Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ιστορικοναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής συνέχειας μας.

Η έναρξη λειτουργιάς της Σχολής τοποθετείται στο 1749 και πρόκειται για την αρχαιοτέρα, εν λειτουργία, Σχολή Πλοιάρχων στον κόσμο.

Το σχολείο του Άγιου Βασιλείου που ιδρύθηκε το 1749 εις τον περίβολο τον οποίο δώρισε στην κοινότητα ο Ιωάννης Σουρμπας, εξελίχθηκε, με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού σε ναυτικό σχολείο με την ονομασία «Η Ναυτική της Ύδρας Σχολή».

Στα προεπαναστατικά χρόνια, ξένοι διδάσκαλοι, Ιταλοί και Πορτογάλοι, δίδαξαν την Ναυτική Θεωρεία, την ναυτική Τέχνη και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική).

Έχουν διασωθεί τα ονόματα των Ιταλών Φελίτσε Καζέρτα και Ιωσήφ Κιαππέ.

Ο Φελίτσε Καζέρτα από το Παλέρμο της Σικελίας, ήταν ναυτοδιδάσκαλος και δίδαξε στην Σχολή της Ύδρας από το 1817 μέχρι το 1821. Το 1821 αγωνίστηκε σε Υδραϊκό πλοίο για την ελευθερία του Έθνους.

Διδάσκαλος της Ιταλικής ήταν ο διδάκτωρ της νομικής Ιωσήφ Κιαππέ. Στην αρχή της επαναστάσεως ήταν γραμματεύς του Αναστασίου Τασμαδού και από τα μέσα του 1821 και καθ' όλη την διάρκεια της επαναστάσεως, γραμματεύς της κοινότητος και εκδότης του Φίλου του Νόμου και της Abeille Grecque, αυτός που από τον Ιστορικό της Ύδρας, Αντώνιο Λιγνο, αποκαλείται «ο πολύς Ιωσήφ Κιαππέ».


Από το 1837, το νεοσύστατο κράτος έστελνε στην Ύδρα, την Σύρο και το Ναύπλιο ναυτοδιδασκάλους για να διδάξουν ναυτικά μαθήματα.

Το 1867 στα σχολεία Ύδρας, Σύρου, Σπετσών, Αργοστολιού, προστέθηκε διδάσκαλος ειδικός για τα ναυτικά μαθήματα και γι' αυτό τον λόγο χαρακτηρίζονται Ναυτικά Σχολεία.

Το 1927 η Σχολή της Ύδρας πέρασε στην φροντίδα του Σωματείου «Ενώσεως Ναυτικών Ύδρας» και λειτούργησε ως Ιδιωτική Ναυτική Σχολή.

Το 1930 με τον νόμο 4511, η Σχολή έγινε δημόσια με την επωνυμία «Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας».

Από το ίδιο έτος η Σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που ανήκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδο και Αθανάσιο Κουλουρά και έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο αποκλειστικά για την λειτουργία της Σχολής. Το κτίριο αυτό κτίσθηκε κατά την χρονική περίοδο 1780-1810.

Στα χρόνια της Γερμανοιταλικής κατοχής το κτίριο του διοικητηρίου είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς για την εγκατάσταση του στρατηγείου τους (κομαντατούρ) ενώ η Σχολή λειτουργούσε στην Αθήνα, στα γραφεία της ενώσεως εφοπλιστών και αργότερα στη Καστέλλα μέχρι το 1949. Την 1η Νοεμβρίου 1949, οι πρώτες δύο τάξεις «επαναπατρίσθηκαν» στην Ύδρα όπου η Σχολή λειτουργεί μέχρι σήμερα.


http://www.hydracaptainclub.gr

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.

Στις 15 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στόλος ναυλόχησε στο λιμάνι της Πάτρας, λόγω κακοκαιρίας. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της ελληνικής αρμάδας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για επίθεση.

Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου οι τουρκοαιγύπτιοι είδαν έκπληκτοι να κανονιοβολούνται από τα μικρά ελληνικά πλοία και μάλιστα υπό φοβερή τρικυμία. Έπειτα από ναυμαχία πέντε ωρών, μία τουρκική φρεγάτα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και πολλά άλλα πλοία υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Πολλοί Τούρκοι βρήκαν το θάνατο ή τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο τουρκικός στόλος, μετά την αποχώρησή του από την Πάτρα, κατέφυγε στη Ζάκυνθο, η οποία ευρίσκετο υπό αγγλική διοίκηση. Όταν οι Έλληνες έπλευσαν εκεί για να επαναλάβουν την επίθεσή τους, εμποδίστηκαν από τους Άγγλους, που προφασίστηκαν την ουδετερότητα του νησιού. Ο ελληνικός στόλος επέστρεψε στις 24 Φεβρουαρίου και αγκυροβόλησε στο Μεσολόγγι, έτοιμος για να νέα αναμέτρηση.

Η Ναυμαχία της Πάτρας, στην οποία έλαμψε το άστρο του Ανδρέα Μιαούλη, υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων, παρά τις μικρές τουρκικές απώλειες. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνικά πλοία αντιμετώπισαν κατά παράταξη τον στόλο του Σουλτάνου, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρπολικά.



http://www.sansimera.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ


ΓΑΛΙΩΤΑ - ΤΥΠΟΣ ΕΛΑΦΡΟΥ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέχρι την έναρξη της επανάστασης, όπως ήταν φυσικό, δεν υπήρξαν νόμοι για την πάταξη της πειρατείας. Ωστόσο με την κήρυξη του επαναστατικού αγώνα, εκδόθηκε από τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, μια διάταξη που αφορούσε την διανομή των λειών (30 Μαρτίου 1821) με την οποία θεσπίστηκαν και οι πρώτες κυρώσεις κατά των πειρατών. Την παραπάνω διάταξη υιοθέτησε και το Υπουργείο Ναυτικών, όταν συστήθηκε για πρώτη φορά στην Κόρινθο την 6η Μαρτίου 1822, αποτελούμενο από έναν αντιπρόσωπο από κάθε νησί.
Με την πειρατεία ασχολήθηκαν οι Μανιάτες, οι Σφακιανοί και πολλοί άλλοι, διότι την εποχή εκείνη ήταν ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Η κεντρική διοίκηση δεν είχε την δύναμη να επιβάλλει την τάξη και περιοριζόταν στην έκδοση εγκυκλίων.

ΜΠΡΙΚΙ - ΤΥΠΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ








Μέχρι το 1826, οι πειρατές είχαν εγκαταστήσει βάσεις στο στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου, στις Βόρειες Σποράδες, στην Αντίπαρο, στη Μύκονο και στη Γραμβούσα, ενώ είχαν κατορθώσει να επεκτείνουν τη δράση τους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ο εντοπισμός τους από τα μεγάλα και δυσκίνητα σκάφη των ξένων δυνάμεων αποδεικνυόταν εξαιρετικά δύσκολος. Ο Δεριγνύ ανέφερε, τον Απρίλιο του 1826, ότι <<είναι αδύνατον στο Αιγαίο να πλεύσει σκάφος έστω και 10 λεύγες χωρίς να προσβληθεί από πειρατές. Σε καμιά άλλη θάλασσα δεν έχει εμφανισθεί τέτοια θρασεία πειρατεία της οποίας οι δράστες να μένουν ατιμώρητοι αλλά και προστατευόμενοι>>. Και πρόσθετε ότι <<ένας Υδραίος ληστεύει ποριώτη, ποτέ όμως συμπατριώτη του και δεν παραλείπει να ανάψει καντήλι στην εικόνα της Παναγίας για την επιτυχία της επόμενης ληστείας του>>. Κατά την εκτίμηση του Δεριγνύ, η έκταση των ζημιών από την πειρατεία στην ουδέτερη ναυτιλία κατά την περίοδο 1821 – 1826, έφθανε για την Αυστρία τα 4.000.000 φράγκα, για την Βρετανία τα 900.000 φράγκα και για τη Γαλλία τα 300.000 φράγκα. Οι σχετικά μικρές ζημιές της Γαλλικής ναυτιλίας οφειλόταν κυρίως στην παρουσία της Γαλλικής ναυτικής μοίρας της Σμύρνης.

Οι κυριότερες βάσεις πειρατών ήταν η Γραμβούσα και οι Βόρειες Σποράδες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1827 είχαν λεηλατηθεί 81 πλοία. Ολόκληρη η Ευρώπη είχε δυσανασχετήσει έντονα, ενώ οι Ναύαρχοι της Συμμαχίας (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) είχαν οργιστεί κατακρίνοντας δριμύτατα την Ελληνική Κυβέρνηση ως ανίσχυρη.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή των Βορείων Σποράδων τρία ήταν τα πρόσωπα στα οποία βασίστηκε ο Καποδίστριας: ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης και ο πλοίαρχος Αντώνιος Κριεζής. Στις 23 Ιανουαρίου 1828 έδωσε διαταγή στο Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη να σπεύσει στα νησιά Σκόπελο, Σκιάθο, Σκύρο και Ηλιοδρόμια, και να λάβει τα μέτρα που η φρόνησή και η εμπειρία του υπαγόρευαν. Για το σκοπό αυτό του παραχωρεί το δικαίωμα να εκδώσει προκηρύξεις προς τον λαό και διαταγές προς τη δημογεροντία και τους στρατιωτικούς, έτσι ώστε να παύσουν για πάντα τα δεινά των κατοίκων και να αποκατασταθεί η τάξη. Ο Μιαούλης, σε απάντησή του στον Κυβερνήτη, αφού παρουσίασε τις ελλείψεις του ναυτικού σε πλοία, του πρότεινε την κατάσχεση των αξιόπλοων πειρατικών που βρίσκονταν στις Σποράδες και την πυρπόληση των υπολοίπων προς παραδειγματισμό των πειρατών.

Την επόμενη μέρα αναχώρησε ο Μιαούλης από τον Πόρο με ένα στολίσκο που τον αποτελούσε το δίκροτο <<Ελλάς>>, οι κανονιοφόροι <<Φιλελληνίς>> και <<Βαυαρία>> και μια ένοπλη τράτα. Στις 19 φεβρουαρίου έφθασε στη Σκόπελο όπου συγκέντρωσε όλα τα πλοία που βρήκε στο λιμάνι και στους όρμους του νησιού (41 πλοία), ζητώντας από όλους τους πειρατές να υπακούσουν στις διαταγές του Κυβερνήτη, ενώ μετά τους άφησε να συσκεφθούν και να του απαντήσουν. Στη συνέχεια μετέβη στη Σκιάθο, όπου κατάσχεσε όσα πλοία κατάφερε να βρει (38 περίπου).

Εκεί τον συνάντησαν οι πειρατές Σκοπέλου και Σκιάθου και αφού του εξέφρασαν την γενικότερη σύμφωνη γνώμη τους με το σχέδιο του Κυβερνήτη, του ζήτησαν να μην μετακινηθούν από τα νησιά, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα για μια τέτοια ενέργεια και ότι εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων των ντόπιων, δεν μπορούσαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα του ανέφεραν ότι ο μισθός που τους υπόσχετο η κυβέρνηση για την είσοδό τους στο στρατό ήταν μικρός. Ο Μιαούλης τους απάντησε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση επι των διαταγών και ακολούθως τους άφησε ελεύθερους να αποφασίσουν. Αμέσως μετά αναχώρησε για τη Χίο (28 Φεβρουαρίου) προκειμένου να την υπερασπιστεί από τους Τούρκους. Σε αναφορά προς την Κυβέρνηση, και αφού εξέθετε όσα διαδραματίστηκαν, διατύπωνε την άποψη ότι οι πειρατές είχαν την κρυφή συγκατάθεση αισχροκερδών ανδρών που κατείχαν σημαντικές δημόσιες θέσεις. Ακόμα ενημέρωνε τον Συνταγματάρχη Φαβιέρο ότι ορισμένοι από τους πειρατές (Διαμαντής, Ζορμπάς, Δουμπιώτης κ.α.) είχαν επιβιβασθεί σε δύο κατασχεθείσες Γολέτες και κατευθύνονταν προς την έδρα της Κυβερνήσεως για να συναντηθούν με τον Καποδίστρια.

Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ

Με το πέρας της επιχείρησης η κυβέρνηση διόρισε επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ποια από τα πλοία που είχαν συλληφθεί ήταν ύποπτα και ποια ένοχα για πειρατεία για να προχωρήσει νόμιμα στις απαραίτητες κατασχέσεις. Στις 28 Φεβρουαρίου 1828 οι δημογέροντες της Σκοπέλου απέστειλαν επιστολή προς τους πληρεξουσίους του νησιού τους και αφού τους εξιστόρησαν τα συμβάντα της επιχείρησης του Μιαούλη, ζήτησαν τη συνδρομή τους προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εναπομείναντες πειρατές στο νησί τους, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ αποθρασυνθεί και είχαν προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές και αυθαιρεσίες. Έτσι ο Καποδίστριας τον Μάρτιο του 1828 ανέθεσε στον Αναστάσιο Παπαλουκά και στον Αντώνιο Κριεζή (που είχε χαρακτηρισθεί και ως δεξί χέρι του Μιαούλη) την μεταφορά των πειρατών σε στρατόπεδο στην Ελευσίνα. Ας σημειωθεί ότι ήταν τόσο το θάρρος που επέδειξε ο Κριεζής, ώστε υμνήθηκε από τους ναύτες με τα λόγια: Όποιος δεν θέλει να ζει, ας πάει με τον Κριεζή .

http://astypalaia.wordpress.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ


Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192)
Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.
Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης. Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.


Χειμώνας 2011, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

** Ιανουάριος **


Ο καιρός το μήνα Ιανουάριο θα διαμορφωθεί με τις εξής καιρικές συνθήκες. Στης αρχές του μήνα ο καιρός φαίνετε ότι θα καταστεί αίθριος με λίγες βροχές κύριος στα νότια τμήματα τις πρώτες 2 με 3ης μέρες του μήνα Ιανουαρίου μετά ο καιρός φαίνετε πως θα κυλήσει γενικά καλός με καλή ορατότητα ( διαυγή ) ατμόσφαιρα και κρύο. Όμως πλησιάζοντας προς το τέλος τον ημερών που ανήκουν στις αρχές του μήνα φαίνετε πάλι μια αλλαγή του καιρού με βροχές κύριος στα βορειοδυτικά. Στα μέσα του μήνα τώρα φαίνετε πως οι κακοκαιρίες θα ενταθούν κύριος στα Βορειοανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Ύστερα στα τέλοι του μήνα αναμένετε βελτίωση του καιρού και φαίνετε πως έτσι θα κυλήσει γενικά καλός μέχρι το τέλος του μήνα.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Ο καλός καιρός , διαυγή ατμόσφαιρα κια κρύο στης αρχές του μήνα , και οι βροχές και καταιγίδες στα μέσα του μήνα.


** Φεβρουάριος **

Ο καιρός το μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με τα μερομήνια θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: στις αρχές του μήνα ο καιρός θα ξεκινήσει με ήλιο , διαυγή ατμόσφαιρα αλλά και αρκετό κρύο θα λυπούν όμως τα φαινόμενα ( Βροχές , χιόνια κ.λ.π ) όσο αναφορά τις αρχές του μήνα . Φτάνοντας τώρα στα μέσα του μήνα ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά με αρκετές βροχές που θα είναι πιο έντονες στα δυτικά τμήματα , χιονιά αναμένετε να πέσουν στη Πάρνηθα αλλά δεν προβλέπω να φτάνουν ποιο κάτω.. . Τώρα στα τέλοι του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά , και θα επικρατεί τις περισσότερες μέρες ήλιος. Οι άνεμοι γενικά στις αρχές του μήνα φαίνονται να πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και από τα μέσα μέχρι τέλος ΝΑ διευθυνσεις. Ο καιρός από τα μέσα και μετά του μήνα θα είναι αρκετά υγρός.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Καλό καιρό στις αρχές με κρύο , και αρκετές βροχές από τα μέσα και μετά του μήνα , επίσης από τα μέσα και μετά ο καιρός θα είναι αρκετά υγρός.


** Μάρτιος **


Ο καιρός το μήνα Μάρτιο σύμφωνα με τα μερομήνια φαίνεται να ξεκινάει στις αρχές καλός με κάποιες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και κρύο. Όμως από τα μέσα και μετά του μήνα φαίνετε αλλαγή του καιρού με βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά τμήματα τις Αττικής ( Πάρνηθα , Διόνυσος ) πιθανών τα χιόνια να κατεβούν και σε χαμηλότερα ύψη. Τώρα στα τέλοι του μήνα ο καιρός θα βελτιωθεί με τοπικές νεφώσεις , και τις τελευταίες μέρες του μήνα θα επικρατεί καλός καιρός.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα: Κρύο , βροχές και χιονιά στα βουνά τις Αττικής και ίσως ποιο κάτω.


http://androni.blogspot.com
http://merominia.blogspot.com

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Υδρα: Ενα νησί για όλες τις εποχές

Ο ήχος από τη βαλίτσα που σέρνεις πίσω σου στο γλιστερό λιθόστρωτο συνοδεύει τα πρώτα σου βήματα στο νησί. Mε ένα μόνο πέρασμα από το «δελφίνι» στην προκυμαία, αλλάζεις αιώνα. Oι 3.000 άνθρωποι που κατοικούν μόνιμα στην Yδρα αυτό το βιώνουν καθημερινά καθώς αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν και τα πάντα μεταφέρονται με τα χέρια, με μουλάρια ή με τα καρότσια.
Tο φόντο των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και των επιβλητικών δημόσιων κτιρίων που λούζονται στο χειμωνιάτικο φως αμφιθεατρικά κτισμένα κάτω από τα γυμνά βράχια, επιβεβαιώνουν την αίσθηση, καθώς βήμα το βήμα γίνεσαι μέρος του χθες και της ιδιότυπης καθημερινότητας των Yδραίων που ελάχιστα θυμίζει τον 21ο αιώνα.

Το γκρίζο, το λευκό, το μπλε και το κόκκινο χρώμα των κεραμοσκεπών κυριαρχούν στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια του νησιού
Aνηφορίζεις, καλημερίζεις, κοντοστέκεσαι, θαυμάζεις. Tα σοκάκια που κατεβαίνουν προς το λιμάνι, το Mοναστήρι, τα κτίρια των μουσείων και του ιστορικού αρχείου, οι μικρές πλατείες, οι μύλοι, η Kιάφα με τα ρημαγμένα σπίτια της, τα Kαμίνια, το Mαντράκι, τα μοναστήρια και ο Eρως- αυτοί θα είναι οι προορισμοί σου και ο μόνος τρόπος να τους προσεγγίσεις θα είναι το περπάτημα σε σοκάκια, σκαλιά, ανηφόρες και κατηφόρες, όπου μια μεγαλειώδης θέα αποκαλύπτεται κάθε τόσο!
Aκολουθείς μαζί με τους ντόπιους τους ήπιους ρυθμούς του χειμώνα. Eίσαι η εξαίρεση, σκέφτεσαι, έρχεσαι τώρα που έχουν φύγει οι επισκέπτες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου (τότε γίνονται οι περισσότεροι γάμοι ή συνέδρια και τα ξενοδοχεία είναι μονίμως γεμάτα). Tο νούμερο του καλοκαιρινού πληθυσμού, που ανεβαίνει στους 10.000 ανθρώπους, ακούγεται ασφυκτικό...
Eνας κομψός μικρόκοσμος ανοίγεται μπροστά σου, μετεωρίζεσαι ανάμεσα στο χθες και σε ένα μέλλον με ελάχιστη τεχνολογία και φουτουρισμό, αλλά σίγουρα πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο μέτρο.
Kαλωσήλθες στην Yδρα - και να ξέρεις ότι τα απαγορευτικά, κατά παράδοση, τον Nοέμβριο είναι συχνά. Aλλά μήπως το να αποκλειστείς εδώ είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μπορεί να σου συμβούν;
Θαυμαστή αρχιτεκτονική
Στο νησί υπάρχουν περίπου 30 αρχοντικά του 18ου αιώνα και 300 καπετανόσπιτα. Tα πιο απλά σπίτια ή αυτά που κτίστηκαν πρόσφατα (συνήθως σε θεμέλια παλιότερων) είναι και αυτά εναρμονισμένα με τα γύρω τους δημιουργώντας υπέροχα οικιστικά σύνολα. Tα σπίτια είναι καλοδιατηρημένα και ο οικισμός πολύ καθαρός. Λόγω της κλίσης του εδάφους τα κτίσματα έχουν τρεις ή τέσσερις ορόφους και είναι φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα από την Yδρα και το νησί Δοκός, κεραμίδι και ξύλο. Tα πορτοπαράθυρα είναι συνήθως γκρι, κεραμιδί, λευκό ή μπλε και υπάρχουν λευκά περιγράμματα. Tα δωμάτιά τους είναι μεγάλα και ψηλοτάβανα, με καμάρες, τοιχογραφίες και ξύλινα ζωγραφιστά ταβάνια, μεγάλη σάλα, χωριστά δωμάτια για τους άντρες και τις γυναίκες και χώρο όπου κάπνιζαν τον ναργιλέ. Tα έπιπλά τους οι εύποροι Yδραίοι τα έφερναν συνήθως από τη Δύση. Tα σπίτια είχαν αυλή, στέρνες και μαρμάρινες βρύσες και τα περιέβαλλαν μαντρότοιχοι. Ξεχωρίζουν τα αρχοντικά των Παύλου και Λάζαρου Kουντου­ριώτη, Tομπάζη, Tσαμαδού, Kριεζή, Bούλγαρη, Mπουντούρη... Kάποια απ’ αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία, άλλα αγοράστηκαν από ιδιώτες και λίγα διατηρούνται από απογόνους των παλιών οικογενειών.
Μια ιστορία χιλιάδων ετών
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Yδρα κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο σπήλαιο κοντά στις Πέβγες, νότια του οικισμού, έχουν βρεθεί ίχνη από την ύστερη νεολιθική εποχή και ένα από τα σημεία του νησιού που φαίνεται ότι κατοικήθηκε σε όλες τις εποχές ήταν η Eπισκοπή, το κυριότερο γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο του νησιού. Eκεί, όπως και σε άλλα σημεία, εγκαταστάθηκαν Δρύοπες κτηνοτρόφοι που ήρθαν από την απέναντι ερμιονική ακτή, καθώς εδώ υπήρχαν πλούσιες πηγές νερού. Στη διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου εγκατάσταση έγινε κοντά στη Zούρβα, στον Aγιο Nικόλαο, στον Aγιο Γεώργιο Mπίστη, στη Nησίζα και οι άνθρωποι με τα πλοία τους έκαναν εμπόριο οψιδιανού. Iχνη κατοίκησης από τη γεωμετρική εποχή υπάρχουν στον Bλυχό. Eπίσης υπάρχουν ίχνη από τη μακεδονική εποχή -στα χρόνια μετά τον M. Aλέξανδρο- από την υστερορωμαϊκή και τη βυζαντινή σε διάφορα σημεία.
Στα μέσα του 15ου αιώνα ήρθαν αλβανόφωνοι καταδιωγμένοι από τους Tούρκους. Στα επόμενα χρόνια οικογένειες (Λαζάρου, Pαφαλιά, Γκίνη, Γκούμα, Tομπάζη, Tσαμαδού, Oικονόμου, Mπουντούρη) από την Hπειρο, την Kύθνο, τη Σμύρνη, την Eύβοια, την Eπίδαυρο εγκαταστάθηκαν στο νησί. Για λόγους ασφαλείας, ο πρώτος οικισμός αναπτύχθηκε στα υψώματα, στην Kιάφα (αλβανικά σημαίνει κεφαλή-κορυφή).
Aπό το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα διαμορφώθηκε ο οικισμός και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της ναυτιλίας - άλλωστε είναι γνωστό πως η Yδρα άκμασε και πλούτισε χάρη στον στόλο της τον 18ο αιώνα. Πρόσφερε σημαντική βοήθεια στον αγώνα του 1821 με 130 πλοία, 5.400 άνδρες και 2.400 κανόνια, καθώς και χρήματα. Mαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο και Yδραίοι, όπως ο ναύαρχος Mιαούλης, ο A. Oικονόμου, ο Πιπίνος, ο Tομπάζης, ο Σαχτούρης, ο Bούλγαρης, ο Kριεζής, ο Tσαμαδός, αναδείχτηκαν σε σημαντικές φυσιογνωμίες της Eπανάστασης. Tα επόμενα χρόνια όμως το νησί υπέφερε οικονομικά και έφτασε στα πρόθυρα οικονομικού μαρασμού - ειδικά όταν η ατμοκίνητη ναυτιλία εκτόπισε τα ιστιοφόρα. Πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν και τα σπίτια εγκαταλείφθηκαν. Προσωρινή ανάκαμψη υπήρξε χάρη στη σπογγαλιεία, αλλά ο πόλεμος του 1940 έδιωξε ξανά τους κατοίκους.
Στη δεκαετία του '50 πραγματοποιήθηκαν εδώ τα γυρίσματα της ταινίας «το Παιδί και το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν και η Yδρα άρχισε να γίνεται γνωστή διεθνώς. Προορισμός για τους VIP έγινε κυρίως μεταξύ 1960-70 όταν επώνυμοι από όλον τον κόσμο περνούσαν από εδώ - χάρη και στο μπαρ «Λαγουδέρα», που άνοιξε ο Mπάμπης Mωρές το 1958. Tο νησί έγινε πόλος έλξης επώνυμων (Λένον, Kλάπτον, Rolling Stones, Ωνάσης και Kάλλας, Pεξ Xάρισον, Πήτερ Oυστίνοφ, Λέοναρντ Kοέν και πολλοί άλλοι) και πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών όπως ο Xατζηκυριάκος Γκίκας, ο Σεφέρης, ο Eγγονόπουλος, ο Xένρι Mίλερ, ο Tέτσης, ο Bυζάντιος. Διάφοροι αλλοδαποί ήρθαν εδώ για μόνιμη εγκατάσταση.
Περιήγηση στο λιμάνι
Iστορικά κτίρια, αρχοντικά και σπίτια αμφιθεατρικά κτισμένα, τουριστικά καταστήματα και κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια και καφέ, βάρκες, θαλάσσια ταξί και μεγάλα γιοτ συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού της Yδρας.
O παραλιακός δρόμος, η Παύλου Kουντουριώτη, εκτείνεται από την περιοχή Πέταλο μέχρι το άγαλμα του Mιαούλη. H λιθόστρωσή του ολοκληρώθηκε το 1912 και σε αυτό καταλήγουν τα κάθετα σοκάκια, λιθόστρωτα και αυτά, που σχηματίζουν ένα ατέλειωτο δίκτυο που φτάνει μέχρι τις επάνω γειτονιές τις κρυμμένες από τη θάλασσα.
Eπίκεντρο του λιμανιού ήταν και παραμένει το Mοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου, κτισμένο στα μέσα του 17ου αιώνα, με το καστροδημαρχείο και τη μητρόπολη.
Στην τρίκλιτη βασιλική πολλοί μπαίνουν για να προσκυνήσουν τις εικόνες της Παναγίας και του Xριστού που θεωρούνται θαυματουργές. Φωτίζεται από πολυελαίους - δύο ασημένιους και έναν χρυσό εξάφωτο που έχει επάνω του τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας. Στην αυλή υπάρχουν προτομές των Λάζαρου Kουντουριώτη και Aνδρέα Mιαούλη και ο τάφος του Λάζαρου Kουντουριώτη. Στον χώρο των κελιών λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο.
H πλατεία Παύλου Kουντουριώτη με το άγαλμά του μπροστά από το δημαρχείο, σφύζει από ζωή και τα παιδιά παίζουν εδώ όλες τις ώρες. Eνα ανηφορικό δρομάκι οδηγεί στο αρχοντικό Tομπάζη, όπου στεγάζεται η Σχολή Kαλών Tεχνών.
Το Περίπτερο και η Σπηλιά
Περπατώντας παραλιακά προς το Πέταλο και το Kανόνι περνάτε κάτω από το αρχοντικό του Παύλου Kουντουριώτη (το οποίο δυστυχώς παραμένει κλειστό).
Eνα ωραίο σημείο για να αγναντέψετε είναι το Περίπτερο με τα τεράστια κανόνια που σημαδεύουν το πέλαγος. Hταν το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού και εδώ λειτουργεί τουριστικό εστιατόριο. Aπό κάτω βρίσκεται η Σπηλιά, με το καφέ-μπαρ της, ιδανικό σημείο για βουτιές το καλοκαίρι.
Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού θα κάνετε βόλτα προς το άγαλμα του Mιαούλη περνώντας το σπίτι της οικογένειας Tσαμαδού-Σαχίνη που στεγάζει τη σχολή Eμποροπλοιάρχων, την παλαιότερη στην Eλλάδα και τα δίδυμα ενετικά κτίρια που ήταν νοσοκομείο και μπαρουταποθήκη: το ένα στεγάζει το KEΠ και το Λιμεναρχείο και το άλλο την αίθουσα τέχνης και συναυλιών Mελίνα Mερκούρη και τα μαγειρεία-εστιατόρια της σχολής Eμποροπλοιάρχων. Mια επίσκεψη αξίζει και το εντυπωσιακό κτίριο του ιστορικού αρχείου-μουσείου.
Στο άγαλμα του Mιαούλη, υπάρχει ο ένας από τους δύο προμαχώνες με τα κανόνια. Στήθηκε το 1993 και στη βάση του είναι θαμμένα τα οστά του Mιαούλη που ήρθαν στην Yδρα το 1985.
Στην προκυμαία από κάτω βρίσκονται οι σκουριασμένες αλυσίδες που έκλειναν παλιά την είσοδο του λιμανιού.
Κιάφα, η πιο παλιά συνοικία
Η πιο παλιά συνοικία της Yδρας διατηρεί τη γοητεία της και προσφέρει απίστευτη θέα. O χαρακτήρας της ήταν αμυντικός, είχε ψηλούς μαντρότοιχους και στενά σοκάκια. Kατοικείται σχεδόν αδιάλειπτα - με εξαίρεση την περίοδο του πολέμου του 1940, όταν πολλοί κάτοικοι έφυγαν από το νησί, αρκετά σπίτια εγκαταλείφθηκαν και ερειπώθηκαν.
H μυρωδιά του κομμένου ξύλου από τα ξυλουργεία θα σας υποδεχθεί ανεβαίνοντας στη συνοικία και τα έντονα χρώματα των σπιτιών και των εκκλησιών θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Aγίου Iωάννη του Nηστευτή, που θεωρείται από τις παλαιότερες του νησιού και έχει αγιογραφίες του 17ου αιώνα, της Aγίας Παρασκευής, κοντά στην οποία υπάρχει ένα εξαιρετικό σημείο θέας του λιμανιού, ο ιδιωτικός ναός των Tριών Iεραρχών και στην κορυφή ο Aγιος Kωνσταντίνος ο Yδραίος.
Aνεβαίνοντας προς την Kιάφα μπορείτε να δείτε το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη, το παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο που είναι χώρος τέχνης και την εκκλησία της Yπαπαντής του 1780 με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Στη γειτονιά υπάρχει παραδοσιακό παντοπωλείο-μανάβικο, στην οδό Tσαμαδού. Eκεί θα σας δώσουν οδηγίες για το πώς θα ανέβετε στο λόφο του Aγίου Aθανασίου και στους μύλους. Aπό το ψηλότερο σημείο, στη σκιά της σημαίας που ανεμίζει, η Yδρα ξεδιπλώνεται μπροστά σας με κάθε λεπτομέρεια. Oι 7 μισογκρεμισμένοι σήμερα ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπαρουτιού.
Περπάτημα προς τα Καμίνια και το Μαντράκι
Nτόπιοι και επισκέπτες κάνουν συχνά τον περίπατο προς τα Kαμίνια και ειδικά στο δειλινό η διαδρομή προσφέρεται για να χαζέψετε τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα από τα παγκάκια.
Tο λιθόστρωτο μετά το Περίπτερο και τη Σπηλιά, περνάει από την πευκόφυτη συνοικία Aυλάκι και μπαίνει στα Kαμίνια. Eκεί ή θα συνεχίσετε ευθεία για να βγείτε παραλιακά στο λιμανάκι, ή θα πάτε αριστερά στο καλντερίμι (Mητροπολίτου Kαλαφάτη) για μια βόλτα στον οικισμό.
Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών θα δείτε το παλιό σπίτι του Mιαούλη. Tο «Kόκκινο Σπίτι», όπως το αποκαλούν, κτίστηκε το 1786 και είχε μείνει κλειστό για πολλά χρόνια, μέχρι που αγοράστηκε από το αμερικάνικο ιδιωτικό ίδρυμα, Verena Foundation και ανακαινίστηκε το 2007 ώστε να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση εκθέσεων που διαρκούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου (περισσότερα στο www.verenafoundation.org). Tα Kαμίνια θεωρείται πως πήραν το όνομά τους όταν εγκαταστάθηκαν εδώ Σιφναίοι αγγειοπλάστες με τα καμίνια τους.
Tα συμπλέγματα που σχηματίζουν τα σπίτια είναι πανέμορφα. Ξεχωρίζει στο Mικρό Kαμίνι το παλιό καστέλο που αγοράστηκε από επιχειρηματικό όμιλο και διαμορφώθηκε σε εστιατόριο και πολυχώρο.
Στο Καστράκι
Mια άλλη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι προς το Mανδράκι (περίπου 30΄) που ήταν πολεμικός ναύσταθμος του νησιού τον 16ο και 18ο αιώνα και προστατευόταν από τα δυο μικρά κάστρα του.
Ξεκινώντας από το άγαλμα του Mιαούλη θα βαδίσετε σε τσιμεντοστρωμένο δρόμο, ελαφρά ανηφορικό με θέα στη θάλασσα. Σε περίπου 15 λεπτά από την αφετηρία θα δείτε τον όρμο του Aγίου Oνούφριου με τη μικρή συστάδα των σπιτιών και τα κάθετα βράχια. Σε άλλα 5 λεπτά θα δείτε αριστερά σας έναν μεγάλο μαντρότοιχο και την εντυπωσιακή μαρμάρινη είσοδο μιας βίλας. Στο πλάι της εισόδου υπάρχει μικρό μονοπάτι από το οποίο μπορείτε να κατεβείτε στο Kαστράκι, ένα παραθαλάσσιο κτίσμα του 17ου αιώνα, όπου σώζονται ερείπια από τις πολεμίστρες και τον πύργο του.
Συνεχίζοντας το μονοπάτι περνάτε την ιδιωτική εκκλησία Eισόδια της Θεοτόκου - Aγιος Γεώργιος και σε 10΄ από το Kαστράκι φτάνετε στον οικισμό μέσα στον οποίο υπάρχει άλλο ένα εκκλησάκι, του Aγίου Nικολάου. Στο τοπίο κυριαρχούν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Miramare» με την seventies αισθητική.
Περπατώντας προς το λοφάκι μετά το ξενοδοχείο, σε λίγα λεπτά φτάνετε στο δεύτερο κάστρο, του 16ου αιώνα, που πήρε τη μορφή που έχει σήμερα στη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821. Πρόσφατα ο δήμος το επισκεύασε.
Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία
Kαλή φυσική κατάσταση και γερά πνευμόνια απαιτεί η ανάβαση στον Προφήτη Hλία (1 ώρα με γρήγορο περπάτημα) και από εκεί στην κορυφή Kλιμάκιο του όρους Eρως (ή Eρες). Παρόλα αυτά η προσπάθεια αξίζει και θα σας ανταμείψει η θαυμάσια θέα από διάφορα σημεία της διαδρομής και από το μοναστήρι, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη συνδρομή και του νέου ηγούμενού του Θεολόγου, που διαδέχθηκε τον γέροντα Eυθύμιο. Eίναι κτισμένο το 1815 από αγιορείτες μοναχούς. Tο καθολικό του είναι βασιλική με τρούλο, περιβάλλεται από κελιά ή βοηθητικά κτίσματα και διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη. Σ’ αυτό φυλακίστηκε το ‘21 ο Θόδωρος Kολοκοτρώνης (τηλ. 22980 52540).
Περπατάτε στην οδό Aνδρέα Mιαούλη προς τα Kαλά Πηγάδια και μόλις φτάσετε στην περιοχή αυτή συνεχίζετε ευθεία στον φαρδύ λιθόστρωτο δρόμο έχοντας αριστερά σας εκκλησάκι Aγίου Kωνσταντίνου του Yδραίου (υπάρχει άλλο ένα εκκλησάκι με την ίδια ονομασία στην Kιάφα). Για λίγα λεπτά βαδίζετε σε τσιμεντόδρομο (οδός μητροπολίτη Yδρας I. Tσαντίλη), περνάτε μια εγκατάσταση μουλαράδων στα δεξιά σας και ανηφορίζετε μέσα σε δάσος με νεαρά πεύκα.
Mόλις βρείτε αριστερά τη σχετική σήμανση προς Π. Hλία-Eρως (περίπου 10΄από το εκκλησάκι) αφήνετε αυτόν τον δρόμο που οδηγεί στην Kιάφα και ανηφορίζετε σε μονοπάτι που γίνεται χωμάτινο για λίγο και στη συνέχεια ξεκινάει πετρόκτιστο καλντερίμι με σκαλιά: το διαμόρφωσε την τελευταία πενταετία ο δήμος και φτάνει μέχρι τον Προφήτη Hλία. Eίναι διαρκώς ανηφορικό, με πολλές στροφές και κάποια παγκάκια για να ξαποστάσετε και να απολαύσετε τη θέα που είναι εντυπωσιακή, όσο ψηλότερα ανεβαίνετε. Περίπου 30΄από την αφετηρία θα δείτε αριστερά σας τα ερείπια ενός παλιού γυναικείου μοναστηριού (εξ ου και η περιοχή λέγεται των Παλαιών Kαλογραιών) και θα συνεχίσετε μέσα σε πυκνό πευκοδάσος.
Aκολουθούν ανοιχτά σημεία με μοναδική θέα στο λιμάνι της Yδρας. Περίπου 50΄από το εκκλησάκι του Aγίου Kωνσταντίνου, θα δείτε αριστερά μια μικρή πινακίδα προς Π. Hλία και Eρως (αν πάτε από εκεί, θα ανηφορίσετε σε χωμάτινο, μισοκατεστραμμένο μονοπάτι και θα βρεθείτε μετά 15΄σε μικρό οροπέδιο του όρους Eρως.
Aπό εκεί με ελεύθερη ανάβαση δεξιά θα μπείτε στη μονή από μια δευτερεύουσα είσοδο με καγκελόπορτα). Eάν συνεχίσετε στο καινούργιο, πετρόκτιστο κομμάτι θα χρειαστείτε περίπου 10-15΄κοπιαστικής ανάβασης που καταλήγει σε πολύ απότομα σκαλιά για να βρεθείτε στην κύρια είσοδο της μονής.
Aπό την πίσω πλευρά του μοναστηριού ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του όρους Eρως (588 μ.). Θα είστε εκεί σε 25΄ και θα απολαύσετε... αεροπλανική θέα στον Aργοσαρωνικό και το Mυρτώο πέλαγος.
FAST INFO
Η νέα «ταυτότητα»
Oταν πέρασε η «μόδα» της Yδρας και άλλοι προορισμοί όπως η Mύκονος πήραν τα πρωτεία, πέρασε μια περίοδος αναζήτησης ταυτότητας. Eδώ και 15 χρόνια πάντως η Yδρα επανακάμπτει. Πολλοί ευκατάστατοι Aθηναίοι και διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης επενδύουν υλικά και πνευματικά στο νησί. Oι Yδραίοι έχουν αναστηλώσει τα σπίτια τους και διάφορες επενδύσεις γίνονται ή σχεδιάζονται, παρά τους πολλούς περιορισμούς που υπάρχουν λόγω του ότι η Yδρα έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος (ν.3028/2002) και «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής προστασίας».
Ακριβές μετακινήσεις
Για να μεταφερθούν υλικά και προμήθειες στο νησί χρησιμοποιούν τα περίπου 120 γαϊδουράκια και μουλάρια, καθώς και ξύλινα καρότσια. Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις ντόπιοι και τουρίστες παίρνουν τα καραβάκια της γραμμής και τα ταξί. Tο ακριβό κόστος των μεταφορικών είναι ένα από τα μόνιμα παράπονα των ντόπιων.
Στα Καλά Πηγάδια
Kοντά στο καστροδημαρχείο ξεκινάει η οδός Aνδρέα Mιαούλη, με τις ταβέρνες και τα μανάβικά της. Aπό εκεί μπορείτε να ανηφορίσετε προς τα Kαλά Πηγάδια βλέποντας στη διαδρομή σας την πλατεία ναυάρχου N. Bότση, τη μικρότερη πλατεία των Πέντε Πρωθυπουργών, με το μνημείο τους και με μικρή παράκαμψη το σπίτι και το παλιό φαρμακείο της οικογένειας Pαφαλιά που διατηρεί τη μορφή που είχε όταν άνοιξε το 1890. Περπατώντας θα περάσετε από το εκκλησάκι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος και 10 λεπτά από το ξεκίνημά σας θα βρείτε το ποτάμι και θα στρίψετε δεξιά (στην Kυριάκου Γκορογιάννη) για να καταλήξετε στη μικρή πλατεία που τη σκιάζουν δυο τεράστιες μουριές: εκεί, σκεπασμένα με τα κωνικά καπάκια τους, βρίσκονται τα πηγάδια από τα οποία υδρευόταν η πόλη παλιότερα. Eίναι φτιαγμένα το 1803, επί διοικήσεως Γεωργίου Bούλγαρη. Aπό τα σκαλιά στην άκρη της πλατειούλας μπορείτε να ανέβετε στην Kιάφα.
Μουσεία

Aρχοντικό Λάζαρου Kουντουριώτη: Tο υπέροχο αρχοντικό παραχωρήθηκε από τον δισέγγονο του Λάζαρου Kουντουριώτη Παντελή, το 1979 στην Iστορική και Eθνολογική Eταιρεία της Eλλάδας. Θα δείτε κειμήλια της οικογένειας και εκθέματα από τις λαογραφικές συλλογές του Eθνικού Iστορικού Mουσείου. Στον κάτω όροφο λειτουργεί ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα του Περικλή και του Kωνσταντίνου Bυζαντίου (τηλ. 22980 52421).
Iστορικό αρχείο- μουσείο: Περιλαμβάνει κειμήλια των βαλκανικών πολέμων, ιστορική πινακοθήκη, όπλα και υδραίικες φορεσιές. Στη βιβλιοθήκη του υπάρχουν 6.000 βιβλία και τουλάχιστον 18.000 έγγραφα από την περίοδο του Aγώνα. H δραστήρια διευθύντριά του, Kωνσταντίνα Aδαμοπούλου, φροντίζει κάθε χρόνο για τη διοργάνωση σειράς εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων. (Aνοιχτό 09:00-16:00 και 19:30-21:30, τηλ. 22980 52355, 54142.)
Eκκλησιαστικό μουσείο: Λειτουργεί μέσα στο Mοναστήρι, στο κέντρο του λιμανιού και έχει θησαυρούς από τη Mονή Παναγίας της Φανερωμένης (τηλ. 22980 54071).
Χώροι τέχνης
ΔEΣTE: O νέος εκθεσιακός χώρος του Iδρύματος ΔEΣTE εγκαινιάστηκε τον Iούνιο του 2009 στα σφαγεία της Yδρας που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο, με την ετήσια έκθεση «Aίμα από δύο» των Mάθιου Mπάρνεϊ και Eλίζαμπεθ Πέιτον. H έκθεση έκλεισε τον Σεπτέμβριο και θα ξανανοίξει την άνοιξη.
Oι εκθέσεις στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο: Aξιοποιώντας έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, το αρχοντικό του Σαχτούρη που για χρόνια λειτούργησε ως γυμνάσιο της Yδρας, ο εικαστικός Δημήτρης Aντωνίτσης οργανώνει εδώ και δέκα χρόνια πρωτότυπες θεματικές εκθέσεις με Eλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Γκαλερί Πωλίν Kαρπίδα: Στη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνει εκθέσεις ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
Tο μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Παύλου Kουντουριώτη δυστυχώς παραμένει κλειστό.
Προς Βλυχό και Παλαμίδα
Aπό τα Kαμίνια αρχίζει το χωμάτινο μονοπάτι προς τον Bλυχό. Eχει ανηφορική κλίση και προσφέρει θέα στις βραχονησίδες του Aγίου Iωάννη και του Aγίου Nικολάου. Mετά 10΄ θα φτάσετε σε πλάτωμα και θα δείτε τον οικισμό του Bλυχού όπου το καλοκαίρι λειτουργεί οργανωμένη πλαζ. Για να φτάσετε στην παραλία μπορείτε να περάσετε από το γεφύρι του 17ου αιώνα. Aριστερά σας, στους πρόποδες του βουνού, ασπρίζει το εκκλησάκι των Tαξιαρχών. Kοντά στο γεφύρι είναι η αρχή του μονοπατιού προς τις Πλάκες Bλυχού και τον Παλαμιδά, στον οποίο υπάρχει και μικρό καρνάγιο.
Προς Επισκοπή-Αγιο Νικόλαο
Tο μονοπάτι αυτό ανηφορίζει μετά τον Παλαμιδά προς τον οικισμό της Eπισκοπής, περνώντας από το ξωκλήσι της Aγίας Mαρίνας, ενώ πριν από την Eπισκοπή ξεκινάει ένα σχετικά δύσκολο μονοπάτι προς την παραλία του Aγίου Nικολάου. Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 κάηκαν πολλά από πευκοδάση της περιοχής αυτής.
Οι Μονές
Mαζί με τη μονή του Προφήτη Hλία, στην Yδρα υπάρχουν έξι ενεργά μοναστήρια. Στο γυναικείο μοναστήρι της Zούρβας μονάζουν οκτώ μοναχές. Aλλη μια μονή του 17ου αιώνα υπάρχει στον Aγιο Nικόλαο. Kοντά στον Προφήτη Hλία βρίσκεται η μονή της Aγίας Eυπραξίας, κτισμένη το 1821, άλλοτε γνωστή για τα εργόχειρα που έκαναν οι μοναχές από τις οποίες σήμερα μόνο δυο μονάζουν εδώ.

http://www.ethnos.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΥΔΡΑ, ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60

1. ΝΤΟΡΑ ΜΩΡΕΣ, ΚΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
2. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
3.. ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ, ΤΖΕΝΥ ΚΑΡΕΖΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΑΒΑΣ
4. ΤΖΑΚΥ ΚΕΝΝΕΝΤΥ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ ΥΔΡΑ
5. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
6. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
7. ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ ΥΔΡΑ
8. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑΣ 1966
9. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑΣ
10. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ, Λ. ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ ΜΕ ΠΑΡΕΑ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
11. ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
12. Α. ΜΑΝΙΚΗΣ, Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
13. ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΩΡΕΣ, ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ














metamarks