Der Bürgermeister muss die beste Person für den Ort sein." Dennoch vertraut er auf die Regierungskoalition, die von drei Parteien gebildet wird. Und das, obwohl die konservative Nea Dimokratia und die sozialistische Pasok einander jahrzehntelang an der Macht abgewechselt und das Land selbst in die Bredouille gebracht haben. Bei der Wahl im Juni flogen der linksradikalen, EU-kritischen Syriza-Partei 27 Prozent der Stimmen zu. Die alten Parteien hätten sich verändert und erkannt, dass sie zusammenarbeiten müssen, hofft Kotronis.
Früher hatte er ein Architekturbüro in Athen, er ist aber vor Jahren zu seiner Geburtsstätte zurückgekehrt. "Schon meine Urgroßeltern waren auf Hydra geboren." Seit eineinhalb Jahren lenkt Kotronis nun die Geschicke der 2500-Einwohnergemeinde, die im Sommer auf 6000 Menschen anschwillt. Viele Athener haben wegen der guten Erreichbarkeit der Insel dort Ferienhäuser.
Die Touristen kommen primär aus Frankreich und Italien. "Früher waren mehr Deutsche und Österreicher da, das hat abgeflaut." Kotronis vermutet Zusammenhänge mit der feindseligen Stimmung und der Krise. "Zu uns kommen ungefähr zehn Prozent weniger Touristen. Hydra ist nicht so stark betroffen wie andere Inseln. Unsere Lage ist günstig: Wir sind mit dem Schiff in eineinhalb Stunden von Athen zu erreichen."
Viele Pläne, kein Geld: Auf reiche Freunde kommt es an
Auch wenn Hydra als Insel der Reichen gilt: Der Sparkurs trifft die Bevölkerung hart. "Wir leben aber immer noch besser als in Athen, obwohl das Leben sehr teuer ist." Allmählich sei ein Punkt erreicht, an dem die Menschen nicht noch mehr verzichten könnten. "Eine Verlängerung der Fristen wäre das Beste für die Bevölkerung." Ginge es Griechenland mit einer Rückkehr zur alten Währung nicht doch besser? Nein, sagt Kotronis: "Das wäre lächerlich, fatal. Niemand will die Drachme zurück."
Kein Geld, viel zu tun: Das kennt der Bürgermeister nur zu gut. Die Insel Hydra leidet unter ihrer komplizierten Versorgungslage. Kotronis möchte das ändern; er wälzt Pläne für eine Entsalzungsanlage, für effizientere Müllverwertung. Und einen Fußballplatz, der diesen Namen verdient. "Wir haben einen Platz, auf dem schon mein Großvater gekickt hat. Der ist reine Erde."Deutscher Druck mit AugenmaßEr bemühe sich, Geld von der Regierung für all das zu erhalten, es sei aber keines da. Große Pläne, kein Geld - wie geht das? Er kenne noch viele einfallsreiche Architekten. "Mit Beziehungen und guten, reichen Freunden lässt sich viel machen."
Wissen: Insel Hydra
(hes) Die Hydrioten, wie die Einwohner der Insel von alters her genannt werden, galten schon vor Jahrhunderten als wagemutige Seefahrer. Bis heute spielt die Navigation auf der Insel eine Rolle. "In Hydra befindet sich Europas älteste Hochschule für Schifffahrtskapitäne", sagt Bürgermeister Angelos Kotronis. 150 Schüler lernen dort noch das Handwerk; eine Reminiszenz an die alte Seemacht sind auch die zahlreichen teuren Yachten im Hafen. Hydra eilt der Ruf voraus, eine Insel der Reichen und Prominenten zu sein - ein Image, das auf die 1950er zurückgeht, als die Insel von Stars wie Elizabeth Taylor, Henry Miller, Peter Ustinov oder Maria Callas entdeckt wurde. Heute gilt als berühmtester Bewohner Hydras der kanadische Barde Leonard Cohen.
Seinen Charme erhält die Insel dadurch, dass Autos gänzlich fehlen. Esel, Maultiere und allenfalls "Wassertaxis" sind die einzigen Verkehrsmittel. Das macht den Alltag und die Versorgung schwierig und teuer. Es klingt wie eine Ironie der Geschichte, dass ausgerechnet jene Insel, die ihren Namen dem einstigen Wasserreichtum in der Antike verdankt ("Hydraia") heute darauf angewiesen ist, dass ein großer Tanker Wasser von der Halbinsel Peloponnes herbeischafft. "Das ist teuer, und auch die Qualität ist nicht die beste", sagt der Bürgermeister.
Hydra gehört zu den Saronischen Inseln und liegt etwa 65 Kilometer südwestlich von Athen. Das Eiland ist etwa 18 Kilometer lang und 4 Kilometer breit. Außer dem gleichnamigen Hauptort Hydra gibt es drei kleinere Ortschaften, einige abgelegene Klöster und etliche Badebuchten.
Ein Treffpunkt für Künstler
Kotronis preist seine Insel als Urlaubsparadies für Ruhesuchende. Besonders zu schätzen wissen diese Maler - Hydra war früher ein Magnet für wohlhabende Mäzene und Kunstsammler und gilt bis heute als Treffpunkt für zeitgenössische Kunst. Es gibt immer wieder Workshops, Ausstellungen und einige Akademien.

http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/?em_cnt=481880


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ


                                                                                      Ύδρα 6 Σεπτεμβρίου  2012 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου και μετά από αίτημα του Δημάρχου Ύδρας, Άγγελου Λ. Κοτρώνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση – σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στο νησί μας.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Γενικός Διευθυντής Έργων κ. Θεόδωρος Καρδοματέας, ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ κ. Κωνσταντίνος Λέμας και ο Γενικός Διευθυντής Ποιότητας Ζωής κ. Γιώργος Οικονομόπουλος.
Στην σύσκεψη η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και με εμφανή την διάθεση καλής συνεργασίας, τέθηκαν προς συζήτηση τα προβλήματα της Ύδρας αλλά και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως το γήπεδο, το ναύδετο, το ελικοδρόμιο, οι εργασίες επισκευής του  Νηπιαγωγείου, για τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης τους με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και την δημοπράτησή τους.
Ο Δήμαρχος έθεσε επίσης στον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και έλαβε την υπόσχεση της απόλυτης στήριξης και βοήθειας σε όλα τα επίπεδα ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο τόσο σοβαρό για το νησί μας ζήτημα.
Μετά τον τέλος της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Ύδρας δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα από αυτή μας την συνάντησή είναι πολύ ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για το νησί μας.
Άμεσα και δη μέσα στο 2012 τα έργα παίρνουν οριστικά τον δρόμο της υλοποίησης και παρά τις δύσκολες στιγμές που διανύουν τα οικονομικά της χώρας μας, το νησί μας θα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον  Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη και τους συνεργάτες τους, για την μεγάλη τους συμπαράσταση, την βοήθεια και την αγάπη τους στην Ύδρα.
Είμαι σίγουρος η άριστη σχέση συνεργασίας που διατηρούμε μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως η Περιφέρεια Αττικής θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σε όλα τα προβλήματα του νησιού μας ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και σιγουριά.»


                                  
                                Από το Γραφείο Τύπου

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Μπάμπης Μωρές και "Λαγουδέρα ", Υδρα.!......



     
        Σεπτέμβρης  2012, διαβάζω στο σάιτ της Σοφίας Μωρέ, ότι οι εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ»  κυκλοφόρησαν το  άλμπουμ  «ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ»  από τη  Χρυσή Εποχή της Υδρας,   και τον ιδιοκτήτη της  τον Μπάμπη Μωρέ!    
         Κείνη τη χρυσή εποχή, τις δεκαετίες 1960-1970, είχα την τύχη να πάω πολλές φορές  στη «Λαγουδέρα», αλλά  κάποιες  συνοδεύτηκαν από….  δημοσιότητα, για την οποία  υπεύθυνος  ήταν ο ακούραστος Μπάμπης, την οποία φρόντιζε  είτε με την εφημερίδα του «ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ»  που τύπωνε νύχτα  στον πολύγραφο για να την μοιράσει το πρωί, είτε με ανταποκρίσεις του στις αθηναϊκές εφημερίδες.
       Ετσι έχω να λέω σήμερα  ότι έγραψαν:

1.-ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ 20-6-70:     

     Και η σχετική  φωτογραφία:  

2.-  ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ  20  Ιουνίου 1971
                                       
                                       
3.- ΒΡΑΔΥΝΗ  22-6-71    
                                                                                   Βασίλης  Κουτουζής

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Εξομολόγηση Τέτση


Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου, με μια έκθεση-σταθμό, όπου τον πρώτο λόγο έχει το νησί του. 

Της Σίλας Αλεξίου

Τον μεγάλο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση τιμά αυτό το καλοκαίρι η Ύδρα, ανταποδίδοντας στον Δάσκαλο –ως γενέτειρα πόλη– ένα ελάχιστο μέρος της προσφοράς του στον ελληνικό πολιτισμό.
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του Υδραίου ζωγράφου και ακαδημαϊκού στα εικαστικά δρώμενα του τόπου με μια έκθεση-σταθμό, όπου η Ύδρα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Αποτίνοντας φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Παναγιώτης Τέτσης παρουσιάζει 16 έργα με θέμα το γραφικό νησί του Σαρωνικού, όπως το βλέπει και το αισθάνεται σήμερα ο ίδιος, καθώς οι δέκα ακουαρέλες και οι έξι ελαιογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν πρόσφατα και αντικατοπτρίζουν την αγάπη του εξαιρετικού ζωγράφου για τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται και τρεις από τις νέες μαυρόασπρες καλλιτεχνικές του συνθέσεις.
Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση πραγματοποιείται με χορηγία της Alpha Bank, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου–Μουσείου Ύδρας με τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας». Στόχος του ΙΑΜΥ, και ειδικότερα της διευθύντριας του φορέα, Ντίνας Αδαμοπούλου, είναι η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι οποίες να συνάδουν με την ιστορικότητα του νησιού και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του.
Οι προσπάθειες για τη διοργάνωση της έκθεσης Τέτση είχαν ξεκινήσει από το 2011 και, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ευοδώθηκαν φέτος. Το γεγονός ότι οι Υδραίοι, αλλά και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου σε ένα τόσο επιβλητικό περιβάλλον, όπως είναι το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, συνιστά σπονδή στον ελληνικό πολιτισμό, ή ακόμη και απάντηση σε εκείνους που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τη χώρα μας, διαγράφοντας τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Σε αντίθεση με τη μελαγχολία της κρίσης, το έργο του Παναγιώτη Τέτση σφύζει από αισιοδοξία, αναδεικνύοντας τις καλές πλευρές της ζωής, όπως είναι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όπως είναι η εικόνα της Ύδρας που αντικρίζει ο ανυποψίαστος επισκέπτης, όπως είναι η γαλάζια θάλασσα του Σαρωνικού…

Στόχος του ΙΑΜΥ, και ειδικότερα της διευθύντριας του φορέα, Ντίνας Αδαμοπούλου, είναι η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι οποίες να συνάδουν με την ιστορικότητα του νησιού και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του

«Εραστής» του χρώματος και του ελληνικού φωτός, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος λατρεύει τη ζωή και προσπαθεί να μας παρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση, πιστεύει στο σήμερα, δεν μεμψιμοιρεί, πειραματίζεται. Η 60χρονη πορεία του αποτελεί εφαλτήριο για δημιουργία, προκαλεί με το κέφι του το παρόν, φωτίζει το μέλλον για χάρη μας.
Οι εντυπωσιακές μαυρόασπρες συνθέσεις του επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ενώ τα τοπία της Ύδρας, που φέρουν το αποτύπωμα της τεχνοτροπίας χάρη στην οποία ο Παναγιώτης Τέτσης κατετάγη στους μεγάλους σύγχρονους ζωγράφους, μαρτυρούν τη συνέπειά του στον τρόπο έκφρασης που γνωρίζουμε.
Η κίνηση ωστόσο και τα ζεστά χρώματα, χαρακτηριστικά και τα δύο των έργων του Τέτση, αυτή τη φορά αποκτούν μια άλλη σημασία. Γιατί οι δημιουργίες του αφορούν τον αγαπημένο του τόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι τα συγκεκριμένα έργα μοιάζουν με εξομολόγηση. Ερωτική ίσως εξομολόγηση στην Ύδρα, στα τοπία της, στα ηλιοβασιλέματά της. Ειλικρινής εξομολόγηση των αισθημάτων του προς τη γενέτειρά του. Ύμνος στα κάλλη της, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, στο φως, στην ιστορικότητα και στην παράδοση που φυλάει καλά στην αγκαλιά του αυτός ο βράχος του Σαρωνικού.
 Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2012, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ρότα της Ελληνικής Ναυτιλίας: Από τo Αιγαίο στη Wall Street


                


4o Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος των Υδραίων Αθηνών

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Υπό την αιγίδα της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας


Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συντονιστής Συνεδρίου: Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director, XRTC Business Consultants
10:00 - 10:30       Προσέλευση - Πρωινός Καφές
10:40 - 10:50       Χαιρετισμός
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης*, Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου
10:40 - 11:00       Ανοίγοντας το δρόμο στην αγγλική και αμερικάνικη χρηματοπιστωτική αγορά το 19ο και 20ό αιώνα: Από τους εμποροτραπεζίτες Αδελφούς Ράλλη στον Αριστοτέλη Ωνάση
Τζελίνα Χαρλαύτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
11:00 - 11:20       Το νέο δυναμικό πρόσωπο της Ελληνικής Ναυτιλίας
Martin Stopford, Managing Director (CRSL), Clarkson PLC
11:20 - 11:40       Μετάβαση από Ιδιωτική σε Εισηγμένη Εταιρεία
Αντώνης Αργυρόπουλος, Managing Director, Seaborne Capital Advisors Ltd.
11:40 - 12:00       Η ελληνική ναυτιλία στη Wall Street
Nathanael Mauclair, Senior Manager - International Listings, NYSE Euronext, Inc.
12:00 - 13:30       Συζήτηση πάνελ:
Ελληνική Ναυτιλία και διεθνείς χρηματογορές
Συντονιστής: Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director της XRTC 
Nathanael Mauclair, Senior Manager - International Listings, NYSE Euronext, Inc.
Martin Stopford, Managing Director (CRSL), Clarkson PLC
Μιχάλης Μποδούρογλου, Πρόεδρος & CEO, Paragon Shipping Inc.
Γιώργος Οικονόμου*, Πρόεδρος & CEO, DryShips, Inc.
Πόλυς Χατζηϊωάννου*, CEO, Safe Bulkers, Inc.
13:30 - 15:00       Γεύμα
18:00 - 19:30       Απογευματινή συνεδρία:
Ελληνική πειρατεία και κούρσος στην Ανατολική Μεσόγειο του 1830: Μια συμπληρωματική δραστηριότητα στην εμπορική ναυτιλία;
Τζελίνα Χαρλαύτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το σύγχρονο πρόσωπο της πειρατείας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Αλέξανδρος Ρόντος, Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο Κέρας της Αφρικής

Συζήτηση πάνελ:

Η σύγχρονη πειρατεία, οι επιπτώσεις της και η αντιμετώπισή της
Αλέξανδρος Ρόντος, Αντώνης Μαυρακάκης και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου

19:30     Κοκτέιλ πάρτυ

* αναμένεται οριστική επιβεβαίωση

metamarks